Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A horvát konyha és a vakáció: nyerő párosítás!

Shutterstock

A horvát konyhát magas színvonalúnak és változatosnak tartják. A horvát ételek között régiótól függően ízletes tenger gyümölcseit, gazdag pörkölteket, továbbá tehén- és juhtejből készült finom sajtokat találunk. Emellett lépten-nyomon lehetőségünk van megkóstolni a híres cevapcicit (ejtsd: csevapcsicsi), másnéven csevapcsicsát és még édes nassolni valókat is fogyaszthatunk.

ÁttekintésFőételekItalokTörténelemElőételekLevesekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés

Irány Horvátország! Te is alig várod, hogy az Adriai-tenger valamelyik mesés szigetén vagy egy felkapott horvát üdülőövezetben nyaralj? Akkor készülj az ínyenc fogások csábítására!

A paprika és a fokhagyma tipikus horvát alapa

A paprika és a fokhagyma tipikus horvát alapa Shutterstock

A horvát menü régiótól függően tengerből kifogott friss halakat, házias pörkölteket és olívaolajjal ízesített, mediterrán finomságokat egyaránt tartalmazhat. Jellemzőek még a különféle kolbászok és sajtkülönlegességek, valamint a tüzes horvát likőrök, amelyek megkoronázzák a bőséges lakomát. Ha csak gyorsan harapnánk valamit, arra is van lehetőség a klasszikus “fast food” ételeknek, salátáknak és tésztaféleségeknek köszönhetően.

A horvát konyha története

A horvát gasztronómiát az évszázadok során számos külföldi hatás érte és formálta. Régiótól függően találkozhatunk török, magyar, osztrák, görög vagy olasz eredetű specialitásokkal. Ezeket az ételeket néha ugyanúgy készítik, ahogyan eredetileg megismerték, néha pedig ügyes módosításokat csempésznek bele. 

A legerősebb hatást a mai napig talán az olasz konyha gyakorolja, különösen a tengerparti területeken. Ugyanakkor az ország szláv gyökerei is erősen érezhetők egyes ételekben.

Friss, olajban sült tintahal

Friss, olajban sült tintahal Shutterstock

Horvátország egyes térségeibe, például Dalmáciába tett tengerparti nyaralás alkalmával főként halételeket kóstolhatunk. Így többek között polipot és rákféléket biztosan ehetünk, de az olasz ételek is bőségesen szerepeltetik magukat az étlapon. Ezen felül az olívaolaj és a mángold is igen népszerű alapanyag a tengerparti vidékeken.

Ezzel szemben Közép és Észak-Horvátországban főleg osztrák, magyar és német eredetű ételeket találunk. Itt a magas húsfogyasztás dominál, de a különböző zöldségek sem hiányozhatnak a tányérról. Érdekesség, hogy ezeken a területeken az ételekhez friss fehér kenyeret mindig felszolgálnak.

Étkezési szokások

Horvátországban az étkezési szabályok meglehetősen kötetlenek. Az étterembe érve nem kell megvárni, hogy a pincér asztalhoz kísérjen, egyszerűen helyet is foglalhatunk. Az étkezéshez szinte mindig adnak fehér kenyeret is, és az evés végeztével gyakran hoznak egy pohárka rövidet, a ház ajándékaként. Ez a klasszikus horvát vendégszeretet!

Tipp: Ha családias hangulatú étteremben szeretnénk vacsorázni, akkor az úgynevezett "konoba" a legjobb választás. Ezek a hagyományos vendéglátóhelyek jellegüket tekintve a mi csárdáinkra emlékeztetnek. A konobákban főként tipikus horvát ételeket szolgálnak fel. A konobák jellemzően kis létszámú személyzettel üzemelnek, a hely tulajdonosának aktív közreműködésével. Tökéletes választás, ha a horvát gasztronómia hagyományaival szeretnénk mélyebben megismerkedni. 

Előételek

Horvátországban a legtöbb klasszikus előételt hidegen tálalják, persze ez alól kivételt képeznek a levesek és a pörköltek. Általában egy nagy fatányérra halmozzák fel az adott régióra jellemző kolbászokat és sajtféleségeket, amikből eszegethetünk.

Soparnik (vegetáriánus)

A soparnik egy sós töltelékkel készített lepényféleség, amit többnyire hidegen fogyasztanak. Hagyományosan egyszerű tésztából sütik, mángold levéllel és/vagy olajbogyóval, esetleg fügével töltik. Ezen felül a soparnikban hagyma, olívaolaj és petrezselyem is megtalálható. Tradicionális módon, a „komin“ nevű nyílt kemencében sütik, közvetlenül a parázsra helyezve és hamuval beszórva. Leggyakrabban egy pohár vörösborral együtt fogyasztják. 

