Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az Emirátusok nem csak Dubaj - fedezze fel Ras Al Khaimaht és Fujairaht!

Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah Shutterstock

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet harmadik legnagyobb gazdasága, az egy főre jutó jövedelem alapján pedig a régió egyik leggazdagabb országa. A világ kőolajkészletének mindegy hat százalékával rendelkezik, ugyanakkor földgázkészlete is jelentős mértékű. Az Emírségek hét emírség: Abu-Dzabi, Dubaj, Sharjah, Ras Al Khaimah, Ajman, Umm Al Quwain és Fujairah szövetségéből áll.  

Az ország, a gazdagságát megalapozó természeti erőforrások mellett az oázisokról, datolyapálmákról, homokdűnékről, solymászatról, mesterséges szigeteiről híres, és arról, hogy itt található a világ legmagasabb épülete a Burj Kalifa. 

Sivatagi ország révén az Emírségekben a nyarak rendkívül forrók és párásak, emaitt sokan nem is gondolnák, hogy éjszaka jelentősen lecsökken a hőmérséklet, ezért mindenképp érdemes pulóvert is magunkkal vinni az útra. 

Ras Al Khaimah 

Az Egyesült Arab Emírségeket alkotó hét régió egyike, Ras al Khaimah egy rendkívül változatos hely. Itt található az Emírségek legmagasabb hegye, a Jebel Jais, amely a Hajar-hegység hegyvonulatához tartozik. Még ha a hegycsúcsra vezető út kanyargós is, mindenképp érdemes autót bérelni és nekivágni az útnak, mivel a hegycsúcs hét kilátópontjáról lenyűgöző kilátás nyílik Ras al Khaimahra és a Hajar-hegység többi részére. 

Jebel Jais

Jebel Jais Shutterstock

Az országban mindenhol hihetetlenül jó strandok várnak, és ez alól Ras al Khaimah strandjai sem kivételek. Mivel ez az emírség közel van Dubajhoz, az ottani lakosok közül sokan menekülnek el a csendesebb Ras al Khaimah tengerpartjára. A legkedveltebb strandolási helyei közé tartozik az Al Aqah Beach, a Dibba Beach, a Sambrid Beach és a Sandy Beach. 

Jazirat Al-Hamra, Ras al Khaimah sivataggal borított régészeti városa már pusztán önmagában rejtélyes. A szellemváros egykor virágzó gyöngyhalászfalu volt, melyről különböző mondák születtek, miszerint elátkozott, azonban valójában a hagyományos arab világ autentikus építményeit őrzi. 

Jazirat Al-Hamra

Jazirat Al-Hamra Shutterstock

Ras al Khaimah másik népszerű turisztikai látványossága a Dhayah-erőd ismét visszarepít az időben. A területet már az i.e. harmadik évezredben is lakták, különböző bronz- és vaskori régészeti leletek maradtak fent. Az oázis középpontját egy vályogtégla erődítmény koronázza, amelyet a 19. században építettek, és mely jelentős szerepet játszott a történelemben, mivel 1819-ben innen verték vissza a britek invázióját. 

Az Dhayah-erőd az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb dombtetőn álló erődje, amelynek érdemes cikkcakkos lépcsőit megmászni, mivel fenséges kilátás nyílik a tengerre, a Hajar-hegységre, a hatalmas datolyapálma-oázisra, és Ras al Khaimah egész területére.

Dhayah-erőd

Dhayah-erőd Shutterstock

Az erőd közelében található a Nemzeti Múzeum, amely az 1960-as évek elejéig az uralkodó család rezidenciája volt. A múzeum a legtökéletesebb hely arra, hogy erről a régióról minél többet megtudjunk, többek között, hogy milyen volt az élet az Emírségekben az olaj felfedezése előtt. 

A múzeum régészeti és néprajzi tárgyak gyűjteményének ad otthont, ahol felfedezhetjük a legelső telepesesektől az késő iszlám korszakáig terjedő időszakot. Különböző galériák szólnak az építészetről, a gyöngybúvárkodásról, a datolyatermesztésről, a földművelésről és a halászatról, valamint megtekinthetjük az uralkodó család hagyományos fegyvereit. 

 

A fényűző Dubai kincsei

Ez is érdekelhet:

A fényűző Dubai kincsei

Fujairah 

Az Egyesült Arab Emírségek keleti partvidékén található Fujairah, az ország ötödik legnagyobb emirátusa.  Gigantikus hegyvonulatai és tengerpartjainak csillogó türkizkék vize, teljesen megkülönbözteti az Emírségek többi helyétől. 

Az érintetlen természeti szépségekkel és gazdag kulturális örökséggel megáldott Fujairah egy rejtett kincs. Végtelennek tűnő aranyhomokos strandjait az Ománi-öböl és az Indiai-óceán határolja, mely egy sokkal nyugodtabb nyaralást és búvárkodási helyszínt tesz lehetővé a szomszédos Dubajjal ellentétben. Fujairah egyik legszebb strandja az Al Aqah strand, mely a Snoopy-szigeten található. A sziget egy sziklás kiemelkedés a homokos strandtól néhány méterre, amelynek gazdag, színes tengeri élővilágában korallokat, zöld tengeri teknősöket, feketeúszójú szirticápákat és számtalan kisebb, élénk színű halat figyelhetünk meg. 

Snoopy-sziget

Snoopy-sziget Shutterstock

Fujairah legnépszerűbb látnivalói közé tartozik a Sheikh Zayed mecset, mely az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb mecsete, és egyben Fujairah város szívének jelentős nevezetessége. A gyönyörű mecset a Törökországban gyakran látható szulejmán stílus szerint épült, nagy belső udvarral, valamint egy gyönyörű medencével és szökőkúttal. Az épület két karcsú minarettel és 65 lenyűgöző kupolával uralja Fujairah égboltját.

Sheikh Zayed mecset

Sheikh Zayed mecset Shutterstock

Ha szeretnénk elmerülni az arab kultúrában, érdemes ellátogatni Masafi faluba, mely a Hajar-hegység peremén, a Fujairah és Dubaj közötti úton található. Az oáziszerű terület híres az ásványvizéről, melyet a hegyekből fakadó természetes forrásvízből nyernek, valamint piacáról, ahol bőséges áruválaszték áll a helyiek és turisták rendelkezésére. 

A hely tökéletes arra, hogy magunkba szívjuk az arab piacok hangulatát, különböző helyi kerámiákra, gyapjúszőnyegekre, a sivatagban ritkaságnak számító kerti növényekre, zöldségekre, gyümölcsökre alkudozhatunk. 

Helyi kerámiák

Helyi kerámiák Shutterstock

Fujairah látnivalói közé tartozik a Fujairah erőd, mely kihagyhatatlan látvány nyújt. Az 1670-ben épült történelmi erőd, az Egyesült Arab Emírségek legrégebbi erődje, mely Fujairah partjainál álló egyetlen kőépület. Egykor a katonaság használta, hogy megvédje a lakosságot a betolakodóktól, támadásoktól. Az erőd egyedülálló fizikai jellemzői, elhelyezkedése és kilátópontja miatt Fujairah fontos történelmi és turisztikai nevezetességnek számít.

Fujairah erőd

Fujairah erőd Shutterstock

Bár az Egyesült Arab Emírségekről legtöbbeknek Dubaj és Abu-Dzabi fényűzése jut az eszébe, az ország kevésbé híresebb emírségei is bővelkednek olyan természeti és kulturális örökséggel, melyek felejthetetlen utazási élményt nyújthatnak. 

Fedezd fel az Emirátusokat!

2023.02.08. Hajnalka Takó

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.