Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Egyiptomi szuvenírek

Szuvenír nélkül hazatérni egy távoli országból sokunk számára elképzelhetetlen dolog. Nemcsak a szeretteinket szokás meglepni egy apró jellegzetességgel, hanem magunknak is érdemes egy-egy jelképes darabot hazahozni a nyaralásból. Az ajándéktárgyak lehetnek szépek, de akár hasznosak is – az pedig egyenesen biztos, hogy pozitív emlékeket idéznek fel, amikor évek elteltével rájuk pillantunk.

Top 10 ajándéktárgy EgyiptombólMire figyeljünk?

Áttekintés

Egyiptom egy rendkívül kedvelt üdülőhely az európai turisták körében, mivel egészen közel van, de mégis egy különös és egzotikus világba kalauzol. Legyen szó a Földközi-tenger partjáról, Kairóról, vagy a Vörös-tenger népszerű nyaralóhelyeiről – Egyiptom mindig megér egy látogatást. A következőkben pedig megmutatjuk a tíz legszebb ajándéktárgyat a piramisok és fáraók földjéről!

Top 10 ajándéktárgy Egyiptomból

Egyiptom egy több évezredes történelemmel rendelkező ország. Amikor a mi őseink még bőrruhában járták az erdőt, addig a Nílus mentén már csodálatos templomok és fejedelmi piramisok épültek. Így nem csoda, hogy az egyiptomiak a mai napig büszkék a történelmi vívmányaikra és az őket körülvevő mítoszokra.

A legkedveltebb hagyományos szuvenírek között megtaláljuk a különböző féle egyiptomi szobrokat, például a gízai piramisok, az ősi fáraók mellszobrainak és a mágikus talizmánok élethű másait. Emellett az arab-iszlám kultúra örökségeihez is hozzájuthatunk kulináris ajándéktárgyak formájában, legyen szó fűszerekről, teáról, vagy dohánytermékekről. 

Szuvenír vásárlás Kairóban

Szuvenír vásárlás Kairóban


Szuvenírvásárlás Kairóban

1. Alabástrom szobrok

Az Egyiptomban nyaralók gyakran vásárolnak olyan dekoratív tárgyakat, melyek az ország leghíresebb épületeit ábrázolják. Mindenekelőtt a piramisok a legkelendőbbek, amelyek jól mutatnak az otthoni íróasztalon. Ezek a szobrok többféle anyagból készülnek, de az alabástromnak különleges története van. Ezt a speciális gipszanyagot már évszázadok óta bányásszák a Nílus alól, és olyan nagyvárosokban dolgozzák fel, mint Luxor.

Luxor

Ez is érdekelhet:

Luxor

 

Kinézete a márványéhoz hasonlít, azonban kevésbé időjárásálló, ezért inkább csak beltéri tárgyakhoz használják.

Dekoráció finoman megmunkált alabástromból

Dekoráció finoman megmunkált alabástromból

Dekoráció finoman megmunkált alabástromból

2. Shisha és dohány

A keleti vízipipa, amit Egyiptomban shishaként emlegetnek, eredetileg indiai és perzsa területekről származik, de egész Észak-Afrikában és Törökországban elterjedt. Sőt, még az európai nagyvárosokat is meghódította.

Az egyiptomiak „nargilnak” és „cachimbanak” is nevezik ezt a régóta használatos hagyományos eszközt. Szinte minden piacon megtaláljuk a gyönyörűen megmunkált pipákat, amik nemcsak esztétikusak, de egy baráti összejövetelt is megkoronázhatnak.

A vízipipa egy klasszikus ajándéktárgy

A vízipipa egy klasszikus ajándéktárgy

A vízipipa klasszikus ajéndéktárgy

Ha nemcsak dekoráció gyanánt vásárolnátok shishát, akkor néhány tartozékot is be kell szereznetek hozzá az egyiptomi vásárban. A szén mellett természetesen dohányra is szükség lesz, amelyből rengeteg féle ízesítés kapható.

