Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Irány a szlovén tengerpart!

Strunjan Nemzeti Park, Adriai-tenger

Strunjan Nemzeti Park, Adriai-tenger Shutterstock

A bájos Szlovénia területén sok minden megtalálható: magas hegyektől kezdve a kristálytiszta tavakon át a festői falvakig és karsztbarlangokig. A természetes szépségeinek köszönhetően Dél-Európa egyik idegenforgalmi gyöngyszeme. A turistáknak csak egy nagyon kis része választja ezt az országot tengerparti tartózkodás céljából, a legtöbbjüknek Szlovénia csak egy átutazó ország a Horvátország felé vezető úton. Szomorú, nem igaz?

Belépés a tengerbe, Piran, Szlovénia

Belépés a tengerbe, Piran, Szlovénia Shutterstock

Szlovéniának is megvan a saját tengerpartja. Az országhoz tartozó Adriai-tenger rövid, de gyönyörű partja mindössze 43 km hosszú, az összes öblöt és földnyúlványt beleértve. Természetesen méretét tekintve nem lehet összehasonlítani a kiterjedt horvát partszakasszal, de mégis ez jelenti a fő vonzerejét. A szlovén tengerpart túlnyomórészt sziklás, ezért többnyire mesterséges bejáratokkal és létrákkal lehet a vízbe jutni, viszont az Ankaran félszigeten homokos strandokat is találni.

A tengerhez vezető út

Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana, Szlovénia Shutterstock

Ha autóval szeretnél utazni, akkor érdemes Mariboron, majd Ljubljanán keresztül menned, a szlovén tengerpart az A1-es autópályán érhető el a leggyorsabban. A saját járművel való utazás nagy előnye, hogy bármikor és bárhol megállhatsz, és megismerkedhetsz a varázslatos szlovén természettel és a kulturális vagy történelmi látnivalókkal. Ha esetleg a tömegközlekedést választanád, közvetlen buszjárattal és vonattal is eljuthatsz Budapestről és Ljubljanába.

A leghíresebb tengerparti üdülőhelyek Szlovéniában

1. Piran

Piran, Szlovénia

Piran, Szlovénia Shutterstock

Piran festői mediterrán városa a szlovén tengerpart legszebb települése. A só, a kultúra, de elsősorban a történelem városa, ezért a legnépszerűbb szlovén üdülőhelyekhez tartozik. A "Szlovén Velence" megnevezést többek között egy középkori falnak és a velencei stílusú épületeinek köszönheti, amelyek még mindig nagyon jó állapotban vannak. Számos étterem, vendéglő és kávézó örömmel fogadja a látogatókat mind a szlovén, mind az olasz ételkülönlegességeikkel, valamint a finom borok kínálata több mint kielégítő.

2. Portorož strandjai

Portorož, Szlovénia

Portorož, Szlovénia Shutterstock

Piran városának közelében fekszik Portorož kikötője - a legismertebb és legkeresettebb szlovén tengerparti üdülőhely. A csendes városban, amely a nyári szezon alatt éled fel igazán, nem jellemzőek a történelmi műemlékek, inkább modern épületek, szállodák, kocsmák, éttermek és üzletek találhatóak. A gyönyörű tengerparti sétány, a számos virágos park, a tenger lassú mélyülése és a sportolási lehetőségek teszik ezt az üdülőközpontot a turisták számára vonzó hellyé.

3. Koper kikötővárosa 

Koper, Szlovénia

Koper, Szlovénia Shutterstock

Koper tipikus mediterrán légköre (olaszul Capodistria) a nagy ipari övezete ellenére lélegzetelállító, amelyet viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni. A legfontosabb szlovén kikötőt a kétnyelvűség jellemzi, a szlovén mellett a második hivatalos nyelv az olasz. A város tele van ritka történelmi emlékekkel, melyek nagy része a barokk palotákkal körülvett központi tér körül található. A fürdőzéshez viszont kijjebb kell menni a városból, mert strandok nincsenek a városban.

Szlovéniai utazási ajánlatainkért kattints ide!

4. Izola

Izola, Szlovénia

Izola, Szlovénia Shutterstock

Kopetről kb. 7 kilométerre található a sok kis utcából álló és történelmi városközponttal rendelkező Izola. A helyi Parenzano Múzeumban rengeteg ritka régészeti tárgyat tekinthetsz meg, melyeket a városban és annak közelében találtak. Izola leglátogatottabb műemléke kétségtelenül a Besenghi degli Ughi palota kék homlokzatával és a gazdagon díszített Városi Palota.

A turisták elsősorban a tenger és a gyönyörű strandok miatt utaznak Izolba, mivel itt, a Simon-öbölben található az egész szlovén tengerpart legjobb strandja.  A város rengeteg lehetőséget kínál van a sportrajongók, valamint az éjszakai élet szerelmesei számára, mivel számos bár és szórakozóhely található itt.

Miért válasszuk a szlovén tengerpartot? 

Hold-öböl, Strunjan, Szlovénia

Hold-öböl, Strunjan, Szlovénia Shutterstock

Elsősorban a strandok miatt, amelyek a horvátokkal ellentétben nincsenek tele magyar turistákkal. A Magyarországból való jó megközelíthetőség, a festői szépségű tengerparti városok, de különösen a gyönyörű szlovén természet is a legfontosabb indokok között vannak, hogy miért érdemes egy kicsit változtatni és a megszokott úticélok helyett a szlovén tengerparton tölteni a nyári vakációt.

2020.05.18. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.