Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Brugge - Romantikázás észak Velencéjében

Brugge

Brugge Shutterstock

Ha tökéletes szeptemberi hosszú hétvégére vágysz, akkor a mesebeli Brugge kisvárosánál jobb helyet keresve sem találhatnál! A középkori hangulatba burkolózó, macskaköves utcák a romantikus utazás ideális helyszínévé varázsolja ezt a nem mindennapi települést. A csatornákon való hajókázás pedig a végletekig fokozza a gyakran csak észak Velencéje néven emlegetett város elragadó báját.

Jó tudni

Hajóval Brugge csatornáin

Hajóval Brugge csatornáin Shutterstock

Belgium, Flandria régiójában, Gent városától alig 50 kilométer távolságra fekvő Brugge egyedülálló szépségével kápráztatja el az ide érkező turisták millióit. Az UNESCO Világörökség részét képező történelmi városközpont valóban lehengerlő látványt nyújt. A csodás épületek közt az embernek olyan érzése támad, mintha nem is a 21. században járna. A középkori építészet remekei rendkívül jó állapotban maradtak fenn, ezzel emlékeztetve történelmünkre.

Brugge rendkívüli egyedisége nemcsak az egyszerű utazót, hanem a filmes szakmát is megihlette, ugyanis az In Bruges (Erőszakik) című film majdnem egésze a település történelmi központjában játszódik, Colin Farrell főszereplésével.

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Ez is érdekelhet:

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Ha ez az édes, tengerpart mellett fekvő kisváros máris felkeltette érdeklődésedet és kedvet kaptál felkereséséhez, akkor mondok még néhány érvet, miért lehet tökéletes választás az egyik szeptemberi hétvégére:

  • Kis méretéből adódóan akár két nap alatt is végig lehet járni legfontosabb nevezetessé
  • Valóban felejthetetlen élmény hajózni csatorná
  • Brüsszelből kevesebb, mint 2 óra alatt busszal/autóval is elérhető. (Budapestről a Brüsszel, Charleroi reptérre érkezve, közvetlen járattal könnyen ott lehetü)
  • Szeptemberben 15-20°C jellemzi, ami ideális a városlátogatá (Bár fontos megemlítenem, hogy egy-egy kisebb záporra azért mindig lehet számítani.)
  • A városkán belül felejtsük el az autót, gyalog, hajóval, biciklivel lehet közlekedni, ennek számos előnye van. Nincs állandó forgalmi zaj és még jobban élvezhetjük különleges, régi hangulatá

Gyönyörű nevezetességei

Grote Markt tér

Grote Markt tér Shutterstock

Persze a macskaköves utcákon való céltalan sétálgatás is tökéletes program, de azért érdemes alaposabban szemügyre venni Brugge legfontosabb nevezetességeit.

Városnéző utunkat talán legcélszerűbb a Grote Markttal, vagyis a főtérrel kezdeni. Innen kiindulva elsőnek a Harangtornyot érdemes megcsodálni, ahol még ma is 47 harang kap helyet. Persze maga az épület is szép, azonban a torony tetejéből elénk táruló pazar panoráma az, ami miatt mindenképp érdemes felkeresni.

Ezt követően álljunk meg a Szent Vér-bazilikánál, ahol a város leghíresebb ereklyéjét, Krisztus vérét tartják. A legenda szerint, a keresztes hadjáratok során kristályüvegben ide került vér Krisztus vére, melyet minden évben egy ünnepség keretén belül végigvisznek a városon.

Az egyedi Gibraltár és mókás makákói

Ez is érdekelhet:

Az egyedi Gibraltár és mókás makákói

Brugge további kihagyhatatlan építészeti kincsei között találjuk a 13. századból származó, gótikus stílusú Városházát, a Miasszonyunk-templomot és a Szent Salvator katedrálist is. Abszolút kihagyhatatlannak mégis a város legrégebbi épülete, a 12. századból származó Szent János Kórház bizonyul. Az ódon falak közt lehetőségünk nyílik betekinteni a kórház több évszázados történelmébe.

Ha a sokak által látogatott nevezetességek felkeresése közben némi csendre vágynánk, akkor a Begijnhof kolostort és annak békés kertjét ajánlom. A fehér színű házak közt hatalmas platánfák alatt pihenhetünk és élvezhetjük a nyugodt környezetet.

Azok számára, akik még ennél is nagyobb békére vágynak, a belvárostól kicsit távolabb fekvő Minnewater parkot és tavat ajánlom felkeresni.

Ínycsiklandó múzeumai

Klasszikus belga waffle

Klasszikus belga waffle Shutterstock

A varázslatos Brugge-t nem hagyhatjuk el anélkül, hogy fel ne kerestük volna legérdekesebb múzeumait. Ennek megfelelően a Frietmuseum (Sült krumpli múzeum) a burgonya helyi történetébe és ízvilágába kínál betekintést, még a Choco-Story Museum-ban a csokoládégyártás rejtelmeivel ismerkedhetünk meg. A nagy hagyományokkal rendelkező, világhírű belga csokoládé még a kevésbé édesszájúakat is garantáltan elcsábítja.

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

Ez is érdekelhet:

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

A csokigyár mellett tökéletes célpontja még a Brewery De Halve Maan is, ahol a belga sör készítésének folyamataiba nyerhetünk nagyobb betekintést. A tökéletes élménynek természetesen a sörkóstolás is szerves részét képezi.

Mindezek után talán már nem kell egyéb érvet felhoznom Brugge meglátogatása mellett. Európa egyik legelragadóbb városkája abszolút ott kell, hogy szerepeljen kedvenc úticéljaink listáján!

2019.09.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.