3. Galabija

A galabija egy igazán praktikus, de ugyanakkor szemet gyönyörködtető emléktárgy is. Érdemes meglepni vele magatokat a nyaralás alkalmával, mert nagyszerű védelmet nyújt a hőséggel és az erős napsugárzással szemben. A hagyományos egyiptomi viseletben nem kell a leégéstől tartanotok, és egy kicsit be is olvadhattok a helyi lakosok közé.

A galabija egy lenge, ingszerű köntös, szellős szoknyával és széles ujjakkal. Hasonló az arab országokban viselt kaftánhoz, de bővebb szabású, ezért még kényelmesebb öltözék a forró sivatagi levegőben. Ezeket a ruhadarabokat feltehetően az ókori Róma tunikái inspirálták.

Tarka tunikák a sivatagi meleghez

Tarka tunikák a sivatagi meleghez

Tarka tunikák a sivatagi meleghez

Hagyományosan pamutból készülnek. Ez a puha anyag már a Kr. e. második évezredben elérte Egyiptomot Indián és Mezopotámián keresztül, és hosszú ideig fontos szerepet játszott a térségben. Tehát, ha ilyen ruhát vásároltok ajándékba, győződjetek meg arról, hogy biztosan valódi pamutból készült!

4. Parfüm

Az illatok rengeteg emléket képesek felidézni. Parfümöt persze a világ bármely pontjáról hozhatunk, viszont még egy olyan hosszú múlttal rendelkező illatszert, mint az egyiptomi, biztosan nem találunk. Ezt tárgyi leletek is bizonyítják, ugyanis a 4000 éves sírokban is találtak illóolajos fiolákat.

Az ókori Egyiptomban a tömjén és más illatok elsősorban a spirituális és vallási gyakorlatokban játszottak nagy szerepet. A mumifikálást is illatosított kenőcsökkel és olajokkal végezték, de a mindennapi életben is gyakori kellékek voltak. Kleopátra, a szépség királynője a mai napig legendás alak a történetírásban.

Parfümök egyedülálló üvegcsékben

Parfümök egyedülálló üvegcsékben

Parfümök egyedülálló üvegcsékben

Számos nagyváros parfümériája széles választékot kínál az egzotikus és magával ragadó illatszerekből. Mindenekelőtt Kairó és Alexandria üzleteiben szemezgethetünk a legfinomabb illatokkal. Ha valami igazán különleges és egyedi meglepetéssel térnétek haza, akkor nemcsak a kész kompozíciók közül választhattok, hanem a saját parfümötöket is megalkothatjátok.

Az ősi Egyiptom kincseinek titkai: Fáraók nyomában

Ez is érdekelhet:

Az ősi Egyiptom kincseinek titkai: Fáraók nyomában

 

5. Fűszerek

Maradjunk az illatoknál, de most a fűszerek világába engedünk bepillantást. A tradicionális egyiptomi fűszereknél nincs is kiválóbb ajándék a gasztro-rajongók számára. A kereskedők már ősidők óta összegyűlnek a Nílus mentén, a legintenzívebb és legfrissebb fűszereket kínálva.

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

Ez is érdekelhet:

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

 

Bár igen csábító a fűszereket nyitott tartályokból vásárolni a hagyományos bazárokban, ebben a formában azonban elveszítik az aromájukat. A szupermarketből származó csomagolt fűszerek nem tűnnek olyan egzotikusnak, viszont kiváló minőségűek és jóval olcsóbban juthatunk hozzájuk.

Fűszerek széles választéka

Fűszerek széles választéka

Fűszerek széles választéka

A római kömény, a koriander és a kardamom képezik az egyiptomi fűszerkultúra alapját. Ezeken kívül a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma és a kakukkfű is gyakran kerül az ételekbe, a kenyeret pedig feketeköménnyel szokás meghinteni.

