Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Balaton-felvidék ősszel - II. rész

Balaton, ősz

Balaton, ősz Shutterstock

A Balaton minden nyáron kedvelt úti cél, de idén még nagyobb népszerűségre tett szert. Igazán szerencsések vagyunk, hogy legnagyobb tavunk sokszínűséggel, számtalan szépséggel és kellemes fürdőzési lehetőségekkel áll rendelkezésünkre, melyet évről évre egyre többen tapasztalunk meg. Ugyanakkor van egy széleskörben elterjedt nézet, miszerint csak a legmelegebb hónapokban izgalmas úti cél. Ez szerencsére szép lassan kezd megdőlni. A „magyar tenger” és különösen Balaton-felvidék régiója az év minden szakában sokszínűséggel, egyedi természeti adottságokkal és izgalmas programlehetőségekkel várja a kirándulni vágyókat. Így ősszel is fantasztikus célpont akár egy rövid hétvégi kiruccanásról, akár több napos ott-tartózkodásról legyen szó. Ha nem tudnád pontosan, mi mindent lehetne az őszi hónapokban a Balaton-felvidéken csinálni, akkor olvass tovább! Két részes összeállításomban igyekezetem izgalmas ötleteket összegyűjteni - második rész.

Merülj el a bor mámorában!

Bor, mámor, Balaton

Bor, mámor, Balaton Shutterstock

Ha már szóba került a bor... természetesen a kora őszi Balaton egyik központi eleme mi más is lehetne, mint a bor. Nemcsak azért, mert ekkor van a szüret időszaka, hanem azért is, mert ilyenkor más élményt ad egy pohár fehér vagy éppen vörös (esetleg rozé) elkortyolása. Ehhez a már említett Folly Arborétum mellett - a teljesség igénye nélkül - többek között a Laposa Birtok, a Szászi Birtok, a Szent Donát Borkúria és a Csendes Dűlő Szőlőbirtok a legalkalmasabb.

Balatoni szállásokért kattints!

Hódolj az étel élvezetének!

Bor és ételek a Balatonon

Bor és ételek a Balatonon Shutterstock

Természetesen a borhoz szorosan hozzá kapcsolódik az étel élvezete. Egy kellemesen eltöltött balatoni nap nem lehet teljes egy ízletes vacsora elköltése nélkül. A Balaton-felvidék jobbnál jobb éttermekkel bír, de mégis van egy-két hely, amely kiemelkedik a többi közül. Persze mindenkinek eltérő az ízlése, így ebben a témakörben engedjétek meg, hogy saját kedvenc helyeimet sorakoztassam fel. Balatonfüreden a Borcsa Étterem abszolút kedvenc, míg Tihanyban az Echo Étterem, Csopakon a már említett Szent Donát Birtok étterme és a Vígmolnár, Badacsonytomajban a Borbarátok Vendéglő, Köveskálon a Kővirág, valamint Paloznakon a Sáfránkert lopta be magát a szívembe és a pocakomba is. Persze ezeken felül még rengeteg jó hely található, ahol finomabbnál-finomabb ételeket kóstolhatunk. Bárhol is együnk, egy a lényeg: örömmel és az ízek élvezetével vessük bele magunkat a Balaton gasztronómiájának mélyébe.

Családok kedvence: a Balaton déli partja

Ez is érdekelhet:

Családok kedvence: a Balaton déli partja

Tegyél egy kis kitérőt a Zalaszántói Sztúpához!

Zalaszántói Béke Sztúpa

Zalaszántói Béke Sztúpa Shutterstock

Ha már belefeledkeztél a Balaton-felvidék csodáiba, de úgy érzed valami nem szokványos még mindig hiányzik, akkor keresd fel a Zalaszántói Béke Sztúpát. A 30 méter magas és 24 méter széles buddhista sztúpa Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye, amely a béke, megvilágosodás és a boldogság jelképe. Őszentsége, a 14. Dalai Láma 1993-ban avatta fel. Az ugyancsak itt található Meditációs Házban lehetőség nyílik egy kis időre kiszakadni a hétköznapok zsongásából és elmélyülni tudatunk mélyének megismerésében.

Csak élvezd!

Balaton, belső béke

Balaton, belső béke Shutterstock

Az ősznek van egy kellemes illata, egy utánozhatatlan hangulata. Csodálatos látni, ahogy a forró nyári napok szép lassan váltanak át kellemes meleggé, majd langyossá és végül egészen hűvössé. Persze ez az átmenet így leírva egyszerűen megjósolható. A valóság azonban ennél szeszélyesebb, de lényegi eleme töretlen: A fák szép lassan sárgásbarnára váltanak, a nappalok is egyre rövidülnek a költöző madarak pedig készülnek a távozásra. Csodálatos ez az állandó, mégis folyton mozgó változás. A Balaton-felvidék tanúhegyeinek árnyékában ennek az állandótlanságnak a megfigyelése még inkább kézzel fogható és egyben szívet melengető. Az ősz előrehaladtával szép lassan kezd lecsendesedni a természet. Ezt a csendességet pedig érdemes alaposan szemügyre venni és magunkévá tenni. Vannak olyan őszi napok, mikor a legjobb, amit tehetünk, ha családunkkal, párunkkal, kisállatunkkal, egy pohár borral, vagy minden nélkül csak önmagunk társaságában leülünk a Balaton partján egy padra és nézzük a kékeszöld víz fodrozódását és átadjuk magunkat a jelen pillanat megismételhetetlen varázsának.

Balaton-felvidék ősszel I. rész

Ez is érdekelhet:

Balaton-felvidék ősszel I. rész

2020.09.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.