Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Élményekre hangolva Szlovéniában

Piran

Piran Shutterstock

Szlovénia esetében nem tudok elfogulatlan lenni. Egyszerűen imádom ezt az országot! Szépsége, nyugalma, tisztasága, rendezettsége, a helyiek kedvessége és az ország kéklő tengerpartja teljesen magába bolondított. Több ízben is jártam már itt, ám a végső „szerelembe esés” 2019 szeptemberében érkezett el. Ugyanis nászutunk alkalmából tett körutazásunk első szakasza nem más, mint Piran, Portorož és Postojna volt. Így tehát felejthetetlen élmények birtokában buzdítok e mesés ország minden szegletének felfedezésére, különös tekintettel tengerparti részeire és egyedülálló cseppkőbarlangjára!

Portorož és Piran

Portorož, Szlovénia

Portorož, Szlovénia Shutterstock

Portorož és Piran egymás mellett fekvő települései szorosan összekapcsolódnak és kiegészítik egymást. Ennek oka nem kizárólag földrajzi fekvésükben keresendő. Piran a klasszikus városnézős, az olaszországi Velence hangulatát idéző, történelmi kisváros. Ezzel szemben Portorož a tipikus tengerparti pihenés színtere. A legismertebb és talán legkeresettebb szlovén tengerparti üdülőhelyen elegáns szállodák, éttermek, modern üzletek és egy szépséges tengerparti sétány ad teret az aktív kikapcsolódásnak. Portorož vonzerejét csak tovább fokozza számos virágos parkja, sportolási lehetőségeinek kimeríthetetlen tárháza és lassan mélyülő tengerpartja. Nem elhanyagolható tény, hogy az itt található tenger azon túl, hogy fokozatosan adja át magát a mélységnek, még aranylóan csillogó homokos partszakasszal is bír. Ez bizony kivételes, hiszen a szlovén part túlnyomó része sziklákkal övezett. Szívesen mondanám, hogy a pihenésre csábító tengerparton túl megannyi építészeti alkotással is meg van áldva a kisváros, de ez nem lenne igaz. Azonban a modern Rózsafüzér Szűzanya templomával mégis büszkélkedhet, amelyet érdemes felkeresni.

 

Irány a szlovén tengerpart!

Ez is érdekelhet:

Irány a szlovén tengerpart!

Aki klasszikus városnézős program után áhítozik, annak a már említett Piran adhatja meg az örömöt. Piran festői óvárosában a várfal, a Szent György templom és a főtér, valamint a kikötő egyedi hangulata garantáltan magával ragad. A macskaköves szűk utcácskák között bolyongva pedig egy letűnt világ képe sejlik fel az ember lelki szemei előtt.

Postojna

Postojna barlang, Szlovénia

Postojna barlang, Szlovénia Shutterstock

A csodás tengerparti részt nem könnyű elhagyni, de a Portorož városától alig 1 órányi autóútra található Postojna garantáltan megéri a látogatást. Az első pillantásra rendezett, ám kissé álmatag település látszólag semmi különöset nem tartogat. Pedig, ha jobban szemügyre vesszük egyedülálló csodára bukkanhatunk a Postojnai cseppkőbarlang képében. Európa legnagyobb látogatható barlangja valódi csodaország, ahol egyedülálló cseppkövekben gyönyörködhetünk. A 24 kilométer hosszú barlangrendszer belsejébe a világ első földalatti kisvasútjával juthatunk, onnan pedig 1-1.5 órányi túrázással járhatjuk be a barlang szívét. A földalatti termek mindegyike lenyűgöző, azonban az 5 méter magas sztalagmit megkoronázza az itteni élmények sorát. A cseppkövek egyedi formáinak megcsodálása után egy újabb ámulatba eshetünk, hála a különös sárkányfiókáknak. A barlang egyedülálló lakói, a sárkányfiókák néven elhíresült barlangi vakgőték szokatlan megjelenésükkel kápráztatják el az embereket már évszázadok óta.

 

Predjamai vár, Szlovénia

Predjamai vár, Szlovénia Shutterstock

A nem hétköznapi cseppkőbarlang szomszédságában egy újabb páratlan nevezetességre bukkanni, a Predjamai vár képében. A több mint 800 éves vár a hatalmas, 123 méter magas sziklába tökéletesen illeszkedve, büszkén hirdeti a letűnt korok szellemét. A világ legnagyobb barlangi vára mögött kusza alagútrendszerek végelláthatatlan hálózata húzódik, mely az egykor itt lakók életét segítette. Ez a lélegzetelállító hely különös romantikájával és szépségével egyszerűen mindenkit levesz a lábáról. Az építmény felső szintjeiről nyíló meseszép panoráma pedig csak tovább fokozza a felejthetetlen élmények gazdag sorát. Nem hibába, a Predjamai vár tökéletes megkoronázása szlovéniai utazásunknak!

 

2021.02.08. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.