6. Tea

Egyiptom legfontosabb itala kétségtelenül a tea. Amellett, hogy remek szomjoltó, a kultúra egyik központi szereplője. Miért is ne vennétek egy csomag karkadeh, azaz hibiszkusz teát ajándékba? A növény virágait szárított formában árulják a piacokon, amiből szirupot is készíthetünk egy kevés cukor és víz hozzáadásával.

Szárított hibiszkuszvirág ajándékba

Szárított hibiszkuszvirág ajándékba

Szárított hibiszkuszvirág ajándékba

Aki nem rajong a gyümölcsteáért, megkóstolhatja helyette a shay masri nevezetű vörös teát. Gyömbérrel, fahéjjal vagy mentával ízesítve és gazdagon cukrozva töltik a poharakba. Érdekesség, hogy csészével, teáskannával és teafilterrel nem találkozunk Egyiptomban.

Fedezd fel az arab konyha kicseit!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel az arab konyha kicseit!

 

7. Ékszer

A parfümökhöz hasonlóan az aranyművességnek is hatalmas hagyománya van Egyiptomban, amely egészen az ókorig nyúlik vissza. Az aranyat, ezüstöt és más drágaköveket egykor arra használták, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket, és a halottakat világi javaikkal együtt az alvilágba küldjék.

A tágas sivatag bővelkedett a kőbányákban, ahol többek között türkizt és agátkövet fejtettek, majd a városokban feldolgozták őket. Még ma is találunk ötvösöket és ékszerkereskedőket a metropoliszok bazáraiban.

Ékszer Egyiptomból

Ékszer Egyiptomból

Ékszer Egyiptomból

Ha ékszerrel kedveskednétek valakinek, vagy magatokat ajándékoznánk meg egy jellegzetes egyiptomi darabbal, akkor egy hieroglifákkal díszített karkötő, vagy egy szkarabeusz formájú medál mindig jó választás. Csakúgy, mint a töltényhüvely medálos nyaklánc, amelyet az általatok választott hieroglifákkal díszítenek.

8. Papirusz

Ami ma számunkra a papír, az az egyiptomiaknak a papirusz volt. Ezt az ősi szövetet egyfajta fűből állították elő, és az egyiptomi írott nyelv, majd később Görögország és Róma írásainak alapját képezte. A papír elterjedéséig a papirusz volt az írás legjelentősebb médiuma a Földközi-tengeren.

Búvárkodás a Földközi-tengerben

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás a Földközi-tengerben

 

Napjainkban ritkaság számban megy a valódi papirusz, amit természetesen az ára is jelképez. Az egyiptomiak azonban jogosan büszkék a találmányukra, és igyekeznek fenntartani a papiruszkészítés hagyományát az utókor számára.

Papirusz - értékes emléktárgy

Papirusz - értékes emléktárgy

Papirusz - értékes emléktárgy 

Sajnos előfordulnak olyan átverések, amikor az értéktelen papírt drága papiruszként próbálják eladni. Ezért inkább kerüljétek el a piaci vásárlást, érdemesebb ellátogatni egy szaküzletbe! Úgy is kideríthetitek a papirusz valódiságát, ha vizes ujjal finoman megérintitek a lapot. Ha nem ázik át, akkor valószínűleg eredeti papiruszt fogtok a kezetekben.

9. Bőrpapucs

Egy meglehetősen hétköznapi, de egyaránt praktikus és mutatós szuvenír a hagyományos egyiptomi bőrpapucs. Szinten minden helyinek lapul legalább egy pár ilyen kényelmes lábbeli a szekrényében. Így nem csoda, hogy nagyjából mindenütt megvásárolhatjuk.

Az eredeti papucsok valódi bőrből készülnek, és általban kézzel varrják őket. Ezt megfigyelhetjük a kisebb szabálytalanságokból is, ami a gépi varrásnál persze nem jellemző. Akkor is tömeggyártott árura gyanakodhatunk, ha túlságosan olcsón kínálják.

