Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Máltát!

Valletta, Málta

Valletta, Málta Shutterstock

A Földközi-tenger szívében található törpeállam felejthetetlen utazásra inspirál. Egy utazásra, mely igazán megkapó és egzotikusan európai. Málta múltat idéző városai, kulturális értékei és izgalmas partszakaszai egyértelműen bakancslistára valók. A legjobb, ha engedünk csábításának és bejárjuk minden egyes rejtett zegét-zugát. Hidd el, megéri!

Fedezd fel városait!

Málta, Marsaxlokk

Málta, Marsaxlokk Shutterstock


E rendkívül csodás szigetország aprócska mérete ellenére (316 km², összehasonlításként: Budapest 525 km²-es területen fekszik) számos érdekes településsel büszkélkedhet. Az egyik ilyen a főváros Valletta. Az UNESCO világörökségi listán méltán szereplő városban egymást érik a múzeumok, történelmi emlékek és a barokk stílusú épületek. Az alig több, mint 6000 lakossal rendelkező, a 16. században lovagrend által alapított Valletta a sziget kulturális központjának számít. Ennek megfelelően olyan káprázatos épületekkel büszkélkedhet, mint a Szent János-társkatedrális, az Assisi Szent Ferenc-templom, az Auberge de Castille (a mai miniszterelnöki palota), vagy a Sant'Elmo-erőd. A tömény építészeti értékek között színes felüdülés a szépséges Barakka kertek, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul az ember szeme elé.

Málta keleti partvidékén elterülő Valletta nem az egyetlen felkeresésre érdemes település. A sziget középső területén és egyben a legmagasabb pontján fellelhető Mdina szintén kihagyhatatlan úti cél. A középkorban fővárosi szerepet betöltő, masszív fallal körülvett Mdina időutazásra inspirál. A múltat idéző atmoszférát a régi házak és a szűk, kövezett utcák adják, melyek egyfajta romantikus szellemmel vezetnek végig a város legfőbb látványosságain. Mivel autóval nem lehet behajtani, így zavartalanul adhatjuk át magunkat az olyan épületekben való gyönyörködésnek, mint a Szent Pál társkatedrális, a Vilhena-palota és az Inguanez-palota. A keleti bástyáig mindenképpen sétáljunk el, hiszen innen páratlan panoráma fogad.

Mdina nagyon is élő ékszerdobozát magunk mögött hagyva folytassuk tovább utunkat az innen alig 5 kilométerre fekvő Rabat felé. Eredetileg Mdina külterületeként létrejött, napjainkban 11 000 lakossal rendelkező város ugyancsak rendelkezik egyfajta bájos, középkori hangulattal. Azonban méretéből adódóan sokkal pezsgőbb, vibrálóbb. Itt jártunk alkalmával a Szent Pál-barlangot, a Szent Ágota- és a Szent Pál katakombát, valamint a Casa Bernard múzeumot vétek lenne kihagyni.
Rabat érdekességeinek megcsodálása után érdemes visszatérni a sziget délkeleti partjára Marsaxlokk településére. Ez a tipikus máltai halászfalu rendkívül kedvelt a turisták körében. A helyiek színesre festett halászcsónakjai, a hétvégi halpiac, az éttermek kulináris kínálatai és a falucska megkapó utcái mind-mind belopják magukat az ide érkező szívébe.


Keresd fel különleges nevezetességeit!

Ggantija megalitikus temploma, Gozo

Ggantija megalitikus temploma, Gozo Shutterstock


Az egyik legjobb dolog Máltán, hogy valóban aprócska mérete ellenére látnivalók és érdekes programlehetőségek hosszú sorát kínálja. Habár a száraz klímának köszönhetően kiterjedt erdőségekkel nem rendelkezik, mégis túrázásra, felfedezésre inspirál. És nem csak a már említett települések miatt, hiszen azokon túl még akad jó néhány megkapó hely a sziget tarsolyában.

Kezdjük mindjárt a Popeye faluval. Málta északi csücskében lévő Il-Prajjet öböl partjai mentén hozták létre az 1980-as Popeye című film díszletét, mely a mai napig várja a különlegességekért rajongó turistákat.

Persze a sziget történelmi jellegéből adódóan nemcsak megmosolyogtató látnivalókkal, hanem elgondolkodtató megalitikus templomokkal ugyancsak kecsegtet. Az i. e. 3600 és i. e. 2500 között itt állt megalitikus épületek romjai egy letűnt civilizáció emlékeit idézik fel, természetesen UNESCO világörökségi helyszín. UNESCO védelem alatt áll egy szintén ebből a korból származó sírtemplom is, ez nem más, mint a Ħal Saflieni-i hipogeum. Az egyedülálló, földfelszín alatt rejlő sírtemplom valódi labirintusként és páratlan nevezetességként kanyarog a mészkősziklába vájva.

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ez is érdekelhet:

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Gozo szigetét se hagyd ki!


Gozo szigete

Gozo szigete Shutterstock


Ha egyszer már a Földközi-tenger szívében járunk az aktív programok mellett a passzív kikapcsolódási lehetőségekről se feledkezzünk meg! Azt tény és való, hogy Málta nem a klasszikus, homokos tengerparti lazulást keresők helye. Ugyanis csak elvétve lehet találni homokkal borított partszakaszt, itt leginkább a sziklás öblök hívogatják az embert. Különösen a nyári melegben esik jól egy-egy város felkeresése mellett a szemet gyönyörködtető kékségben megmártózni. Ehhez pedig a szomszédos Gozo szigeténél keresve sem találhatnánk jobb helyszínt.

Itt a Ramla nevet viselő öbölben aranyhomokos strandon élvezhetjük a tenger hullámait. Habár az egykor Gozón álló ikonikus Azúr Ablak mára a múlté, azért a Máltai Köztársasághoz tartozó szigeten a Ggantija őskori templom és a Calypso-barlang még változatlanul várja az utazás szerelmeseit.

2020.05.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.