Sajt (vegetáriánus)

A sajtok Horvátországban mindenütt megtalálhatók. Kóstolhatunk tehéntejből, illetve juhtejből készült lágy és kemény sajtokat is. A helyi régióból származó szarvasgombával ízesített változat is különösen finom. A sajthoz általában sonkatálat szervíroznak előétel gyanánt. Vegetáriánusként természetesen fókuszálhatunk csak a sajtkülönlegességekre, mindenféle hústól mentesen.

Sajtkülönlegességek Horvátországban

Sajtkülönlegességek Horvátországban Shutterstock

Saláta polippal (halas)

Különösen az Adriai-tenger partján fekvő területeken találkozhatunk polipsalátával, mint lehetséges előétel. Ez a friss saláta apróra vágott polipból és ecetes-olívaolajos öntetből áll. Az ízét olyan fűszerek teszik teljessé, mint a só, a bors, a fokhagyma, a citrom, a petrezselyem és a finomra vágott paradicsom.

Szardella kenyérrel (halas)

A citromlében és borecetben pácolt szardellát gyakran tálalják olívaolajjal, valamint hagymával. Természetesen egy szelet klasszikus horvát fehér kenyér kíséretében.

Füstölt sonka (húsos)

A füstölt sonka a horvát konyha egyik jellegzetes előétele, jól ismert fajtája a "pršut".  Sertésből készítik és több hónapig vagy akár évekig is érlelik. Ezt követően kerül előételként az asztalra - gyakran sajttal és fehér kenyérrel.

Dalmát sonka-lábszár

Dalmát sonka-lábszár Shutterstock

Levesek és pörköltek

Horvátországban a gazdagon készített, forrón tálalt levesek és pörköltek a menü szerves részét képezik. Legtöbbjük húst tartalmaz, ezért különösen kiadósak. 

Grah (húsos)

Klasszikus horvát specialitás a hagyományos babgulyás, vagyis a grah, amely babból, paprikából, különböző zöldségekből, hagymából és fokhagymából készül. Általában a teltebb ízvilág kedvéért füstölt kolbászt vagy szalonnát is tesznek bele.

Gregada (halas)

A gregada nevezetű étel eredetileg a horvátországi Hvar szigetéről származik. Az Adria partjainál kifogott halakat, burgonyát, fokhagymát tartalmaz, amelyet fehérborral és olívaolajjal dúsítanak. A hallét hagyományosan lassú tűzön, órákon át főzik, hogy gazdag ízt kapjon.

Hallé burgonyával

Hallé burgonyával Shutterstock

Čobanac (húsos)

Ez a tradicionális szlavón pásztorgulyás különböző húsokból áll és a gregadához hasonlóan nagyon sokáig főzik. A čobanac alapja a borjú- és sertéshús kombinációja, amelyet hagymával párolnak, majd sóval, pirospaprikával és alaplével együtt főznek. Amint a hús megpuhult, mustárt, babérlevelet, paradicsompürét, bort és ajvárt (paprikakrémet) adnak hozzá, végül rántással sűrítik. A különleges egytálételt nokedlivel tálalják. 

Maneštra od bobići (húsos)

A Maneštra od bobići népszerű, isztriai pörköltes jellegű leves, amely leginkább az olasz minestronéhoz hasonlít. Vörösbab és csemegekukorica, valamint szárított sertéshús és burgonya keverékéből áll. Az ételt fokhagymával és egy csipetnyi petrezselyemmel kiegészítve teszik teljessé. Kovászból készült kenyérrel együtt fogyasztják.

Jó tudni: A pörkölt alapreceptje burgonyából, csemegekukoricából, zellerből, borsóból és sárgarépából áll. Ezért a hús nélkül főzött változata vegánok és vegetáriánusok számára egyaránt remek választás lehet.

Maneštra zöldséggel és hússal

Maneštra zöldséggel és hússal Shutterstock

Horvát főételek

A horvát előételek már önmagukban rendkívül kiadósak, ezért érdemes módjával fogyasztani belőlük, hogy a hasunkban maradjon hely a főfogásoknak is. Az alábbi specialitásokat kár lenne kihagyni a horvát nyaralásunk alatt!

Cevapcici (húsos)

A cevapcici nevezetű húspogácsa Horvátországon kívül is ismert. A cevapcici fűszerezett darált húsból (többnyire bárányhúsból) készül. Elkészítéséhez a húst sóval, borssal és paprikával fűszerezik, majd egy ideig állni hagyják. Ezt követően serpenyőben sütik vagy grillezik. Hagyományosan kenyérrel és paprikából, padlizsánból készült ajvárral, azaz zöldségpasztával tálalják. 

