Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ciprus - Álmaink szigete a Földközi-tengeren

Shutterstock

Ciprus a napimádók paradicsoma. A Földközi-tenger szívében fekvő sziget évi 300 napsütéssel teli nappal és gyönyörű strandokkal hódítja meg a nyaralók szívét. Ugyanakkor Ciprus hosszú és eseménydús múltra tekint vissza, amelynek nyomait történelmi látnivalóiban érhetjük tetten. E lenyűgöző mediterrán szigeten a nyugodt életmód, a történelmi nevezetességek hada és a rengeteg napsütés páratlan egyveleget alkot.  

ÁttekintésVárosokCélpontok kiránduláshozStrandokUtazási információk

Áttekintés

Ciprus Szardínia és Szicília után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. A Török Riviérától délnyugatra található független köztársaságban a görögöt tekintik nemzeti nyelvnek, de a lakosság közel fele törökül beszél. A sziget földrajzi helyzete miatt kulturális szempontból megosztott. Ciprus egy részét 1974-ben a törökök fennhatóságuk alá vonták. Azóta a sziget északi részét törökök, a déli részét pedig görög ciprióták lakják. Igaz, a sziget két pólusa között néhány évvel ezelőtt még feszültség volt és a nemzetközi közösség is támadta a hivatalosan kikiáltott "Észak-ciprusi Török Köztársaság"-ot, de mára már békés a helyzet. A sziget két része ma már gazdaságilag és társadalmilag is összekapcsolódik. A folyamatosan fennálló békés viszonyokat egy úgynevezett "standstill-megállapodás” is szabályozza, így a turisták számára a szigeten való nyaralás nyugodt és biztonságos. 

Ciprus meglátogatása során lehetőségünk van két különböző kultúra megismerésére. Míg északon iszlám mecseteket és a kereszteslovagok által hátrahagyott ősi romokat fedezhetünk fel, addig délen katolikus kolostorokat és templomokat csodálhatunk meg. Ciprus nyüzsgő, központi városa Nicosia különleges szerepet játszik. A török és görög határvonal találkozásánál fekvő város egyik fele északhoz, másik fele pedig délhez tartozik, így kulturálisan igen sokszínű. A város közepén egy nem mindennapi választóvonal, az ENSZ zöld vonala húzódik.  

Ciprus történelmi látnivalói mellett nem szabad megfeledkezni a sziget idilli halászfalvairól és festői tájairól sem, amelyek pihentető és napsütéssel teli utazásra hívnak. A kalandvágyók és izgalmat keresők bérelhetnek szörfdeszkát, túrázhatnak és bejárhatják Ciprus természeti csodáit is. 

Kilátás Ciprus partjaira

Kilátás Ciprus partjaira Shutterstock

A sziget gyönyörű strandjai és öblei a tengerparti nyaralás és a vízi sportok szerelmesei számára ellenállhatatlan vonzerővel bírnak. A sportkedvelőket csodálatos hullámok, a búvárokat pedig pompás zátonyok, valamint elsüllyedt hajók és tengeri barlangok várják. Cipruson az országúti és a hegyikerékpárosok sem unatkoznak, utóbbiakat számos downhill pálya fogadja.  

A túrázást kedvelők jól kiépített túraútvonalakon hódolhatnak szenvedélyüknek. Észak-Cipruson a Kyrenia-hegység alpesi táján, még Dél-Cipruson a sűrű erdőkkel borított Tróodosz-hegységben adhatjuk át magunkat a természetnek. Ez utóbbiban találjuk a sziget legmagasabb hegyét, az 1 951 méter magas Ólimboszt, ahonnan meseszép panoráma tárul a szemünk elé. 

Ciprusi utazások

Városok

A főváros, Nicosia mellett ezen a gyönyörű mediterrán szigeten még számos káprázatos települést találni. Ciprus városnéző túráin történelmi múltjába nyerhetünk betekintést.  

Nicosia

Nicosia nemcsak Ciprus legnagyobb városa, hanem Európa egyetlen olyan fővárosa, amely a mai napig megosztott. Ennek értelmében északi fele a törökökhöz, déli része pedig a görög Ciprusi Köztársasághoz tartozik. A "zöld vonal” néven ismert, átjárható választóvonal politikailag és kulturálisan is megosztja a várost. Bár a zöld vonalat még mindig az ENSZ békefenntartói őrzik, érvényes útlevéllel könnyedén át lehet menni rajta. A határátkelő a Ledras nevet viselő utcában, a város legnagyobb bevásárlóutcájában található. Ciprus kultúrájában való teljes elmerüléshez Nicosia északi és déli területeit egyaránt érdemes bejárni. 

