Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az olaszországi Pisa sokkal több, mint a ferdetorony!

Pisába az egész világról érkeznek turisták, hogy megtekintsék a város központjában (Piazza dei Miracoli) található híres Pisai ferde tornyot (Torre pendente). Valószinűleg nem is sejtik, hogy szinte közvetlenül mellette egy gyönyörű katedrális, kicsit távolabb pedig egy pompázatos keresztelőkápolna található. Engem is meglepett, hogy mennyi lenyűgöző épület található a közelben. Tekintsük meg őket közösen....

Szent János-keresztelőkápolna (Battistero di San Giovanni)

Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnája elhelyezkedésében, méreteiben, stílusában és az építkezéshez hazsnált anyagaiban is tökéletesen harmonizál a katedrálisal, ami még előtte épült. Úgy vélik, azért, mert Deotisalvi építész alkotása. Az épületben található keresztelőmedencét Guido da Como (1246), míg a szószéket Nicoly Pisana készítette (1260).

Szent János-keresztelőkápolna Pisa

Szent János-keresztelőkápolna Pisa

Santa Maria Assunta Dóm (Cattedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta)

A két fázisban épült katedrális építését még 1064-ben kezdték. Az első fázisban az alapokat Buscheto alkotta meg, amiket a későbbiekben (az épületet magát, és a homlokzatot is beleértve) Rainaldo egészített kiA gazdag és kivételes díszítés a történelem nehezebb időszakainak nyomát is magán viseli, amelyek legnagyobbika az 1595-ös tűzeset volt. A dekoráláspn olyan nevezetes személyiségek is munkálkodtak, mint Giovanni Pisano, akinek a nevezetes szószék megalkotását is köszönhetjük (1302-1310).

Santa Maria Assunta Dóm Pisa

Santa Maria Assunta Dóm Pisa © Simona Michálková

A ferde torony (Torre pendente)

A torony dőlésszögén kívül történelmi és művészi értékének köszönhetően is kivételes. Szokatlan az elhelyezkedése is, mivel a katedrálistól messzebb található. Az építkezést még 1173-ban megkezdték, de röviddel ezt követően az épület süllyedni kezdett. Ennek okaként a munkálatokat 1185-ben megszakították, és csak nagyjából kilencven évvel később kezdték újra. A mérnökök mindent megtettek azért, hogy megakadályozzák a további süllyedést/dőlést, de sajnos az eredeti tervet mindezek ellenére nem sikerült megvalósítani.

A ferde torony Pisa Olaszország

A ferde torony Pisa Olaszország © Simona Michálková

Temető (Camposanto)

A temető az utolsó a Piazza dei Miracolin található műemlékek közül. 1277-ben alapították az addig szétszórtan megtalálható római szarkofágok elhelyezése érdekében. Az épület módosításai közben a belső falakra csodálatos freskókat festettek a kor olyan kiemelkedő művészei, mint például Francesco Traini vagy Bonamico Bufalmacco.

Temető (Camposanto), Pisa, Olaszország

Temető (Camposanto), Pisa, Olaszország

Sinopie múzeum (Museo delle Sinopie)

Az épületet, amelyben ma a Sinopie múzeum található, még az 1257-es évben hozták létre a szegények, betegek, bujdosók és az elhagyott gyerekek menedékeként. A múzeumban meglepően jó állapotban megőrzött sinopiek, azaz rajzok és alaprajzok találhatóak a monumentális temető freskóiról. A temető falain láthatóak voltak olyan híres művészek freskói, mint Buffalmacco, Antonio Veneziano vagy Spinello Aretino, de sajnos nagy részük az idő folyamán megsemmisült vagy súlyosan megsérült.

Sinopie múzeum, Pisa, Olaszország

Sinopie múzeum, Pisa, Olaszország

A székesegyházi múzeum (Museo dell'Opera del Duomo)

Egy nagyobb terv eredményeként a múzeum megnyitására 1986-ban került sor, amelynek célja a pisai művészet kialakulásának a bemutatása volt. A program legerősebb része a középkori szobrászat kialakulásának hű ábrázolása és megértésének segítése, amelynek egyedi alkotásai különböző helyeken is fellelhetőek. A legértékesebb kiállítási tárgyak közé Giovanniho Pisana és Nicoly Pisana művei tartoznak. A múzeum jelenleg felújítás miatt ideiglenesen zárva tart.

A székesegyházi múzeum Pisa

A székesegyházi múzeum Pisa Joanbanjo

A Piazza dei Miracoli tér

A tér az UNESCO Világörökségének részét képezi.

Piazza dei Miracoli tér Pisa Olaszország

Piazza dei Miracoli tér Pisa Olaszország

Kombinált jegy vásárlása esetén - amely (jelenleg, 2017, augusztusában) 8 €/fő - meglátogatható a keresztelőkápolna, a temető és a Sinopie múzeum is. Lehetséges olyan jegy vásárlása is, amely csak két nevezetesség megtekintését tartalmazza – 7 € - vagy egyét - 5 €. A székesegyház megtekintése minden jegy esetében ingyenes. A kínálatban továbbá megtalálható a Palazzo dell'Opera del Duomo-ba szóló belépőjegy - 5 € -, amellyel az összes kiállítás megtekinthető.

Piazza dei Miracoli Pisa Dóm tér Pisa

Piazza dei Miracoli Pisa Dóm tér Pisa © Simona Michálková

Ha további látnivalókra vágysz, akkor csak ajánlani tudom a Piazza dei Cavalieri főtér megtekintését, amely a középkor kései szakaszában vált politikai és gazdasági központtá. A főtér közepén I. Cosima (1596) Francavilly szobrász által alkotott szobra áll. Itt található a lenyűgöző Palazzo dei Cavalieri di Santo Stefano (Plazzo della Carovana) épület is.

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Olaszország

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Olaszország © Simona Michálková

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.