Megnyitás | Vissza a főmenühöz

TOP 10 Ciprus

Nissi Beach

Nissi Beach Shutterstock

Ciprus a Földközi-tenger keleti részén elterülő, mediterrán sziget. Közelsége és szépsége miatt közkedvelt úti cél, éghajlatának köszönhetően koratavasztól későőszig kellemes idő jellemzi. A következőkben bemutatjuk legérdekesebb felfedeznivalóit.

Adonisz Fürdője

A Páfosz régióban, Koili város szomszédságában található ez a tófürdő. A gyönyörű, zöld, vadregényes táj bámulatos látványt nyújt, igazi közkedvelt fotótéma, háttérben a tóba érkező vízeséssel! Ha a hőségben járod be az országot, hűsítő célpontként is beiktathatod a programba ezt a helyszínt. A tóban úszkálás élményét tetőzve, kötélindákon keresztül is a vízbe csobbanhatsz.

Adonisz Fürdője

Adonisz Fürdője Shutterstock

A Troödos-hegység festett templomai

A Troödos-régió templomai és kolostorai a Bizánci Birodalom emlékeit hordozzák. A 10 épületből álló komplexum az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik. A 11-16. században épült kápolnák falait főleg bibliai jelenetek díszítik, melyek a mai napig élénk színekben pompáznak.  

Kykkos kolostor

Kykkos kolostor Shutterstock

Ayia Napa (Agia Napa)

Ciprus legnyüzsgőbb városa a szórakozni vágyók számára kiváló célpont. Megannyi étterem, bár és diszkó várja az önfeledt pezsgést keresőket, a DJ-k különféle stílusokban keverik a lemezeket, így bármilyen zene áll közel hozzád, biztos találsz megfelelő bulihelyet. A sziget leggyönyörűbb, fehér homokos tengerpartjai is e település közelében találhatók. Legnépszerűbb talán Nissi Beach, melyet a világ legszebb tengerpartjai közé is rendszeresen beválasztanak.

Nissi Beach, Ayia Napa

Nissi Beach, Ayia Napa Shutterstock

Larnaca

Mivel Larnaca mellett található az ország legnagyobb nemzetközi repülőtere, így a város kiváló célpont rövidebb látogatásokra is, hiszen itt megszállva is remek kirándulásokat lehet tenni a sziget keleti részein. Történelmi látnivalói közül ajánlott megtekinteni Kition romjait, a Szent Lázár templomot, vagy a város határában húzódó Kamares-vízvezetéket, de érdekes lehet felkeresni a Hala Sultan Tekke mecsetet is. Mindenképp érdemes bejárni a Finikoudes nevű sétálóutcát, illetve strandolás céljából a közvetlen közelében található gyönyörű partszakaszt.

Hala Sultan Tekke mecset

Hala Sultan Tekke mecset Shutterstock

Hirokitía (Choirokoitia)

Hirokitía, az i.e. 7-5. ezredben lakott, a kőkorból származó település. Az egyik legjelentősebb fennmaradt történelmi emlék ebből a korból, a Világörökség része. A vadászó-gyűjtögető népek mészkőből, vályogból, döngölt agyagból készült, kör alakú házakban éltek, melyekből ezidáig 20-at tártak fel. Szinte felfoghatatlan építészeti kincsek ezek, szintén érdemes meglátogatni őket.

Hirokítia

Hirokítia Shutterstock

Limassol

Nicosia után a második legnagyobb város, az ország gazdasági központja hatalmas kikötővel. A város meglátogatása során érdemes bejárni az óvárost, a Nagymecsetet vagy az Agia Napa katedrálist. A tengerpart mentén sétálóutca fut végig, melyet pálmafák tesznek árnyékossá és hangulatossá. Ha a nyüzsgést kedveled, akkor pedig a belváros felé vedd az irányt, ahol számos bár és étterem található. A Limassol szomszédságában található Akrotiri-sóstó is ajánlott célpont, a téli időszakban rózsás flamingók kedvelt élőhelye.

Limassol

Limassol Shutterstock

Édes pillanatok Máltán, Cipruson és Toszkánában

Ez is érdekelhet:

Édes pillanatok Máltán, Cipruson és Toszkánában

Az ókori Kourion városa

Kourion meglátogatásával az ókori Római Birodalomba időutazhatunk, hiszen többszáz évig éltek itt lakosai. A több hektáron elterülő régészeti emlékekre érdemes időt szánni, hiszen gyönyörű állapotban maradtak fenn.  Szabadtéri színháza felújításon esett át, így manapság is tartanak itt előadásokat, melyek különleges élményt nyújthatnak. A történelem szerelemesei számára már-már kötelező betervezni a programba egy kirándulást Ciprus legjelentősebb leleteihez.

Kourion

Kourion Shutterstock

Aphrodité sziklái

A Ciprus délnyugati partjainál húzódó sziklacsoportot megannyi legenda övezi. Az egyik szerint maga a névadó Aphrodité, a szerelem és szépség istennője lépett itt ki a habokból. Továbbá, a szikla háromszori körbeúszása is minden jóval kecsegtet. Az egyik teória szerint, aki ezt megteszi, arra rátalál élete szerelme, más vélekedések szerint pedig az örök szépség és fiatalság lesz jutalma. Nem véletlen tehát, hogy a szerelmesek kedvelt partszakasza.

Aphrodité sziklája

Aphrodité sziklája Shutterstock

A páfoszi királysírok

A sziklákba vájt sírok szintén az UNESCO világörökségi listájának tagjai, mindenképp érdemes meglátogatni ezeket a történelmi látnivalókat. Az első kamrákat az i.e. 4. században kezdték kialakítani, ám nevével ellentétben nem királyok, hanem helytartók és családtagjaik temetkezési helyéül szolgált. Mivel folyamatosan épültek, így a különböző termek az ókor több stílusjegyét is hordozzák.

A páfoszi királysírok

A páfoszi királysírok Shutterstock

Ciprus - inspirációk és ajánlatok

Kék lagúna

Az Akamas-félsziget csúcsánál található kék lagúna kötelező látnivaló. A kristálykék tengerben több tíz méterre is lelátni. A csodás színeknek és mesés tájnak köszönhetően ezen a partszakaszon egy egzotikus ország tengerpartján érezheted magad.

Kék lagúna

Kék lagúna Shutterstock

Forrás:

https://www.lonelyplanet.com/articles/best-places-to-visit-in-cyprus

https://www.visitcyprus.com/index.php/en/

BŐVEBBEN CIPRUSRÓL

2022.08.07. Viktória Varjú

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.