Cevapcici salátával és sült burgonyával

Cevapcici salátával és sült burgonyával Shutterstock

Ražnjići (húsos)

A ražnjići szintén egy grillezett húsétel, amely sertéshúsból, vagy sertés- és borjúhús keverékéből áll. Ugyanakkor csirkével és báránnyal készült variációk is szerepelhetnek az étlapon, így minden húsimádó jól jár. A ražnjićihez a húsokat kockákra vágják, nyársra tűzik és grillezik.

Tipp: Ha a hús önmagában túl unalmas lenne, érdemes hozzá kenyeret és/vagy ajvárt fogyasztani. Léteznek olyan húsnyárs variációk is, amelyekben a kockára vágott húsok között friss paprika van.

Pašticada (húsos)

A pašticada különlegesen pácolt marhahús, amelynek hosszú elkészítési ideje magyarázza, hogy Horvátországban elsősorban ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.

A húst fűszerkeverékkel (általában szegfűszeggel és fokhagymával) ízesítik, de néha szalonnával is megtűzdelik. Ezután egy éjszakán át ecetben pácolják. Az étel főzésekor először aszalt szilvát, petrezselymet, szerecsendiót és hagymát serpenyőben pirítanak, amelyhez édes desszertbort és vizet is adnak, erre helyezik rá a húst és az egészet hosszan párolják. A horvátok szívesen esznek széles metéltet vagy gnocchit a pašticada mellé.

Pašticada gnocchival

Pašticada gnocchival Shutterstock

Janje na ražnju (húsos)

Nyárson sült bárány is gyakran kerül az asztalra ünnepi alkalmakkor. Az egészben sült bárány elkészítési ideje szintén lassú - ahogy a neve is mutatja. Amennyire "nemesnek" tűnik a nyársa húzott hús, annyira egyszerű a mellé felszolgált köret: általában frissen sült kenyér.

Pljeskavica (húsos)

A pljeskavica a horvátok variációja a fasírtra. A húsgombócok hús, zsemlemorzsa, apróra vágott hagyma és fűszerek keverékéből készülnek. Elkészítési módtól függően tojás és áztatott kenyérdarabok is kerülhetnek bele. A pljeskavicát grillen vagy serpenyőben sütik. A húsgombócok alapanyaga általában marhahús, de esetenként bárány- vagy sertéshús is lehet.

“Balkáni tál” pljeskavicával és cevapcicivel

“Balkáni tál” pljeskavicával és cevapcicivel Shutterstock

Crni rižot (halas)

Az úgynevezett "fekete rizottó" szinte minden halételeket is kínáló horvátországi étterem étlapján megtalálható. A crni rižot rizsből és tintahalból áll, de sokszor gazdagítják különféle tenger gyümölcseivel, például kagylóval. Az étel egyedi, fekete színe a tintahalnak köszönhető. 

A különlegessége: Az étel elfogyasztása után az ember arcára van írva, hogy mit evett, ugyanis a crni rižot feketére színezi a fogainkat és a szánkat.

"Fehér" tőkehal (halas)

A "fehér" tőkehal főként Isztria régiójából származik. A halat megfőzik, pürésítik és fokhagymát, valamint olíva olajat kevernek hozzá. 

Scampi kenyérrel (halas)

A tengerparton szinte mindenhol találunk scampit (kisebb rákféle). Többféle verziója létezik, de az egyik elterjedt változatban olívaolajjal, fehérborral, zsemlemorzsával, fokhagymával, sóval, borssal és petrezselyemmel készítik. A hozzávalókat rövid idő alatt összefőzik, majd melegen tálalják. 

Desszertek

A horvát ételek kiadósak és nagyon finomak, de mi van akkor, ha valami édesre vágyunk? Szerencsére Horvátország változatos desszertkínálattal büszkélkedhet. Így még az édesszájúak is megtalálhatják számításukat. Legyen szó egy klasszikus délutáni kávéról, egy főétkezés megkoronázásáról, vagy egyszerűen csak egy kis napközbeni nassolásról. Az édes falatok megízesítik a horvátországi nyaralás pillanatait.

Édes Soparnik

A soparnikról már volt szó - ez a sós, mángoldos sütemény klasszikus előétel. Ugyanakkor létezik édes változata is, amit a horvátok jellemzően desszertként fogyasztanak. Így például karamellkrémmel, aszalt gyümölcsökkel vagy éppen ízletes diótöltelékkel sütött verzióval is találkozhatunk. 

