Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hűvösebb úti célok nyárra

Izland, Kék Lagúna

Izland, Kék Lagúna Shutterstock

Ha nyári utazás, akkor napsütés, strandolás, tikkasztóan meleg és lenge ruhák. De a nyaralásnak nem feltétlenül kell egyet jelentenie a homokos tengerparton való semmitevéssel. Sőt ez az évszak kitűnő alkalmat teremt a hűvösebb régiók felfedezésére.

Így, ha Te is inkább egy északi országban hűtenéd le magad a forró napokon, akkor az alábbi úti célok remek alternatívát jelentenek.

Melyiket választod?

Izland

Skógafoss, Izland

Skógafoss, Izland Shutterstock

Az Atlanti-óceánon fekvő szigetország sokak bakancslistáján szerepel. Elsőre talán kopárnak tűnhet, de rengeteg felfedezésre váró természeti értékkel bír. Ezért itt nem a bulizásé, hanem a túrázásé a főszerep. Az ország fekvéséből adódóan nyári időszakban a leglátogatottabb, ugyanis ekkor az átlaghőmérséklet kellemesen meleg, 18-20 °C körül mozog. Az év túlnyomó részében hóval borított táj ilyenkor teljesen kizöldül, életre kel. Ennek köszönhetően minden út, vagyis a sziget teljes területe járhatóvá válik.

Kék Lagúna, Izland

Kék Lagúna, Izland Shutterstock

Habár buja erdőségek nincsenek Izlandon, ettől függetlenül megannyi növény- és állatfaj megtalálható itt. Közülük szerintem a legérdekesebbek az izlandi lovak és a lundák. Lundából a Dyrhólaey-félsziget boltíves Dyrhólaey nevet viselő sziklája körül találni a legtöbbet. A lovakat szerencsére mindenfelé láthatjuk, üde színfoltjai ők a vidéknek. Ha már az állatvilágról van szó, a nyári időszak, főleg augusztus a legalkalmasabb a bálnák megfigyelésére. Szervezett hajótúrák keretében lehet találkozni a hatalmas és lenyűgöző vízi emlősökkel.

Lóháton a Trónok harca helyszínén, Kirkjufell

Lóháton a Trónok harca helyszínén, Kirkjufell Shutterstock

A vulkanikus szigeten a már említett túrázás áll a középpontban. A Skógafoss, a Seljalandsfoss és a Gullfoss vízesések mellett a Mývatn-tó és az ikonikus Kék Lagúna kötelezően felkeresendők. Ha hozzám hasonlóan szereted a természetet, akkor a Kék Lagúna gyógyító vizében garantáltan nem fogsz csalódni.

Izland további kihagyhatatlan látnivalói között szerepel az Eyjafjallajökull vulkán, a Reynisdrangar fekete lávahomokos tengerpartja és az UNESCO Világörökségi helyszínként nyilván tartott Thingvellir (Þingvellir) Nemzeti Park is.

Klasszikus városlátogatásra túlzottan ne készülj, de a sziget fővárosának, Reykavjiknak különösen színes épületei megérnek egy sétát.

Mesés körutazások

Skócia

Skócia

Skócia Shutterstock

Ha Izland nem lenne elég színes és izgalmas, akkor irány Skócia. A skót duda, a skót szoknya, az ódon kastélyok és a Loch Ness-i szörny otthona. A Brit-szigetek északi harmadában található ország legendákkal teli földje hazánkban kevésbé népszerű, viszont annál érdekesebb úti cél. Éghajlatát tekintve nyáron 20 °C körül van a hőmérséklet, de ez egyes régiónként némiképp eltérhet.

Terepviszonyainak és adottságainak hála remek választás, ha aktív kikapcsolódásra vágysz. A szárazföld belseje és a szigetekkel tűzdelt tengerparti rész is tele van túraútvonalakkal. Hegyikerékpározás, a Hebridák partvonalán való tengeri kajakozás vagy bungee jumping Highland Perthshireben csak néhány az aktív kikapcsolódási lehetőségek végtelen sorából.

