Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hosszú hétvégék 2019-ben

Síelés a Tátrában

Síelés a Tátrában

Ismét eltelt egy év, magunk mögött hagytuk 2018-at és izgatottan vágunk bele az új esztendőbe. Ahogy tavaly, úgy idén is számtalan lebilincselő hely várja, hogy felfedezzük, elvesszünk egyediségében és figyelmünket az előttünk álló ismeretlenre irányítsuk. Szerencsére 2019 is jó néhány hosszú hétvégével ajándékoz meg bennünket, így többek között lehetőségünk adódik felfedezni a Balkán rejtett szépségeit, a szomszédban fekvő országok lenyűgöző tájait, valamint kipihenni magunkat Európa kedvelt nyári úticéljainak valamelyikén.

Az év első (ha a január 1-et nem számítjuk) hosszú hétvégéje március 15. péntekkel érkezik majd. Az 1948-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés napja nemzeti ünnep, ennek köszönhetően 3 teljes napunk lesz elutazni még egy utolsó síelésre Ausztria, vagy éppen Szlovákia gyönyörű havas hegyeibe.

A hazánktól nyugatra fekvő Ausztria talán a legkedveltebb célpontnak számít a téli sportok szerelmesei számára. Ennek fő oka a magas színvonalú infrastruktúrában, a síparadicsomok közelségében, az elsőrangú szolgáltatásokban és persze a gyönyörű alpesi tájban keresendő. Az álomba illő természeti szépségeken túl, a téli sportok megannyi formáját (szánkózás, snowboard), és a túrázást is ki lehet próbálni. A kinti hidegben, aktívan eltöltött nap után a kényelmes szállodák wellness szolgáltatásaival kényeztethetjük magunkat. Az ország legnépszerűbb téli úticéljának Salzburg, Tirol, Karintia és Stájerország térsége számít.

Természetesen Szlovákiában sem kell lemondanunk a luxussíelés élményéről, hiszen északi szomszédunk Magas- és Alacsony-Tátra területein szintén elsőrangú szolgáltatásokat nyújtó hoteleket és remek sípályákat találunk. A vadregényes Tátra hófödte látványa garantáltan belopja magát minden téli sport kedvelő szívébe.

A következő pihenőnapra április 19-én, Nagypénteken készülhetünk majd. Ekkor, a Húsvéthétfőnek hála, 4 napot kapunk az utazásra. A tavasz derekán járva, keresve sem találhatnánk jobb alkalmat, hogy ellátogassunk SzlovéniábaAz ország elsőszámú úticélja Bled és a Bledi-tó, mely természetesen az év minden hónapjában gyönyörű, azonban ebben az évszakban különösen szép. A piciny települést körülölelő, ébredező anyatermészet kirándulásra, csónakázásra és a régmúlt kincseinek felfedezésére ösztönöz.

A csodálatos bledi tó

A csodálatos bledi tó

A rendíthetetlen természetjárók számára a Triglavi Nemzeti Park és annak egyedi látnivalói, így a Vintgar-szurdok adhatja a tökéletes hétvégi programot. Persze az élővilág közelsége mindenkinek mást és mást jelent, így van, aki inkább a tenger nyújtotta szépségeknek hódolna. Ezt Piran és Portorož varázslatos hangulattal átitatott településein meg is teheti. Habár az Adriai-tenger ilyenkor még nem elég meleg a fürdőzéshez, ez mégsem lehet akadálya a környék kínálta lehetőségek kiaknázásának. A finom tengeri ételeken túl, feltérképezhetjük az olyan nevezetességeket is, mint például a Szent György templom, vagy csak szerelmesen andaloghatunk az elbűvölő, régi macskaköves utcákon, vagy a pirani sólepárló csodás környezetében.