Kézzel készített bőrpapucsok Egyiptomból

Kézzel készített bőrpapucsok Egyiptomból

Kézzel készített bőrpapucsok Egyiptomból

Népszerű ajándéktárgyként a bőrcipőket gyakran fáraó szimbólumok vagy hieroglifák díszítik. Ez azonban nem teljesen hiteles, mert az ókori Egyiptomban a legtöbb ember egyáltalán nem viselt lábbelit, hanem mezítláb sétált a forró és durva sivatagi talajon.

10. Kalap

Egy másik standnál is színkavalkád vonzza az ember tekintetét, valószínűleg éppen a papucsok mellett. Ezek a núbiai kalapok, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek Egyiptomban, a külföldi látogatók körében is. Sokféle méretben, formában - és ami a legfontosabb - mintákban és színekben kaphatóak. A mindennapi életben feldobják a monokróm ruhákat és jól illenek a végtelen sivtag örök okkersárga színéhez.

Egyiptomi oázisok

Ez is érdekelhet:

Egyiptomi oázisok

Núbia egykor rivális birodalomnak számított a Nílus alsó szakaszánál, amely egy ideig még Egyiptom királyait is biztosította. Ugyanakkor Núbia egy olyan régió neve is, amely ma részben Egyiptomban (Alsó-Núbia), részben Szudánban (Felső-Núbia) található.

Núbiai kalapok

Núbiai kalapok

Núbiai kalapok

Mire figyeljünk?


Kétségtelen, hogy Egyiptom csodálatos és sokszor rendkívül misztikus ajándéktárgyakat kínál. Azonban nem mindent vihetünk haza, amit Kairó vagy Luxor piacain árulnak, legyen szó például állatokról vagy állati termékekről.

Ezenkívül vannak bizonyos betartandó értékhatárok, például az ékszerek esetében. Tehát, ha ezüstöt vagy aranyat vásárolnátok Egyiptomban, nem szabad túlzásba esni! Ennek megszegése tetemes összegű tarifákat vagy akár büntetést is vonhat maga után. Sajnos ez vonatkozik az Európai Unióba irányuló exportra is. Bár ezzel a cikkel nem nyújtunk meggyőző jogi tanácsot az importról és exportról, a következő részben röviden bemutatjuk a tiltott ajándéktárgyakat.


Állatok és növények

Gyakran előfordul, hogy növényeket és állatokat kínálnak a bazárokban. Természetesen kissé kivitelezhetetlennek tűnhet majmot vagy kobrát csomagolni a bőröndbe, de mindenekelőtt súlyos következményekkel jár. Ugyanez vonatkozik a kisebb állatokra, például a csigákra és bizonyos növényekre is.


Kulturális javak

Mint a világ legtöbb országa, Egyiptom is a kulturális értékeinek megvédésére törekszik. Ezért szigorúan tilos a régiségek és egyéb kulturális javak kivitele!


Márkás termékek utánzata

Egyiptomban gyakran belebotlunk neves márkák áruinak megtévesztően valódi másolataiba, például ruhadarabokba és kiegészítőkbe. Az ilyen termékek beszerzése nem illegális. Azonban lehetséges, hogy az árukat később, távozáskor elkobozzák, mivel olyan termékekről van szó, amelyek sértik az érintett vállalatok védjegyjogait.


Vámszabályok és értékkorlátozások

Mindenkinek, aki vízipipa dohányt vagy alkoholtartalmú italokat exportál Egyiptomból, be kell tartania a felső határokat. Több, mint 250 gramm dohányt vagy egy liter 22%-nál magasabb alkoholtartalmú szeszes italt kötelező bejelenteni a vámhatóságnak.

Az értékhatárok azonban minden más árura is vonatkoznak. Az összes ajándéktárgy együttesen nem érhet fejenként 430 eurónál többet, ha légi vagy tengeri útvonalon hagyjátok el az országot. A 15 évnél fiatalabb utazókra csak 175 euróig terjedő mentességi korlát vonatkozik. Ezek a határok elég gyorsan elérhetők, különösen az ékszerek esetében.

2024.01.03. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.