Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Előzd meg a trendeket: a TOP 10 MÉG nem annyira menő úticél

TOP 10 MÉG nem annyira menő úticél

TOP 10 MÉG nem annyira menő úticél

Idén szívesen nyaralnál valami új, még nem túlságosan népszerű, de csodás kincseket rejtő helyen? Ne keresd tovább a legjobb választást: bemutatunk néhány, még nem annyira közismert, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, nagyrészt autóval is könnyen megközelíthető helyet – ha szeretnéd megelőzni a tömeget, fedezd fel ezeket, még mielőtt mindenki más is ráébred, mennyi (és milyen!) lehetőséget rejtenek!

1. Irány a közeli – és baráti - Lengyelország

Az ország egyik leglátogatottabb városa, Gdańsk a Balti-tenger partján található, és Lengyelország egyik legszebb és legöregebb városa. A II. világháború során teljesen megsemmisült az óváros, azonban az alapos rekonstrukciónak köszönhetően ma már a legnagyobb látványosságnak számít. A csodás központon kívül egy hatalmas tengeri kikötővel is rendelkezik. A főtérhez közeli városháza tornyaiból szóló harangjátékot (az Örömódát) is meghallgathatjuk, amíg a város jelképében, az 1633-ban alkotott Neptun-szökőkutban gyönyörködünk. Ne felejts el pár pillantást vetni az Ördögfogra sem, amely a babona szerint szerencsét hoz – de közben merülj el bátran a csodás téglaépületek, templomok, hajók és hidak látványában, vagy a köztük és rajtuk szervezett vásári forgatagban.

Gdańsk, Lengyelország

Gdańsk, Lengyelország

2. Lettország – a napforduló országa

Látogasd meg a Balti-térség legnagyobb városát, Rigát. Az ország 1991-ben szerezte meg függetlenségét, ezt követően Riga szecessziós stílusú központja felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Az állandó lengyel, orosz és svéd hódítások miatt nagyon kevés középkori látnivaló maradt fenn, a II. világháború során pedig a várost is teljesen megsemmisítették; ezt követően az emlékművek felújításával évekig nem törődtek. Mára viszont már szépen, lassan felébredt sokéves álmából a város – viszont továbbra sem jellemző Riga utcáira az az állandó rohanás, amit Budapestről olyan jól ismerünk: az emberek nyugodtan, békében élik mindennapjaikat.

Riga, Lettország

Riga, Lettország

3. + 4. Horvátország – Winnetou országa

Horvátországból egyből két város is felkerült a listánkra. Az egyik Rovinj kikötővárosa, az Adriai-térség egyik legszebb városa. Az épületek velencei reneszánsz stílusban épültek, de találni itt barokk templomokat és műemlékeket is. Ha szórakozni szeretnél, keresd fel a központot, Monvit. Itt minden kedvedre valót megtalálsz – klubokat, éttermeket, galériákat, kaszinót és sportközpontot is.

Rovinj, Horvátország

Rovinj, Horvátország

A másik helyszín Horvátország fővárosa, Zágráb. Erdők és parkok között terül el, és számos kultúrprogram központja. A város történelme egészen a 11. századig nyúlik vissza, a legtöbb emlékmű azonban ennél fiatalabb. 1880-ban erős földrengés rázta meg a várost, melynek sok épülete súlyosan megsérült. A Felső- (az óváros) és az Alsó-várost felnovó köti össze. Még ha maga az út csupán 1 percig is tart, egy remek élménnyel gazdagodhatsz közben.