Húsvét elmúltával nem kell sokat várnunk a Munka Ünnepére, ami május 1-én, egy szerdai nappal jön majd el. Ha elsőre azt gondolnátok, hogy ez a 24 óra semmire sem elég, akkor bizony nagyot tévedtek! E nap tökéletes megünneplésére a már hazánkban, a budapesti Széchenyi Fürdőben is elérhető sörfürdő a legalkalmasabb választás. Különlegessége, hogy a dézsákat ásványi anyagokat tartalmazó gyógyvízzel, valamint speciális sörsóval kevert söralapanyagokkal, (mint a komló, vagy maláta)  és sörhabbal töltik fel. A kényeztető fürdő közben korlátlan mennyiségű sört is csapolhatunk a privát sörcsapunkból.

Sörfürdő, testnek és léleknek

Sörfürdő, testnek és léleknek

A nyári hosszú hétvégék sorát június 10., pünkösdhétfővel kezdjük, ekkor 3 napos hétvégére készüljünk, ami tökéletes alkalmat teremthet Montenegró vagy éppen Albánia legnépszerűbb kincseinek megtekintésére.

Montenegróban természetesen Kotor és a Kotori öböl számítanak a legismertebb helyszínnek, nem véletlenül. Itt a régi óváros és a vár jelenti az elsőszámú látnivalót, de már önmagában a hegyekkel körülhatárolt öböl és a csodás tenger is elementáris erővel csábít. Ha a fürdőzésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, akkor Tivat és Ulcinj strandjait ajánlott kiélvezni. A természeti szépségekre áhítozóknak a Cijevna vízesés, és a Skadar tó mocsaras vidéke kihagyhatatlan program.

A Balkán-félsziget csodái

A Balkán-félsziget csodái

Montenegrótól délre, szintén a Balkán-félszigeten, az Adriai-tenger, illetve a Jón-tenger partjai mentén fekvő Albánia vad tájai megigézik az ide érkezőt. A képeslapra illő természeti csodák között szerepel a Muzina közelében megbúvó Kék szem forrás, melynek kristálytiszta kék vize ámulatba ejti az embert. A strandolás kedvelőinek az Albán Riviérának nevezett déli tengerparti rész garantáltan tetszeni fog, hiszen itt valóban idilli hangulatot és meseszép partokat találni. Durrës környéke, Dhërmi és Brosh strandjainál keresve sem találhatnánk jobbat. Ha UNESCO világörökségi helyszínre vágynánk, akkor Butrin romvárosához, vagy Berat várnegyedébe feltétlenül látogassunk el.

Albánia, Kék szem forrás

Albánia, Kék szem forrás

Az augusztus 20-ra eső Államalapítás ünnepének hála 4 napos hétvégére készülhetünk, melynek legtökéletesebb eltöltéséhez Görögországnál keresve sem találhatnánk jobb helyszínt. Az ország ókori múltjának hála lépten nyomon történelmi kincsekbe botlunk, melyek közül az Athénban fellelhető Akropolisz, Daphni kolostor, Parthenón, Niké temploma és az Agora számítanak a legfontosabb műemlékeknek. A letűnt civilizáció hírnökeinek megcsodálása után a főváros strandjain lehetőségünk van felfrissülni.

Persze az ország más területein is megannyi különlegesség lakozik, melyekhez szintén érdemes ellátogatni. Ezek közül a legismertebbnek az UNESCO világörökség részét képező Meteorák számítanak. A thesszáliai Pindosz-hegység szikláinak tetején sok száz éves bizánci kolostorok rejtőznek, melyek közül többet még ma is szerzetesek és apácák laknak.

Azok számára, akik az augusztusi meleget inkább egy kellemes tengerparton képzelik el, koktélt szürcsölgetve, Görögország varázslatos szigeteit tudom ajánlani, mint a festői strandjairól ismert Krétát, vagy az elsüllyedt Atlantisznak gondolt, álomszép Szantorinit.

Santorini, vagy az elsüllyedt Atlantisz?

Santorini, vagy az elsüllyedt Atlantisz?

