Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Így utazunk 2020 nyarán – információk és ajánlások

2020 nyara más lesz, mint amit eddig megszokhattunk. A koronavírus okozta speciális helyzet megváltoztatja az utazási szokásainkat és nyaralásunk is a korábban megszokottnál gondosabb tervezést igényel. Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk egy rövid áttekintést nyújtani, hogy az egyes, turisták körében népszerű európai országokban milyen feltételekkel nyaralhatunk idén nyáron. Cikkünk folyamatosan frissül!

Utolsó frissítés: 2020.08.14.

A 2020. július 15-től hatályos Kormányrendelet meghatározza, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok milyen feltélekkel léphetnek be Magyarország területére. Három kategóriát hoztak létre: zöld (alacsony fertőzöttségi kockázatú), sárga (kevésbé súlyos fertőzési kockázatú) vagy piros (súlyos fertőzési kockázatú) kategória.
Zöld, azaz alacsony fertőzöttségi kockázatú ország területéről korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarország területére.
Kevésbé súlyos (sárga) vagy súlyos (piros) fertőzöttségi kockázatú ország területéről történő belépés során kötelező egészségügyi vizsgálatot végeznek és fertőzési gyanú esetén hatósági karanténban, vagy – ha nincs járványügyi kockázat – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. Ha a vizsgálat fertőzési gyanút nem állapít meg az érintett 14 napra hatósági házi karanténba kerül lakó- vagy tartózkodási helyén, lakó vagy tartózkodási hely hiányában pedig a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban. Ha a belépni kívánó személy a belépést megelőző 5 napon belül két darab, 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – negatív eredményét igazoló angol vagy magyar nyelvű okiratot tud bemutatni, akkor mentesül a karantén kötelezettség alól. A tesztek költségét augusztus 1-ig a magyar állam állja. A járványügyi megfigyelés alatt elvégezhető, a járványügyi megfigyelés feloldását lehetővé tevő tesztek elvégzésével kapcsolatban az illetékes járványügyi hatóságot kell keresni.

A listát minden héten felülvizsgálják a hatóságok.

Ha utazunk, mire figyeljünk?

Shutterstock

A főbb szabályok és ajánlások minden országban ugyanazok, mint amelyekkel már mi is találkoztunk az elmúlt időszakban.

  • Azoktól, akikkel nem élünk egy háztarásban, tartsunk legalább 1 méteres távolságot és kerüljük a csoportosulásokat.
  • A maszk viselése zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező, ezért mindig legyen nálunk.
  • A rendszeres, legalább 30 másodpercig tartó kézmosás és -fertőtlenítés szintén ajánlott.
  • Amennyibben lehetséges, fizessünk érintésmentesen, bankkártyával.
  • Üdvözléskor kerüljük a kézfogást.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor takarjuk el arcunkat zsebkendővel vagy a könyökhajlatunkkal.
  • Ha a koronavírus tüneteit észleljük magunkon, kerüljük a személyes kapcsolatot mindenkivel és kérjünk segítséget a helyi egészségügyi szolgálattól.

Célszerű utazásunkat regisztrálni a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatánál és mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről is. A cikket legjobb tudásunk szerint frissítjük, az éppen hatályos országinformációk ezen a webcímen elérhetőek: https://reopen.europa.eu/hu/ 


Horvátország - kategória: zöld

Horvátország

Horvátország Shutterstock

Június közepétől ismét szabadon utazhatunk a horvát tengerpartra. Ha hosszas sorban állást szeretnénk elkerülni a határon, indulás előtt regisztráljuk utazásunkat a https://entercroatia.mup.hr/ weboldalon. A határon az utazási okmányok mellett be kell mutatni a már lefoglalt szállásról a visszaigazolást, koronavírus tesztet viszont nem kérnek a hatóságok belépéskor. Horvátországban folyamatosan nyitnak az éttermek és a szállodák, már látogathatóak a nemzeti parkok és a strandok is, és megindult az országon belüli tömegközlekedés is. Ezek a szolgáltatások azonban a korlátozott számban elérhetőek, ezért indulás előtt gondoskodjunk előre a helyfoglalásokról és tájékozódjunk a menetrendekről, nyitva tartásokról. A maszk viselése a szálláshelyünkön kívül zárt térben ajánlott.

Horvát utazási ajánlatainkhoz kattints!