Zágráb, Horvátország

Zágráb, Horvátország

5. + 6. Spanyolország – a flamenco országa

A gyönyörű, napsütötte Spanyolország, több ismert művész szülőhazája, szintén két olyan várossal is csábít, amelyeknek muszáj volt helyet szorítanunk felsorolásunkban. Az első Nerju, amely Andalúzia délkeleti részén található. A Costa del Sol legszebb üdülőközpontjai közé tartozik, és történelmi központjáról is ismert. Magával ragadóak a kanyargós kis utcák, a sok emlékmű, melyek között ráadásul keddenként zöldség- és gyümölcspiacot tartanak. Aki volt már hasonló Földközi-tengeri piacon, az tudja, hogy a sok új illat, íz, szín és forma egy életre szóló élmény. A környék jó minőségű bicikliutakban is gazdag, így az aktívabb kikapcsolódást keresőknek is ideális úticél lehet.

Nerja, Spanyolország

Nerja, Spanyolország

A másik spanyol helyszín, egy bájos kikötőváros, Cadiz szintén Andalúziában található. Európa egyik legrégebbi városa, i. e. 1000 körül alapították Gadir néven. Az egyik helyi látványosság az őrtorony sötét kamrája (Torre Tavira): az ablak nélküli helység, amelynek a közepén egy fehér kör található, kameraként szolgál és egy történetet vetít az utcára. A találmány eredete egészen a 10. századig nyúlik vissza. Emellett a látványosság mellett a 18.-19. századi, aranykupolás katedrális a legjelentősebb emlékmű.

Cadiz, Spanyolország

Cadiz, Spanyolország

7. Olaszország – a tészta, a pizza, a bor, a tenger és az antik emlékművek országa

Olaszországban évről-évre egyre látogatottabbá válik a szicíliai Catania. Már az érkezés során megcsodálhatjuk az első látványosságot, az Etna tűzhányó, amelynek a lábainál fekszik a város, melynek jelképe a barokk, elefántos szökőkút – e körül minden délután piacot rendeznek.

Catania, Olaszország

Catania, Olaszország

8. Szlovénia – hegyek, termálfürdők, tavak és tenger

Szlovénia fővárosa, Ljubljana a következő, kötelező helyszín. Minden itteni esemény központja a Prešeren-tér, amelyről a csodálatos Hármas híd is indul a többi látnivaló irányába, legyen az a vár lábánál fekvő piac, a szecessziós épületekben gazdag utcák, a Nebotocnik felé vezető sugárút, vagy maga a vár. Utóbbi a 12. századból maradt ránk, és fantasztikusan megőrizték, amit meg lehetett, illetve újították fel és egészítették ki az eredetihez illeszkedő stílusban az újabb részeket. A komplexum körül bájos, pados, erdős sétányokat találunk, melyekről szintén csodás kilátás nyílik a városra és a Júlia-Alpok szinte egész évben havas csúcsaira.

Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana, Szlovénia

9. Málta szigetvilága

Szintén egy, a megérdemeltehz képest szerény népszerűségnek örvendő főváros következik: Valleta. A város a renesszánsz egyik gyöngyszeme, szinte teljes, eredeti pompájában maradt meg, emellett pedig Európa legnagyobb, természetes kikötővárosa. A város közepén a kör alakú főtér található. Ne felejtsd el megnézni a Barracca kertet, vagy a pompás Auersperg palotát. A legszebb templom a Szent Jakab templom (1573-1577), ahol Caravaggio utolsó műve is megtalálható – Keresztelő Szent János lefejezése (361x520 cm-es vászonfestmény).

Valletta, Málta

Valletta, Málta

10. Németroszág

Norimberk városa főleg a cseh turisták körében népszerű, de ideje lenne nekünk is felvennünk a listánkra, hiszen itt mindent megtalálhatunk: családi kirándulásra is tökéletes, ráadásul nem csak állatkertjének, delfináriumának és játékmúzeumának köszönhetően. Karácsonyi vására szintén nagyon kedvelt, de egész évben érdemes lehet meglátogatni, és sétálni egy kiadósat a város történelmi középpontjában, ahol a bajor építészeti stílust ismerhetjük meg alaposabban - egészen a Kaiserburg várig, mely 16 állandó kiállítással mutatja be az őskortól kezdve napjainkig a német kultúrát.

Norimberk, Németország

Norimberk, Németország

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.