Szerencsére az őszi időszak sem telhet el munkaszüneti napok nélkül, így október 23 -án, szerdán az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékezünk. Ez a nap remek lehetőséget kínál egy szívet, lelket és persze ízlelőbimbókat melengető csokigyár látogatásra, amit Sopronban, az osztrák Harrer család birtokában levő Harrer Csokoládéműhelyben maradéktalanul kiélvezhetünk. A magas minőségű, kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készült műhelyben nem csak a csokoládé készítés fortélyaiba kaphatunk bepillantást, hanem lehetőségünk adódik az itt készült, finomabbnál finomabb termékeket megkóstolni. Ha a csokoládéval még nem telítődtünk volna el, akkor a gyár elegáns kávézójában egyedi süteményeket is ízlelhetünk egy kellemes tea vagy kávé kíséretében.

Csoki minden mennyiségben

Csoki minden mennyiségben

Az októberi egynapos pihenő után november 1. péntekkel, a Mindenszentek ünnepével folytatódhat az utazások sora. Ez a hosszú hétvége remek lehetőséget kínál Törökország kulturális és gazdasági központjának, Isztambulnak a felfedezéséhez. Az egykori Konstantinápoly a Boszporusz két partján terpeszkedik, így egyik fele földrajzilag Európához, míg másik része Ázsiához tartozik. A város legismertebb látnivalóinak szépségei egy másik kort idéznek, mely különös egyveleget képez a mai modern világgal. A múlt kötelezően felkeresendő hírnökei között elsőként a Topkapi palota szerepel, mely egykor az Oszmán Birodalom központját jelentette. Az épületegyüttesben porcelánokat és oszmán kori ereklyéket is bemutató múzeum várja az érdeklődőket, emellett rácsodálkozhatunk a palota egyedi építészeti stílusára és a csodás kertjeire is. Innen nem messze áll az egykori ortodox bazilika, későbbi mecset, ma múzeum, az Hagia Szophia. Az épülettel szemben a kék mecset, vagy más néven Ahmed szultán dzsámija magasodik. Ezen felül az óvárosi részhez tartozik még a Nagy Bazár, mely Európa legnagyobb fedett bazárja. Isztambul további nevezetességei között szerepel az Elsüllyedt Palota, a Dolmabahçe palota és a Konstantinápolyi Hippodrom is. A hatalmas metropoliszban járva feltétlenül kóstoljuk meg a helyi konyha finomságait és vessük bele magunkat a shoppingolás feneketlen bugyraiba.

Az ezer arcú Isztambul

Az ezer arcú Isztambul

Az év legutolsó pihenőnapjait Karácsony jelenti, mely 2019-ben igen bőkezűen bánik velünk. Így december 24. kedd, Szentestével kezdődik, ami pihenőnap lesz, majd december 25-26., szerda-csütörtök Karácsony napjaival folytatódik, melyhez december 27. péntek is pihenőnapként társul. Ez azt jelenti, hogy összességében 6 napunk lesz, melyet hol máshol is lehetne jobban eltölteni, mint a Vörös-tenger partján, Eilatban. Az Izrael legdélebbi csücskében fekvő város rendkívül biztonságos és népszerű turistaparadicsom, ahol a téli hónapokban is kellemesen meleg a tenger. Ennek megfelelően kiélvezhetjük a strandolás kínálta lehetőségeket, melyhez az Aqua Beach nyújtja a legkiválóbb helyszínt. Természetesen a mélység szépségeit is lehetőségünk van megcsodálni, így snorkelezhetünk és búvárkodhatunk. A Dolphin reef-en palackorrú delfinekkel kerülhetünk közelebbi kapcsolatba, megnézhetjük etetésüket és meg is simogathatjuk őket, a Tengeri Obszervatóriumban pedig a tenger élővilágát ismerhetjük meg alaposabban. A víztől eltávolodva, a szárazföld belsejében is jó néhány programlehetőség vár, melyek közül a hegyekbe vezető dzsiptúrát és a Vörös kanyon bebarangolását vétek lenne elszalasztani.

Eilat, Izrael legdélebbi csücske

Eilat, Izrael legdélebbi csücske
 

Forrás:

  1. https://thermalbeerspa.com/hu/sorfurdo-reszletek/
  2. https://harrerchocolat.com

2019.01.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.