Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ciprus éghajlata: egyszerűen ideális

Általában napos

Általában napos Shutterstock

Ciprus igazán mediterrán éghajlatú sziget, forró nyárral és enyhe téllel. A sziget elhelyezkedése miatt tökéletes nyaralóhely, kimondottan hosszú nyárral. Májustól egészen októberig forró nyári időjárás, szikrázó napsütés vár ránk, emiatt is az egyik leg népszerűbb sziget a nyaralni vágyók számára.  A legtöbb csapadék december és február között esik - amire szükség is van, mivel a víztározók télen töltődnek fel. A nyári időszakban ezzel ellentétben a csapadék egyáltalán nem jellemző. 

Télen a hőmérséklet 10 fok alatt mozog, de sosem süllyed fagypont alá. Ez alól kivételt képez a 2000 méter magasan található Troodos-hegység, ahol télen akár síelhetünk is. A leghidegebb hónap a január és a február, bár ilyenkor is ki lehet fogni napos, szép időt de ez nagyrészt az aktuális időjárástól függ. A téli hónapokban a csapadék hatására kizöldül a sziget, kinyílnak az orchideák, mandulavirágok, márciusra pedig már 19-20 fokos nappali hőmérséklettel is számolhatunk. Tavasszal még viszonylag kevés a turista a szigeten, a természeti csodák kedvelőknek ilyenkor érdemes ide utazniuk. 

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Ez is érdekelhet:

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Cipruson 1950 növényfaj található, amelyből több, mint 100 őshonos. Az Akamas-félszigeten található több, mint 600 növény közül kb. 40 sehol máshol a világon nem található meg. A történelmi látnivalókat is talán ilyenkor tavasszal a legjobb felkeresni, csak hogy néhányat említsünk: Kourion, Kolossi vár, királysírok, paphosi mozaikok. A strandok tavasszal még viszonylag üresek, eltekintve 1-2 bátor fürdőzőtől. 

Paphos

Paphos Sulyok Tamás

A Földközi tenger harmadik legnagyobb szigetének keleti oldalán több a sekélyebb vízpart, így itt  a nyár közeledtével hamarabb melegszik fel a tenger. Éppen ezért ide már az év korai szakaszában érdemes lehet ellátogatni, ha el akarjuk kerülni a nyári nyüzsgést. Ezzel ellentétben a nyugati oldalon több a hűvös áramlat, ezért ez a partszakasz inkább csak május közepétől válik alkalmassá igazán a fürdőzésre. Innentől egyre több turista érkezik a szigetre, a nyaralóövezetekben pl. Protarason és Ayia Napán is elkezd pezsegni újra az élet. Ilyenkor a hőmérséklet akár már 24-27 fok is lehet. Cipruson az igazi főszezon júniustól szeptember közepéig tart, júniusban már bátran lehet fürdeni a tengerben azok számára is, akiknek fontos az igazán meleg tengervíz. Júliusban a nappali hőmérséklet 30 fok köré tehető, ehhez hozzájárul még a magas páratartalom így mindenképpen gondoskodjunk a folyadékpótlásról és a megfelelő UV-védelemről, ha erre az időszakra tervezzük ciprusi nyaralásunkat. Az augusztus a legmelegebb hónap, szintén magas páratartalommal, a tenger vize ilyenkor kb. 28 fokos. A helyiek augusztus első felében veszik ki nyári szabadságukat, így számítani kell rá, hogy a strandokon a megszokottnál többen lesznek. Szeptemberben és október elején is egészen nyugodtan lehet még strandolni, hiszen az ide érkező családok leginkább június és augusztus között töltik is nyaralásukat. A kora őszi időszakban azonban  a nappalok már kicsit rövidebbek, ezzel mindenképp számoljunk. 

Túrázni is kellemes

Túrázni is kellemes Shutterstock

Elmondhatjuk, hogy Ciprus szigete tökéletes helyszín az utazáshoz, mely éghajlatának köszönhetően az év minden szakaszában izgalmas úti cél lehet mindenki számára. Akár aktiv pihenést tervezünk sok kirándulással, akár síelni szeretnénk a Troodos-hegységben vagy éppen klasszikus nyaraláshoz keresünk magunknak helyszint. 

 

Próbáld ki, hogy milyen az idő Cipruson!

BŐVEBBEN CIPRUSRÓL

2023.02.10. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.