Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Horvátország - mindig jó választás!

Adriai-tenger, Horvátország

Adriai-tenger, Horvátország Shutterstock

Az Adriai-tenger partján fekvő déli szomszédunk klasszikus nyaralási úti cél. Hazánkban főleg közelsége és sokszínűsége miatt kedvelik, de nemzetközileg is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Te is biztosan rengeteget hallottál róla, esetleg jártál is már ott.

Változatossága és megunhatatlan szépsége miatt egyszerűen nem lehet betelni vele. Annyi káprázatos stranddal, természeti értékkel és történelmi városkával bír, hogy szinte lehetetlen mindet egyszerre felsorolni. Ezért most a teljesség igénye nélkül hozok ötleteket a következő horvátországi nyaralásodhoz.

Kalandra hívó városok Isztriától Dubrovnikig

Trogir

Trogir Shutterstock

Az általam egyik legkedveltebb hely egyértelműen Rovinj. Az Isztriai-félszigeten található település megkapó hangulatával és programlehetőségeivel lopta be magát örökre a szívembe. Óvárosának legmagasabb pontján álló Szent Eufémia-székesegyház kapujából rácsodálkozhatunk a hely ellenállhatatlan szépségére. Rovinjban nemcsak a romantikusan kanyargó macskaköves utcácskák és a régi épületek, hanem a tenger kéksége, valamint a vitorlázás és a hajózás is könnyedén megbabonázza az ide érkezőt.

Pula, Amfiteátrum

Pula, Amfiteátrum Shutterstock

A régió másik népszerű, ókori hangulatot árasztó városa Pula. Legfőbb vonzerejének római kori épületei, programlehetőségei és bájos tengerpartja számítanak. Kellemes klímája miatt nyáron a strandolás mellett a környező természeti kincseket is bátran felfedezhetjük. Pula látnivalóinak sorát ajánlom a leghíresebbel, vagyis az Amfiteátrummal (Arénával) kezdeni. Első ránézésre sokban hasonlít a Rómában álló Colosseumra, azonban annál jóval kisebb. Napjainkban fesztiválok, koncertek és különféle színházi előadások otthona. A római korból szerencsére nemcsak a pulai amfiteátrum, hanem a monumentális Sergius diadalív (Aranykapu), valamint az 1. században épült Augustus-templom szintén ránk maradt. A történelmi központtól kissé távolabb mesés partszakaszokat találni. Ahogy az ország legtöbb helyén, úgy itt is aprókavicsos és sziklás föveny a jellemző. Ambrela beach, Brioni és a Verudela strand csak néhány a jó szívvel ajánlottak közül.

Horvátország legjobb utazási ajánlatai!

Isztria következő neves települése Poreč. Legfőbb látnivalói között találjuk a Szűz Mária templomot, az Ötszögletű bástyát, az Euphrasius-bazilikát és az isztriai parlamentet. Poreč természetesen strandokban sem szenved hiányt. Különlegessége, hogy a vidék legtöbb Kék Zászlóval kitüntetett tengerpartja itt élvezhető.

Dél felé haladva, a Split-öbölnél egy apró szigeten áll Trogir. Régmúltat idéző óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listán. A bájos településen a Szent Márk tornyot, a Szent Lőrinc-székesegyházat és a Szent Miklós erődöt ajánlom felkeresni. Atmoszféráját meghatározza a görög, a római és a velencei hatás lenyűgöző keveréke. Az építészeti remekeken túl homokos és kavicsos strandjai miatt vált az utazók kedvencévé.

Dubrovnik

Dubrovnik Shutterstock

A gazdag történelmi múlttal megáldott Dubrovnik óvárosában sétálva érezni a régmúlt lenyomatát. Különlegessége, nem hétköznapi bája és impozáns épületei miatt a világ minden tájáról érkeznek ide nyaralók. Legjelentősebb látnivalóinak megismerését célszerű a főtéren kezdeni, ahol a Szent Balázs templomot, a Katedrálist, a Rektori palotát és a Sponza palotát lehet megcsodálni. Innen kezdődik a város főutcája, melyen muszáj végigsétálni. Természetesen a régi kikötő, a várfal, a Minceta erőd, a Lovrijenac erőd és a Bokar erőd ugyancsak kötelező elemei az itteni városnéző útnak. A várfal, illetve az erődök határozzák meg az óváros képét, jellegzetes miliőt kölcsönözve neki. Dubrovnik szépségét és egyediségét a filmesek is felismerték, így válhatott a Trónok harcában Királyvár megtestesítőjévé. Habár az óvárosi rész nem a strandolásról szól, azért a Buza Beach-nek és Lokrum szigetének hála fürdőzésre is van opció.

Legkedveltebb szigetek és strandok

Hvar

Hvar Shutterstock

Talán a legnépszerűbb és legszebb homokos horvátországi strand a Rajska plaža Rab szigetén. A 1,5 kilométer hosszú partszakasz az idősebbek és a kisgyermekes családok számára is egyaránt ideális választás. De sokszínűségének hála, a szórakozni és sportolni vágyó fiatalok sem fognak itt unatkozni.

Hvar szigetének településein érződik az egykori Velencei Köztársaság hatása, így a strandolás mellett remek városnéző túrákat lehet szervezni. A sziget széles öblei, kavicsos és lassan mélyülő strandjai ideálisak a családosok számára.

Brač szigetén található Lovrečina-öböl homokos partja és áttetsző, tiszta vize megkapó vonzerővel párosul. A hűs árnyékot adó olajfaligete középkori templomromot rejt. A sziget másik jellegzetes partszakasza Zlatni Rat. A gyönyörű, aranysárga színű part különleges formát öltve nyúlik be az Adriai-tengerbe. Egyaránt remek választás a láblógatáshoz és a szörfözéshez.

Aranyszarv, Zlatni Rat, Brač

Aranyszarv, Zlatni Rat, Brač Shutterstock

Susak egy kicsi elkülönített sziget, amely a családosok és a csendes pihenést keresők kedvelt úti célja. Többnyire homokos tengerpartokkal rendelkezik, ahol a legkisebbek is kedvükre pancsolhatnak és élvezhetik a gondtalan pillanatokat. Legnépszerűbb strandja a Spiaža, amely lassan mélyülő vizével nyújt teret a biztonságos fürdőzéshez. A sziget érdekessége, hogy nem igazán találni autókat és aszfaltozott utakat, illetve egyáltalán nincs nyüzsgő éjszakai élete. Ugyanakkor a helyi településekhez és a 11. századból hátramaradt kolostor romjaihoz érdemes eltúrázni.

Horvátország több tucatnyi szigettel és megszámlálhatatlanul sok, mesés stranddal van megáldva. Az említett helyek mellett Krk, Cres, Proizd, Lopud, vagy Vis szigete szintén izgalmas nyaralási úti cél.

Horvátország legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Horvátország legszebb strandjai

 

 

2022.07.20. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.