Ezen felül Skóciában híres látnivalókból is találunk bőven. A romos kastélyoktól kezdve a középkori várakon át széles a választék. Igazi paradicsom a kastélyok szerelmeseinek. Rengeteget találni belőlük szerte az országban, de az Edinburgh-i kastély, a Skót-felföldön magasodó Eilean Donan-i vár és a Balmoral kastély Aberdeenshire-ben biztosan a leghíresebbek között szerepel.

Balmoral kastély, Skócia

Balmoral kastély, Skócia Shutterstock

Az ország whisky készítésről szintén híres, így számos lepárlóval büszkélkedhet. Az egyik ilyen a Brit-szigetek legmagasabb pontján Ben Nevis-ben található. Azonban a legtöbb whisky-t gyártó üzemet Speyside régióban találni.

Skócia fővárosa Edinburgh remek alkalmat teremt a klasszikus városlátogatáshoz, különösen óvárosában bukkanni rengeteg nevezetes épületre. A városban augusztusban megrendezésre kerülő Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál pedig a helyiek kultúrájába enged mélyebb betekintést.

Élményekre hangolva Szlovéniában

Ez is érdekelhet:

Élményekre hangolva Szlovéniában

Észtország

Toompea, Tallinn, Észtország

Toompea, Tallinn, Észtország Shutterstock

A Balti-tenger keleti partján fekvő ország méltatlanul keveset emlegetett úti cél. A nyári hónapokban 18 °C körüli hőmérsékletével nem mondható meleg helynek, viszont ideális kiránduláshoz, városlátogatáshoz. Észtország első számú turisztikai látványossága maga a főváros, Tallinn és lenyűgöző központja. A középkori hangulatot árasztó utcák mellett tengerpartja is igazán szép.

Tallinn városától nagyjából félórányira található Viimsi Open Air Museum, ahol az egykori vidéki életből és tradíciókból kaphatsz ízelítőt. Ha a Szentendrén található Skanzent szereted, ez is biztosan tetszeni fog.

Haapsalu, Észtország

Haapsalu, Észtország Shutterstock

Az UNESCO Kulturális világörökségi listáján szereplő Kihnu az országhoz tartozó sziget. Az itt élők a hétköznapokban is igen erőteljesen őrzik hazájuk hagyományait.

Észtország további híres és felkeresésére érdemes városai között találjuk Haapsalu, Tartu és Viljandi városait. Haapsalu több nyári fesztiválnak az otthona, míg Tartu romantikus bájával lopja be magát a látogatók szívébe.

Hollandia

Amszterdam, Hollandia

Amszterdam, Hollandia Shutterstock

Ha Hollandia, akkor minden bizonnyal Neked is Amszterdam ugrik be elsőre. Remek választás, ha pörgős, bulizós, de azért kulturális látnivalókkal kiegészített nyaralásra vágysz. Az átlaghőmérséklet nyáron 20-25 °C között mozog, ami azt jelenti, hogy kellemesen meleg van, de azért nem kell megsülni.

Amszterdam vízre épült, így kanálisokkal és csatornákkal sűrűn átszőtt város, melyek túlnyomó része a 17. századból származik és az UNESCO Világörökség részét képezi. A turisták által kedvelt program a csatornák áthajókázása, ami a város megismerésének egyik legkényelmesebb módja. Ha nem szeretsz túlzottan a vízen lenni, akkor pattanj bicajra, ugyanis ez a helyiek által igen kedvelt közlekedési forma.

Persze Hollandiában járva nem Amszterdam az egyetlen érdekes város. Ha több időd van mindenképpen ajánlom felkeresni Rotterdamot, Utrechtet, Leident és Delftet is.

Utrecht, Hollandia

Utrecht, Hollandia Shutterstock

2022.08.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.