Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fujairah - szerelembe ejtő emírség, amely gyógyír testnek és léleknek

Hajar-hegyei között megbújó Hatta és a Tejút

Hajar-hegyei között megbújó Hatta és a Tejút Shutterstock

Bikaviadal, búvárkodás, foci, lélegzetelállító homokos strandok, gyógyforrások, remek ízek, napsütés és gyönyörű hegyek. Nem, ez nem Spanyolország, hanem az Egyesült Arab Emírségek, azon belül is az Al-Fujairah régió. Az Ománi-öböl partján elterülő emírség és fővárosa, Fujairah (magyarul: Fudzsejra) bővelkedik történelmi emlékekben, romantikus sziklás tájakban és érintetlen természeti értékekben.

Fujairah minden évszakban mosolyt csal az ember arcára, mégis - nevezetességeinek megismeréséhez legideálisabb a tavaszi, vagy őszi szezon választása. Ekkor az Indiai-óceán azúrkék kristálytiszta vize kellemesen meleg, a levegő hőmérséklete pedig 30 °C körül mozog, amely remek lehetőséget teremt mind a történelmi nevezetességek, mind a finomhomokos tengerpart legteljesebb kiélvezéséhez.

A legjobb ajánlatok az Ománi-öböl mentén fekvő Emirátusba

Lenyűgöző víz alatti világ

Fujairah víz alatti világa

Fujairah víz alatti világa Shutterstock
A már említett Ománi-öböl mentén fekvő Fujairah hosszan elnyúló, homokos strandjai elvarázsolják az ide érkezőket. A fokozatosan mélyülő partszakasz és a kristálytiszta víz párosa a kisgyerekes családok mellett a mélység szerelmeseit is vonzzák, okkal. A tengerpart közvetlen közelében a korallzátonyok fantasztikusak, színes állat- és növényviláguk mindenkit megigéz. Az itteni búvárkodás és sznorkelezés abszolút rajta kell, hogy legyen a fujairahi kötelező programok listáján. A tengeri teknősök, bohóchalak és murénák testközelből való megcsodálása maradandó emlékekkel kecsegtet. A különböző formájú és méretű kagylók sokasága pedig csak még inkább szórakoztatóvá teszik a hely felfedezését.

Tömegek szeretik, de miért? Amit a snorkelingről tudni érdemes

Ez is érdekelhet:

Tömegek szeretik, de miért? Amit a snorkelingről tudni érdemes

A víz alatti élővilág legjava a Sandy Beach szomszédságában található Snoopy Island közelében tapasztalható meg leginkább. Honnan a különleges név? Természetesen a híres rajzfilmfigurától, Snoopy-tól. A sziget sziklaalakzata ugyanis a kutyaházán fekvő Snoopy-ra hajaz. Tökéletes turistacélpont.

Az itteni vizek gazdagsága a helyi halpiacok választékában is tetten érhető, amelyek autentikus hangulata hozzátartozik Fujairához.

Gyógyforrások, hegyek és strandok

Snoopy Island

Snoopy Island Shutterstock

A Fujairah emírségét ábrázoló, képeslap szépségű nyaralós fotók nem hazudnak. A homokos strandok tényleg varázslatosak és kellemesen szélvédettek, hála az egyedi természeti adottságoknak.

Nyaralás tömegek nélkül, avagy egy darabka paradicsom introvertáltak számára

Ez is érdekelhet:

Nyaralás tömegek nélkül, avagy egy darabka paradicsom introvertáltak számára

A hegyek lábánál található, forrásvizeiről ismert Ain Al Madhab Garden egyike ezen értékeknek. A kénes ásványi forrásból táplált szabadtéri gyógyfürdő kitűnő hatással bír a mozgásszervi betegségekre, ízületi gyulladásokra, bőrbetegségekre és a különféle női problémákra. A kert további varázsa, hogy a Heritage Village és a Fujairah erőd maradványai veszik körül.

A természet lenyűgöző ereje Wadi Al Wurayah-ban szintén megmutatkozik. Ez a páratlan, védett oázis vad szikláival, barlangjaival, természetes medencéivel, vízeséseivel és ritka régészeti lelőhelyével kivételes gyöngyszem. Tökéletes hely a túrázásra, a vidék mélyebb megismerésére. Az igazán szerencsés utazók, még a helyi élővilág képviselőivel is találkozhatnak. A hegyi gazellák, karakálok, madarak és hüllők látványa páratlan élményeket tartogat.

Építészet és hagyomány

Sheikh Zayed Grand Mosque

Sheikh Zayed Grand Mosque Shutterstock

Az emirátus hagyományos arab építészeti stílusa az 1970-ben épült Fujairah erőd falain egyértelműen megmutatkozik. Az Al-Bidya mecset – az Egyesült Arab Emírségek legrégebbi mecsete – keleti bája lehengerlő. A Fujairah Múzeumban számos aranyból, bronzból és acélból készült lelet található. A már említett Fujairah Heritage Village egyedülálló betekintést nyújt a régió történelmébe, a tradicionális arab építészet és az ősi hagyományok megelevenítésével. A Village-ben jellegzetes jegyeket hordozó vidéki konyha, borbély és még élelmiszerbolt is helyet kapott. A fiatal és idősebb férfi látogatókat a kiállított mezőgazdasági gépek látványa ragadhatja magával.

Irány Fujairah!

Finom konyha

Baklava és datolya

Baklava és datolya Shutterstock

Fujairah felfedezése közben senkinek nem kell attól tartania, hogy véletlenül éhen marad. A történelmi épületek megismerése alatt megannyi autentikus arab és nemzetközi étteremben csillapítható az étvágy. A hagyományos éttermekben tradicionális helyi fogások közül lehet válogatni. A nálunk is ismert töltött szőlőlevél mellett érdemes megkóstolni a shorbat adast - másnéven lencselevest, vagy a nyárson sült bárányt – vagyis a shis kabat.

A főételek elfogyasztása után egy finom halvánál vagy baklavánál jobbat nem is kívánhatna az ember. Különösen akkor, ha fűszeres helyi kávé is társul mellé. A mennyei kávé kortyolgatása közben átadhatjuk magunkat a pillanat szépségének és Fujairah páratlan varázsának.

2021.09.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.