A Szent János székesegyház Nicosiában

A Szent János székesegyház Nicosiában Shutterstock

Nicosiában található egy öt kilométer hosszú, a 16. századból származó velencei erődítményfal is, amely csillag alakzatot mintáz. A fal legnagyobb kapuja a Famagusta-kapu, amely ideális kiindulópontja a városnéző túrának. Nicosia déli részén járva, érdemes felkeresni a Felszabadulási emlékművet, amelyet 1960-ban állítottak fel, és a brit gyarmati uralom végét szimbolizálja.  

Nicosiaban még számos helyet ajánlott felfedezni, így például: 

  • Szent János Katedrális nevet viselő ortodox templomot. 
  • Az Érseki Palotát, amely azon túl, hogy az érsek székhelye, egy ikonmúzeumot is rejt. 
  • Shacolas-tornyot, a déli kilátóval. 
  • Omeriye-mecsetet, amely az augustinus remeték egykori kolostortemploma volt.  

A város déli részén megbújó, legfőbb nevezetességeinek megismerése után a Ciprusi Múzeumba is érdemes betérni. Itt a sziget viharos történelmébe nyerhetünk betekintést, a neolitikumtól kezdve egészen a bizánci korig.   

Nicosia északi részébe érve az alábbi látnivalókat mindenképpen keressük fel: 

  • Büyük Han karavánszeráj: kulturális helyszín múzeumokkal, üzletekkel és mecsettel. 
  • Selimiye-mecset: egykori gótikus katedrális. 
  • Bandabulya piaccsarnok: jellegzetes török bazár. 
  • Kyrenia-kapu: a város északi kapuja. 
  • British Colonial Law Courts: gyarmati stílusú bíróság. 

Páfosz 

Páfosz modern kikötővárosa hosszú és mozgalmas kulturális múltra tekint vissza. Először a rómaiak vették birtokba, majd az arabok kifosztották, ezután a keresztesek hódították meg. A város viharos múltjára ma számos történelmi épület emlékeztet. A Páfoszi Régészeti Parkban padlómozaikkal díszített római kori villákat csodálhatunk meg. Emellett a Ptolemaioszok királyi sírjait és egyéb más régészeti leletet vehetünk szemügyre. A város kulturális érdekességeinek felfedezése végeztével sem lehet Páfoszban unatkozni. Itt az élet mindig színes és lüktető. A kikötői sétányon megannyi kávézó és bár árasztja magából a mediterrán életérzést, a ragályos ciprusi életörömöt. 

Kilátás a történelmi Páfoszra

Kilátás a történelmi Páfoszra Shutterstock

Limassol 

Ciprus déli felén fekszik Limassol, ahol gyönyörű vízpart fogad. A helyi látnivalók között találunk egy kastélyt, valamint egy csodás kerttel rendelkező ortodox templomot is. A régészet iránt fogékonyaknak érdemes felkeresniük a Kourionban található ásatási helyszínt. További meseszép strandokért pedig irány a Pissouri-öböl vagy a Kourion beach.  

Célpontok kiránduláshoz

Széles homokos strandok, történelmi látnivalók és festői szépség - Ciprus sokoldalú, és mindenki számára tartogat valamit. Ezen a paradicsomi szigeten az izgalmas városlátogatások mellett órákat tölthetünk napozással, de sportos kalandokat is átélhetünk a régió nemzeti parkjaiban.  

Aphrodité sziklája 

A legenda szerint a görög istennő, Aphrodité egykor Ciprus partjánál, a tenger habjaiból emelkedett ki, és annyira beleszeretett a szigetbe, hogy örökre itt akart maradni. A klasszikus történet helyszíne a Páfosz közelében található Petra tou Romiou sziklaalakzat - ismertebb nevén Aphrodité sziklája. 

Aphrodité sziklája Cipruson

Aphrodité sziklája Cipruson Shutterstock

A sziget déli részén álló, és a sekély vízből kiemelkedő szikla még napjainkban is varázslatos helynek számít. Különösen a fiatal párok keresik fel az Aphrodité-sziklát, mert a görög mitológia szerint, aki telihold éjjelén háromszor körbejárja, az örök szerelemmel lesz megáldva. Babona ide, vagy oda, Aphrodité-sziklája romantikus tengerparti piknikre hív.  

