Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Körutazás Cipruson

Shutterstock

A Földközi-tenger keleti csücskében található Ciprus elsősorban szépséges strandjairól, történelmi emlékeiről és területi megosztottságáról ismert. A sziget egyik legmeghatározóbb jellegzetessége éppen e kettészelt mivoltában gyökerezik. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért válhatott az emlékezetes nyaralást keresők egyik elsődleges úti céljává.

Körutazásra fel!

Ciprusi körutazás

Ciprusi körutazás Shutterstock


Ha valaki egy héten át csupán a kiválasztott szállodája közelében és a tengerparton szeretne pihenni, akkor Ciprus tökéletes választás. Ugyanakkor a mozgalmasabb kalandokért érdemes inkább egy körutazásra adni a fejünket. A sziget méreteiből adódóan (225 km hosszú és 90km széles) autóval viszonylag könnyen bejárható, így a legimpozánsabb partszakaszait, történelemmel átitatott városait és méltán ismert nevezetességeit egyszerűen felfedezhetjük. A körutazás további előnye, hogy nemcsak egy apró szeletkét látunk az amúgy lenyűgöző értékeket rejtő Ciprusból, hanem egy sokkal szélesebb képet kaphatunk az ottani élet igaz valójából. Ezzel együtt a helyi gasztronómia ízvilágába is szélesebb betekintést nyerhetünk. Arról már nem is beszélve, hogy a körutazásnak hála nemcsak egy adott terület szépséges strandjait, hanem a sziget legnevesebb partjait egyaránt kiélvezhetjük.

Kezdd délen!

Ciprus, Páfos, Afrodité sziklája

Ciprus, Páfos, Afrodité sziklája Shutterstock


Ciprusi körutazásunk megtervezésekor érdemes egy megadott rendszer szerint haladni, így a legjobb, ha utunkat a sziget délnyugati részén fekvő Páfosz városában kezdjük. Az UNESCO kulturális világörökség részét képező helyszíneket is rejtő település legismertebb látnivalói között találjuk a Középkori erődöt, a IV. századból származó Királyok sírját és az izgalmas római kori leletekkel büszkélkedhető Kato Páfoszi Régészeti Parkot. A város jó néhány strandot ugyancsak magáénak tudhat, melyek közül homokkal és kaviccsal borítottat egyaránt találni. A türkizkék, tiszta tenger hullámai egyértelműen fürdőzésre inspirálnak. Azonban Páfosz leghíresebb nevezetessége a Petra Tou Romiou, vagyis Afrodité sziklája a várostól alig néhány kilométer távolságra található. A mitológia szerint ennél a sziklánál, a tenger habjaiból kiemelkedve született meg a szerelem istennője, Afrodité.

Ciprus, Limassol, Promenád

Ciprus, Limassol, Promenád Shutterstock


Páfosz városát délkeleti irányban elhagyva érkezünk meg Limassolba. A sziget legnagyobb városa megannyi izgalmas lehetőséget tartogat. Nagyvárosi mivoltának hála shoppingolásra, pezsgő éjszakák élvezetére, helyi kulturális életbe való elmélyülésre és egyszerű turistáskodásra egyaránt lehetőséget kínál. Ha csak rövid időt szeretnénk itt eltölteni, akkor legfőbb nevezetességeit érdemes célba venni. Ezek közé tartozik az óváros, a XII.-XIII. század fordulójából származó vár, mely napjainkban múzeumként funkcionál, a botanikus kert és az Öreg kikötő is. Ezen felül számos templomot, mecsetet, múzeumot ugyancsak meg lehet itt csodálni. Továbbá van lehetőség részt venni szervezett biciklis és hajós kirándulásokon, valamint gasztronómiai és bortúrákon. Az élménydús programok után mindenképpen ajánlott néhány órát a passzív pihenésnek is szentelni, melyet legjobban a Limassoltól keletre, nagyjából 25-30 kilométer távolságban fekvő Governor’s beach-en lehet megtenni. A strand különlegessége fehéren vakító szikláinak és sötét, már-már feketébe hajló homokos partjának páratlan összhangjában keresendő.

Ciprus, Larnaca, Tengerparti erőd

Ciprus, Larnaca, Tengerparti erőd Shutterstock


Governor’s beach-et a tengerpart mentén keleti irányban magunk mögött tudva érkezünk meg Lárnaka (Larnaca) városába. Lárnaka Limassolhoz és Páfoszhoz hasonlóan nagy város és egyben a turisták kedvelt célpontja. A korábban említett tipikusan városi programlehetőségek itt is megtalálhatók. Azonban Lárnaka gazdag történelmi múltja, érdekes nevezetességei megkülönböztetik a fent említett településektől. Ezen nevezetességek közül a Szent Lázár templom, a Tengerparti erőd és a Finikoudes parti sétány a legkiemelkedőbb. A városon kívül magasodik a muzulmánok egyik kiemelt zarándokhelye a Hala Sultan Tekke, valamint a mellette elterülő Sóstó. Az impozáns épület és a flamingóktól rózsaszínbe öltözött tó együttese bámulatos látványt kínál.
Természetesen Lárnaka felkeresése nem lehet teljes szépséges strandjainak kiélvezése nélkül. A városban fellelhető Phinikoudes beach és a Mackenzie beach egyaránt kék zászlóval minősített.

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Ez is érdekelhet:

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Merülj el a keleti partvidék gyöngyszemében!

Ciprus, Ayia Napa, Cavo Greco

Ciprus, Ayia Napa, Cavo Greco Shutterstock

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy Ayia Napa (Agia Napa) Ciprus legnépszerűbb üdülőterülete. Aki kifejezetten a mesés strandok miatt látogat a szigetre, annak maga a földi paradicsom, egyben ciprusi körutazásunk méltó befejezése.
Mielőtt rátérnék a strandok részletesebb bemutatására, mindenképpen meg kell említenem az itt található kolostort, melynek udvarán egy több, mint 600 éves platánfa magasodik. Az épületegyüttes ódon falai éles kontrasztot alkotnak a modern város mai képével. A régmúlt egy szeletkéjének megcsodálását követően akár még egy kisebb túrát is tehetünk a Cape Greco Nemzeti Parkerdőbe. Itt a klasszikus túrázáson kívül a kerékpározásnak szintén hódolhatunk. A Park partmenti részeinél izgalmas barlangokat és érdekes sziklákat találni, ahol a sznorkelezők és a búvárok egyaránt elmerülhetnek a tenger élővilágában.
Node, Famagusta régiója (Ayia Napa és Protaras) mégiscsak fenséges strandjainak köszönheti népszerűségét. Így a legmenőbb részek, mint az Ayia Napán található Nissi beach mellett Protaras partszakaszán elnyújtózó Fig tree beach ugyancsak kihagyhatatlan. A kristálytiszta vízzel és aranyhomokos parttal rendelkező Fig tree-t Európa legjobb strandjai közt tartják számon, nem véletlenül. A Kék zászlóval szintén kitüntetett beach hívogató szépsége mellet megannyi vízi sportolási lehetőséget tartogat. Tökéletes megkoronázása ciprusi körutazásunknak.

Ciprusi ajánlatainkhoz kattints ide!

BŐVEBBEN CIPRUSRÓL

2020.05.08. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.