Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hello Kappadókia!

Kappadókia, Törökország

Kappadókia, Törökország Shutterstock

Kappadókia az egyik legkirályabb hely, ahol valaha jártam, pedig a világ számos pontján megfordultam már. Először nem hittem, hogy ennyire megtetszik majd, végül belopta magát a szívembe. Korábban kissé elcsépeltnek éreztem az itt készült, insta képeket, amelyek hátterében kötelező kellékként ott lebegtek a hőlégballonok. Felszállni egyre pedig végképp nem akartam, aztán egy napon ott találtam magam Kayseri repterén és már nem volt visszaút. Végérvényesen magával ragadott a vidék páratlan, meseszerű atmoszférája.

Göreme Nemzeti Park és a régió látnivalói

Göreme

Göreme Shutterstock

A Közép-Anatóliában fekvő Kappadókia világhírű alakzatai a táj vulkanikus jellegének köszönhetően jöttek létre. Az évmilliók formálta „tündérkémények” a Göreme Nemzeti Park leglátványosabb elemei.

A Göreme Szabadtéri Múzeum az egykor itt élt közösségek múltjába enged betekintést. A mai napig keresztény falfestményeket őrző kápolnák mellett temetkezési helyeket és egykori élettereket (konyha, szoba) is rejtenek a képződmények.

A Zelve Szabadtéri Múzeum ugyancsak az egykor itt élt emberek barlanglakásait mutatja be. Ezek az érdekes és viszonylag „puha” szerkezetű, sziklákba vájt lakások különleges módon mesélnek a múlt letűnt időszakairól. Nagyon érdekes, izgalmas és egyben hátborzongató érzés a történelem ezen hírnökei között sétálni. A látványt csak fokozza, hogy a táj nem egysíkú, völgyek tarkítják, amelyekben szintúgy rengeteg képződményt találni. A Pigeon Valley, az Ihlara Valley és a Fairy Valley a legérdekesebbek és leglátogatottabbak mind közül.

Derinkuyu

Derinkuyu Shutterstock

A „tündérkémények” földjén nem csak a felszín felett láthatóak sziklákba vájt lakások. A föld alatt egy másik világ tárul a kíváncsi utazó szeme elé. A felszínen levő házak falain és udvarain belül több száz lejárat bújik meg, amelyek a föld alatt húzódó városokba vezetnek. A többszintes, közel 90 méter mélyre hatoló földalatti világban minden megtalálható, ami hosszabb itt-tartózkodást is lehetővé tett. Kialakítottak többek között hálóhelyiséget, konyhát és istállót is. A helyi lakosok a föld alatti városokat vész esetén használták. Külső ellenséggel szemben itt találtak menedéket. Legismertebb ilyen földalatti városaik Derinkuyu, illetve Kaymakli.

Természetesen a vidék nem csak elhagyott, többezer éves barlanglakásokat és föld alatti világokat rejt. Kappadókia mai lakosai többek között Göreme, Ürgüp, Uçhisar és Nevşehir falvaiban élnek. Ezek a települések egyben a turisták célpontjai is, hiszen a legtöbb szálláshely, régi barlanglakásból átalakított hotel itt található. Göreme talán a leglátványosabb és legklasszikusabb mind közül. Dimbes-dombos, macskakővel kirakott szűk utcái, engem gombákra emlékeztető képződményei és különleges atmoszférája miatt ellenállhatatlanul vonzó. Nappal is csodás, de éjszakai fényeinek hála, különösen a Seten Étterem teraszáról szemlélve, valóban mesebeli látványt nyújt.

Fedezd fel Törökország legnépszerűbb ajánlatait!

Hőlégballon és más programlehetőségek

Hőlégballon

Hőlégballon Shutterstock

Kappadókia felfedezése nem lehet teljes hajnali hőlégballonozás nélkül. Ez egy tipikusan olyan esemény, amit valaki vagy nagyon élvez és már alig várja, vagy nagyon nem akarja. Én ez utóbbi táborba tartoztam, de végül sikerült rávennem magam és beszálltam egy kosárba. Nem bántam meg, sőt életre szóló élményben volt részem. Habár naplementekor is van lehetőség felszállni, mégis a napfelkelte magasból való megcsodálása az, amely mindent felülmúl. Madártávlatból szemlélni ezt a különleges képződményekkel tarkított tájat, igazán varázslatos élmény. Látni a Red Valley rózsaszínes-vörös szikláit, az Uçhisar-vár egyedi alakját ahogy a vidék fölé magasodik és élvezni a friss levegővel átitatott szabadság illatát, kifejezetten lélekemelő. Minden ide érkezőnek erősen ajánlom.

Persze Kappadókia még számos más izgalmakkal teli programlehetőséget is kínál. Így többek között részt lehet venni tevegelésen, lovas (ha már egyszer a „lovak földjén” járunk) és ATV (quad) túrán.

ATV túra

ATV túra Shutterstock

Van mód egész napos kirándulásra indulni többek között a Red Valley-hoz, vagy felkeresni a Salt Lake-et. Avanos városában a helyi kerámiaipar kulisszatitkaiba nyerhetünk betekintést, de szőnyegkészítő üzembe is el lehet látogatni. Esti programként ajánlott megtekinteni egy Dervish show-t, vagy tradicionális performansszal ötvözött hastánc előadást.

Persze a helyi gasztronómia mellet sem mehetek el szó nélkül. Az itteni ételek mesések, de ez Törökországról nagy általánosságban elmondható. Igaz, a húsféleségek dominálnak, de nagyon finomak és autentikusak. Érdemes minden fogást kipróbálni.

Összességében Kappadókia történelme, föld alá rejtett világa és a felszínen található képződmények kombinációja teszi különlegessé ezt a helyet. A social média felületein túl, a valóságban is páratlan szépségű. Örök élményeket tartogató, bakancslistás úti cél!

Kalandozás a török és egyiptomi konyha ízeinek birodalmába

Ez is érdekelhet:

Kalandozás a török és egyiptomi konyha ízeinek birodalmába

2022.06.03. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.