Cape Greco Nemzeti Park 

Ciprus délkeleti partvidékében az aktív pihenést keresők sem fognak csalódni. A teljes nyugalmat sugározó Cape Greco Nemzeti Park a sziget legkeletibb pontja. A calabriai fenyőkkel és boróka bokrokkal tarkított helyi erdőségek hosszú sétákra csábítanak. Az Aphrodité-ösvényen végig menve a környék növény- és állatvilágáról tudhatunk meg érdekességeket. 

Hajókirándulás a Cape Grecóhoz

Hajókirándulás a Cape Grecóhoz Shutterstock

A Nemzeti Parkban barangolva felfedezhetjük Aphrodité fürdőit is, ahol a szépség istennője a legenda szerint megtisztálkodott. A meredek mészkősziklákon vezető, többórás túra után a szemünk elé táruló, Földközi-tengerre nyíló panoráma lesz a jutalmunk. A hosszú séta után megmerítkezhetünk a tenger habjaiban, vagy búvárkodhatunk is a kristálytiszta tengerben.  

Akamas-félsziget 

A vadregényes tájak száma sajnos világszerte egyre csökken. Ciprus észak-nyugati részén, az Akamas-félszigeten azonban még mindig felfedezhetünk érintetlen természeti csodákat ritka állat- és növényfajok után kutatva. Itt egzotikus madarak, fókák és hüllők mellett ciprusokkal és eukaliptuszfákkal is találkozhatunk. 

Az Akamas-félsziget vadregényes partvidéke

Az Akamas-félsziget vadregényes partvidéke Shutterstock

A félszigeten sűrű erdőkben barangolhatunk, meredek sziklákat mászhatunk meg és felfedezhetünk kristálytiszta vízű öblöket, ahol élvezhetjük a hűsítő habokat. Az egyik legismertebb ilyen helyi öböl a Kék lagúna. Ha tovább gyalogolunk, akkor a félsziget déli részén található Avakas-szurdokhoz érünk. Itt egy lenyűgöző hasadékot fedezhetünk fel a sziklák közé rejtve. Észak felé a csodás Lara Beach-en pihenhetünk meg, ahol páratlan természeti szépségben lehet részünk. Emellett ez a hely a teknősök menedéke is, így testközelből csodálhatjuk meg ezeket a lenyűgöző teremtményeket. Természetesen nem muszáj gyalogszerrel bejárni a félszigetet. Szerencsére kerékpár és terepjáró bérlésére is van lehetőség. 

A Kék lagúna Akamasnál

A Kék lagúna Akamasnál Shutterstock

Ciprusi utazások

Strandok 

Mi lenne Ciprussal a széles, homokos strandjai és rejtett öblei nélkül, ahol a lehető legteljesebben kiélvezhetjük a napsütés finom melegét? A szigeten minden strand paradicsomi szépségű, így nem könnyű választani közülük. Cipruson mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb helyszínt, legyen szó eldugott partszakaszról, kavicsos, vagy finom homokos strandról.  

Konnos beach 

A Konnos beach Ayia Napa központjától keletre foglal helyet. Egy 200 méter hosszú, aranyszínű homokkal borított és napágyakkal felszerelt partszakasszal büszkélkedhet. Itt minden a tökéletes strandolás élményét szolgálja: A higiéniát biztosító kiszolgáló épületek és napágyak használata mellett a strandbárban frissítő italok fogyasztására is van mód. 

A népszerű Konnos beach 

A népszerű Konnos beach  Shutterstock

Mackenzie Beach 

A Mackenzie Beach szabadtéri kalandok lehetőségével hívogatja a családokat és az aktív vízi sportok szerelmeseit. A lassan mélyülő partszakasz a kisgyermekek számára biztonságos játszóterepet kínál. A beach fitneszeszközei a felnőttek számára nyújtanak ideális szórakozási alternatívát. Az aktív nyaralás kedvelőit számos vízi sport csábítja tengeri kalandokra. A napközbeni aktív élményszerzés után jól eső pihenésre és zenés esti kikapcsolódásra hív a strandbár 

A Mackenzie Beach Larnaca közelében

A Mackenzie Beach Larnaca közelében Shutterstock

Golden Beach 

A Mackenzie Beach teljes ellentéte a Karpaz-félszigeten található Golden Beach-nek, ahol érintetlen természet fogad. A tengerparton magas homokdűnék között élvezhetjük a csendet. A sekély vízben búvárkodás közben megcsodálhatjuk a színes víz alatti világot és kis szerencsével még teknősökkel is úszhatunk. 