Kremšnita

Ez a finom sütemény leveles tésztából és vaníliapudingból, valamint tejszínből áll. Egyes régiókban azonban némi különbségek figyelhetők meg az elkészítési mód tekintetében. Így például a Samoborska Kremšnita esetében tejszín helyett vanília öntetet vagy csokoládé krémet használnak. A lényeg, hogy a Kremšnita tetejét vastag porcukorréteg borítsa.

Kremšnita eperrel

Kremšnita eperrel Shutterstock

Kroštule

A Kroštule nem más, mint egy omlós édesség, amely egymásba font tésztacsíkokból áll. Miután a formázott édesség kisült, a Kremšnitahoz hasonlóan porcukrot szórnak rá.

Fritule

A fritule nem más, mint a horvát fánk. Hagyományosan lisztből, élesztőből, tojásból és cukorból készül. Egyes változataiban almát, mazsolát, reszelt narancshéjat vagy joghurtot adnak hozzá, hogy lágyabbá tegyék. A felnőttek számára rummal megbolondított fritule is gyakran készül.

Édes fritule desszert

Édes fritule desszert Shutterstock

Breskvice

A breskvice, vagy egy hasonló változata Magyarországon is ismert, főként lakodalmakban népszerű desszert. Az aprócska süteményeket dióval vagy lekvárral töltik, majd cukorba forgatják. Jellegzetes, világos színük és gömbölyded alakjuk barackra emlékeztet. Ettől még egy valódi kalóriabombáról beszélünk, nem pedig egy egészséges gyümölcsről. Ezért csak módjával érdemes belőle fogyasztani. 

Italok Horvátországban

Víz, limonádé vagy kávé: az Európa szerte ismert tipikus "standard italok" természetesen Horvátországban is kaphatóak. 

Különlegességek az alkoholos italok tekintetében figyelhetők meg: találkozhatunk kecske- vagy juhtejjel kevert vörösborokkal, de hagyományos pálinka és különféle likőrök szintén kaphatók. A Sljivovicát, az eredetileg Szlovéniából származó szilvapálinkát és a meggyből készült Maraschinót mindenképpen érdemes megkóstolni. Ez utóbbi ital nagy múltra tekint vissza, hiszen már a 18. században is előszeretettel fogyasztották a császárok és a királyok.

Šljivovica, más néven Slivovitz

Šljivovica, más néven Slivovitz Shutterstock

A sör szerelmesei horvát specialitásokra is számíthatnak. A sört egyébként a helyiek "Pivo"-nak hívják. Alacsony alkohol tartalmuk miatt kiváló szomjoltónak bizonyulnak a forró nyári napokon.

Vegetáriánus és vegán

A horvát ételek vegetáriánusok és vegánok számára is ideálisak. Bár a horvátok ízig-vérig húsimádók, de finom vegán és vegetáriánus saláták, levesek és desszertek is megtalálhatók az étlapokon. Ha a rendelésnél kétségeink lennének az étel összetevőit illetően, nyugodtan kérjünk segítséget a pincértől - a horvátok híresen vendégszeretők és segítőkészek.

Tipp vegetáriánusoknak: A friss schopska saláta feta sajttal mindig jó választás.

A vegetáriánusok számára ideális előétel lehet a kiadós soparnik, a sajttál és az alaprecept szerint elkészített manestra. A házi saláta friss paradicsommal, fűszernövényekkel, burgonyával és a tengerparti régióból származó fekete olajbogyóval szintén remek alternatíva. 

Főételek közül a húsmentes töltött paprika és a nemzeti ételnek számító, kenyérre kent ajvár remek választás.

Desszertek tekintetében a vegetáriánusok szabadon választhatnak, hiszen hús nélkül készülnek az édességek.

Paprikából készült Ajvar

Paprikából készült Ajvar Shutterstock

Vegánként a Djuvec rizs is élvezhető, hiszen nem tartalmaz egyáltalán semmilyen állati eredetű alapanyagot. Ezen kívül a párolt mángold is optimális alternatíva. A horvát kenyér és az ajvár is húsmentesen fogyasztható.

A grillen nemcsak húsok, hanem zöldségnyársak is süthetők, de akár főttburgonya is választható. Horvátország déli részén, illetve a tengerparti régiókban az olasz hatásnak köszönhetően finom tésztaételek is szerepelnek az étlapon. Lehetőségünk van vegán szósszal és zöldségekkel készült tésztaféleségeket, vagy friss salátákat rendelni.

Horvátország? Több, mint strandok!

Ez is érdekelhet:

Horvátország? Több, mint strandok!

2023.03.10. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.