Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tömegek szeretik, de miért? Amit a snorkelingről tudni érdemes

Snorkelt viselő hölgy

Snorkelt viselő hölgy

A snorkeling mára a klasszikus tengerparti nyaralás elengedhetetlen részévé vált - nem véletlen, hogy tömegek rajonganak érte. Kétségtelen, hogy rengeteg utazás leírásánál találkozhatunk programlehetőségként a sznorkelezéssel, ugyanakkor sokak számára még ismeretlen a fogalom. Vannak, akik már hallottak róla, de soha nem próbálták és akadnak olyanok is, akik régóta kacérkodnak vele, de valamiért tartanak tőle.

Hiába örvend ekkora népszerűségnek, néha mégis összekeverik a vízalatti sportok többi típusával. Ezért az alábbiakban igyekeztem a legfontosabb tudnivalókat összeszedni a snorkelezésről.

Mi az a snorkeling?

Snorkeling felszerelés

Snorkeling felszerelés

Légzőpipával történő könnyűbúvárkodást takar az idegen nyelvű kifejezés. Űzéséhez nem kell más, csak egy uszony, egy búvárszemüveg és egy búvárpipa, azaz snorkel. Tulajdonképpen a pipa nevéből ered maga a tevékenység definíciója is.

A snorkel segítségével az ember úgy tud a felszínen úszni, hogy a fejét közben nem kell kiemelnie a vízből, de a műanyag pipának hála mégis akadálytalanul tud lélegezni. Az enyhén ívelt cső alsó részén található egy szilikonból készült rész, úgynevezett csutora, amit a szájba kell venni és azon keresztül lélegezni. Általában a snorkelek víz fölé emelkedő részén találunk egy hullámvédő sapkát, amely megakadályozza, hogy enyhe hullámzás esetén a víz fentről bejusson a pipába.

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

A snorkelezéshez szükséges felszerelés összetételéből is jól látszik, hogy ez kifejezetten a felszíni és a felszín közeli úszáshoz lett kitalálva, amellyel a sekély vízben, zátonyoknál szoktak elsősorban a vízbe menni.

A snorkelezés nem összekeverendő a szabad tüdős búvárkodással (freediving) és a légzőkészülékkel való merüléssel (scuba diving) sem.

Amiért érdemes kipróbálni

Sznorkelezés a családdal

Sznorkelezés a családdal
 

A légzőcsöves könnyűbúvárkodás kifejezetten azok számára ajánlott, akik nem olyan gyakorlott merülők és bátrak, hogy szabad tüdővel, tehát egy nagy levegővétellel a víz alá menjenek. Valamint tartanak a légzőkészülékkel történő mélyebbre való merüléstől is, mégis élvezni szeretnék a tenger élővilágának szépségét, a kékség csodáit.

A tengerparti nyaralások alkalmával kifejezetten sokszor találkozni a snorkelezés opciójával. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, ugyanis tényleg rendkívül szórakoztató és izgalmas tevékenység. A búvárkodással ellentétben itt szóba sem jön a nyomáskülönbség kiegyenlítésére való figyelés, nem dugul el az ember füle, mégis láthatja és élvezheti a tenger csodáit. Azok számára, akik tudnak úszni rendkívül egyszerűen elsajátítható tevékenységről van szó, amelyet akár az egész család közösen is tud űzni. A gyerkőcök általában élvezni szokták és így a vízi élővilággal is jobban megismerkedhetnek.

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ahogy a búvárkodáshoz, úgy a snorkelezéshez is az egyik legjobb helyszínválasztás Egyiptom és a Vörös-tenger, ahol igazán színes élővilággal találkozhatunk.

Megnézem a legjobb egyiptomi ajánlatokat!

Persze a szomszédos Horvátországban, Görögországban vagy Olaszországban is vannak olyan térségek, ahol érdemes kipróbálni magunkat a snorkeling boldogsággal teli világában!

 Teknőssel való úszás

Teknőssel való úszás

2021.05.20. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.