Golden Beach a Karpaz-félszigeten

Golden Beach a Karpaz-félszigeten Shutterstock

Ciprus további nagyszerű strandjai

  • Lara Beach: természetes szépség 
  • Aphrodite Bay: sziklás, kavicsos strand 
  • Santa Barbara Beach: részben sziklás és homokkal borított 
  • Sirena Bay: vadregényes part  

TOP 10 Ciprus

Ez is érdekelhet:

TOP 10 Ciprus

Utazási információk

A mediterrán sziget garantáltan megdobogtatja az utazók szívét. Ha kedvet kaptál egy ciprusi nyaraláshoz, akkor íme néhány utazási tipp. 

Az időjárásról 

Ciprus mediterrán éghajlata forró nyarakkal és enyhe, de párás telekkel kecsegtet. Áprilistól júniusig a nappali hőmérséklet 20-30 °C között mozog, csapadékra nem kell számítani. Júliusban és augusztusban a hőmérő higanyszála akár a 40 Celsius-fokot is elérheti, ami egyáltalán nem kedvez a városnéző kirándulásoknak. Tengerparti nyaralásra azonban tökéletes ez az időszak. Ugyanakkor Ciprus ősszel is szuper úti cél. Ekkor enyhe, 20 °C körüli a hőmérséklet. A tengerben még októberben is lehet úszni, sőt novemberben szintén sokszor 20 °C feletti a nappali átlaghőmérséklet.  

Sziklahíd Agia Napa közelében

Sziklahíd Agia Napa közelében Shutterstock

Odajutás 

Cipruson három nemzetközi repülőtér található, ahová a főszezonban rendszeresen indulnak járatok Magyarországról. A repülőút 2,5-3 órát vesz igénybe. Dél-Ciprusra való beutazáshoz mindössze egy érvényes személyi igazolványra van szükség. Ha azonban a sziget északi felét szeretnénk meglátogatni, akkor érvényes útlevéllel kell rendelkezzünk.  

Ciprusi utakon 

Ciprusra érve akár már a repülőtéren érdemes lehet autót bérelni, hogy saját magunk fedezhessük fel a szigetet. Ugyanakkor a bérlést biztosító céggel mindenképpen egyeztetni kell a sziget északi felére történő esetleges átlépés szabályairól. Természetesen az ehhez tartozó, megfelelő biztosítás kötéséről sem szabad megfeledkezni. Gépjármű bérlése előtt arra is érdemes felkészülni, hogy az út bal oldalán, brit rendszer szerint kell közlekedni.  

Körutazás Cipruson

Ez is érdekelhet:

Körutazás Cipruson

Szállás 

A turizmus már régen megérkezett Ciprusra, így a főszezonban nem kell sokat keresgélni szállodák után. A legtöbbjük közvetlenül a víz mellett található, saját tengerparti szakasszal, medencével, minden korosztálynak szóló animációs programokkal és wellness lehetőségekkel. Sok hotel magas felszereltséggel, tágas szobákkal és lakosztályokkal rendelkezik. Az all inclusive ellátástól kezdve, a félpanzión át, változatos szolgáltatási csomagokat kínálnak.  

Ciprusi utazások

Különleges fogások 

A ciprusi konyhában a keleti-török és a mediterrán-görög vonások egyaránt fellelhetők. A halételek szerelmesei mind délen, mind északon el lesznek kényeztetve. Ciprus nemzeti ételét, a Kléftikot mindenképpen meg kell kóstolni. A saját levében főtt bárány- vagy kecskehúst burgonyával tálalják. A koupepia (töltött szőlőlevél), a moussaka (rakott étel) és az afelia (vörösborban pácolt sertéshús) a régió további jellegzetes húsételei közé tartoznak. Szerencsére a vegetáriánusok is válogathatnak a finomabbnál finomabb fogások közül. A halloumi, ez a juhtejből készült, grillezett keménysajt remek húsmentes alternatíva. Desszertek közül a pisztáciás finomságok, a baklava és a rizspuding a szigetlakók kedvence. 

Grillezett halloumi salátával

Grillezett halloumi salátával Shutterstock

Ami az italokat illeti, aperitifként rendelhetünk sherryt, ouzót vagy a fílfar nevű keserű narancslikőrt. Érdekesség, hogy az angol gyarmati időszak tette a brandy sour-t az ország nemzeti italává. Ciprus török részén az emberek szívesen fogyasztják az Ayran-t, amely egy alkoholmentes kevert ital. Joghurtból, egy kis sóból, vízből és szárított borsmentából készül, ízletes frissítő. 

2023.02.24. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.