Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Athén - a görög főváros nevezetességei

Fedezd fel Athént!

Fedezd fel Athént! Shutterstock

Az elmúlt időszakban méltatlanul keveset írtam Görögországról, pedig sokszínűségének és gazdag történelmi múltjának hála, rendkívül népszerű úticélként tartjuk számon. Ez különösen igaz a görög fővárosra, Athénra, mely az ókori világ központja és egyben a ma ismert nyugati civilizáció szülőföldje.

A város története felettébb hosszú időre nyúlik vissza, ugyanis i.e. 3000 évvel ezelőtt alapították és azóta is folyamatosan lakott. Habár a történelem viharai nyomott hagytak vonásain, az tagadhatatlan tény, hogy a görög irodalom, filozófia és művészetek nagy alakjainak hatása még napjainkban is érződik. Athén adta a világnak Platónt, Hérodotoszt, a klasszikus mitológiát és megannyi tudóst, kiknek úttörő gondolkodása hozzájárult a ma ismert világunk kialakulásához.

Ennek megfelelően Athén minden elhivatott utazó listáján kötelezően ott kell, hogy szerepeljen!

Ahhoz, hogy Görögország fővárosának elvitathatatlan szépségeit a leginkább magunkévá tudjuk tenni, el kell fogadnunk a tényt, hogy egy 3 millió lakossal rendelkező, a múlt csodái mellett a jelen kihívásaival dacoló metropoliszba érkeztünk. Ha a város kaotikus jellegén sikerül felülemelkednünk, akkor maradéktalanul képesek leszünk átadni magunkat az athéni látnivalók szépségeinek.

Nevezetességekből pedig akad bőven, melyek sorát természetesen az Akropolisz bejárásával érdemes kezdeni.  

Az ókori Akropolisz

Az ókori Akropolisz Shutterstock

A meredek sziklára épült fellegvár az i.e. 5. században vált valóban meghatározóvá és impozánssá, ezzel hirdetve az akkori birodalom nagyságát. A mára UNESCO világörökségi védelem alatt álló épületegyüttes olyan jelentős emlékek otthona, mint a Parthenon, Zeusz temploma, vagy Heródes Atticus színháza. A régi épületek maradványai mellett, az Akropolisz lábánál kapott helyet a modern Akropolisz múzeum, ahol a letűnt korok tárgyi örökségeit igyekezték összegyűjteni az utókor számára. Ebből adódóan, a múzeum ugyancsak kihagyhatatlan kuriózumnak számít.

Szerencsére az ókori különlegességek sora ezzel még korántsem ért véget, hiszen az Akropolisz szomszédságában találjuk a görög agorát, melyet Hadrianus könyvtára választ el a római agorától. Az agora alapvetően a város gazdasági és politikai központjaként funkcionált, így nem meglepő, hogy az itt lakók életét meghatározó döntések kihirdetésének színhelye mellett piactérként is gyakran használták. Sokáig a görög agora jelentette a pezsgő élet színterét, azonban a rómaiak hódítását követően a római megfelelője vette át szerepét.

A római agora

A római agora Shutterstock
 

Miután megcsodáltuk a történelem fennmaradt hírmondóit, érdemes bejárni az ókori központot övező utcákat, melyek a tavaszi napsütésben tökéletesen visszaidézik az egykori Athén hangulatát. Ennek köszönhetően nemcsak a sétálgatásra, hanem a kulináris élvezetekben való elmerülésre is tökéletes helyszínül szolgál. Persze a görög konyha ízeiben való tobzódás mindenütt fenséges, azonban a Plaka városnegyed hangulatával vegyítve valóban maradandó élményt kínál.

Athénban járva a letűnt korok utolsó hírnökeinek megcsodálása mellett természetesen a modern város legfőbb látnivalóira is érdemes hangsúlyt fektetni. Az Akropoliszt, valamint a Plaka negyedet nyugati irányban elhagyva a modern Athén központjához érünk, mely nem más, mint a Syntagma tér. Itt láthatjuk a Parlament épületét, valamint a mögötte elterülő Nemzeti Kertet, ahol a fák hűsítő árnyékában megpihenhetünk, mielőtt folytatjuk tovább utunkat északi irányban, a Nemzeti Régészeti Múzeumfelé. A gazdag ókori kincsek sokszínűségének hála, a múzeumban akár egy fél napot is kényelmesen el lehet tölteni.

 

Athén legfőbb nevezetességeinek felkeresése után mindenképpen látogassunk el a város tengerparti részére is. Ahogy fokozatosan távolodunk a központtól, úgy válik egyre szebbé és csalogatóbbá a táj. Egyáltalán nem meglepő, hogy ezzel párhuzamosan erősödik fel bennünk a sós hullámokban való megmártózás és a homokos parton való ejtőzés vágya. Szerencsére ezt az érzést könnyedén beteljesíthetjük, hiszen számtalan jól kiépített strand nyújt lehetőséget a pihenésre. Ha igazán szép partszakaszra vágyunk, akkor az Astir beach lehet a legideálisabb választás.

2020.08.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.