További információ: https://croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Görögország - kategória: zöld

Görögország

Görögország Shutterstock

Június 18-tól ismét karanténkötelezettség nélkül utazhatunk a Görögországba! Július 1-től minden légikikötő megnyitja kapuit. Fontos információ, hogy az országba 2020. július 1. és augusztus 31. között minden beutazónak kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése: https://travel.gov.gr/ . A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt, a szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak az okostelefonján vagy papíron, kinyomtatott formában. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Görögország szárazföldi határai közül egyelőre csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva. A tengeri utasok számára július 1-től érnek véget a korlátozások, bár őket is szúrópróba-szerűen fogják tesztelni. Folyamatosan nyitnak az éttermek és a szállodák, a strandokon a napernyők között 4 méter távolságot kell tartani. A csúszdaparkok és a beltéri medencék zára tartanak, viszont a népszerű vízi sportok, mint például a jet-ski elérhetőek, megfelelő fertőtlenítésről a szolgáltató gondoskodik. A maszk viselése a szálláshelyünkön kívül más zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező. Egyes szigeteken (Míkonosz, Szantorini, Korfu, Rodosz és Kréta) az éttermek és a bárok éjfél után zárva tartanak.

Tovább a görög utazási ajánlatokhoz

További információ: http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

Olaszország - kategória: zöld

Olaszország

Olaszország Shutterstock

Olaszország június 3-án nyitotta meg határait a turisták előtt, karanténkötelezettség nélkül június 18-tól utazhatunk az országba. Az olasz hatóságok bármikor testhőmérséklet mérést hajthatnak végre, az országba belépéshez nincs szükség koronavírus tesztre, viszont bizonyos régiókba csak előzetes regisztráció után léphetnek be külföldiek:

Ha autóval indulunk el, az egy háztartásban élő személyek maszkviselés kötelezettsége és az utasok mennyiségi korlátozása nélkül utazhatnak közösen. Viszont, ha nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet. A maszk viselése minden 6 évnél idősebb ember esetében kötelező országszerte. Az éttermek, szállodák nyitva vannak. Az éttermekben az egyes asztalok között minimum 1 méteres távolságot kell tartani. A strandokon a napernyők 10 méteres távolságra vannak egymástól, a napágyak között minimum 2 méter távolságot kell tartani. A templomok, múzeumok, kulturális intézmények, üzletek, bevásárlóközpontok ill. vendéglátóegységek (bárok, éttermek) a társas távolsáságtartás szabályainak figyelembevételével (minimum 1 méter biztonsági távolság tartásával) látogathatóak.

Olaszországi ajánlatainkért kattints!

További információ: http://www.italia.it/en/useful-info/guidance-standards-for-hospitality-reopening/

Ciprus - kategória: zöld

Ciprus

Ciprus Shutterstock

Június 20-tól korlátozás nélkül utazhatunk Ciprusra! A nyaralás előtt kötelezően ki kell tölteni az alábbi űrlapot: https://cyprusflightpass.gov.cy/ Az itt kapott dokumentációt a nyaralás időtartama alatt mindig magunknál kell tartani, elutazáskor pedig egy elektronikus jóváhagyást kell bemutatni a határon, amelyet a Ciprusi Köztársaság ad ki, szintén ezen a platformon keresztül. Koronavírus tesztet nem kérnek a határon, viszont szúrópróba-szerűen elvégezhetik a tesztet bármelyik utason. Ha valaki a szigeten kapja el a vírust, akkor a ciprusi kormány gondoskodik az utasról és közvetlen kontaktjairól, szállást, étkezést és korházi ellátást biztosít, viszont a hazaút és a reptéri transzfer költségei már az utast terhelik. Szabad levegőn 2 méter, zárt helyeken 3 méter a kötelező távolságtartás a nem összetartozó csoportok között. A strandokon 4 méterre egymástól napozhatunk. A búvárcentrumok, múzeumok régészeti parkok nyitva vannak és lehet hajókirándulásokra is menni. Az éttermek korlátozott férőhellyel működnek, ezért célszerű előre asztalt foglalni. A személyzet beltéri felszolgálás esetén maszkot visel, viszont a teraszokon nem. A maszk használata a tömegközlekedési eszközökön kötelező, zárt térben erősen ajánlott.

Ciprus északi része jelenleg a déli oldalról nem átjárható.

Ciprusi ajánlatainkért kattints!

További információ: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/

Szlovénia - kategória: zöld

Szlovénia

Szlovénia Shutterstock

A nyugati szomszédunk az első között nyitotta meg határait a magyar turisták előtt. Az országba belépéshez nem kell előre regisztrálni és koronavírus tesztet sem kérnek a határon. Az éttermek, szállodák nyitva vannak, látogathatóak a múzeumok és a fürdők, wellnessközpontok is. A belföldi busz- és vasútiközlekedés újra indult, június közepétől pedig a nemzetközi légiforgalom is. A maszk viselése közlekedési eszközökön és zárt térben kötelező, erre táblák is felhívják a figyelmet.

Tovább szlovén ajánlatokhoz

További információ: https://www.slovenia.info/en/plan-your-trip/all-you-need-to-know-for-a-healthy-and-safe-vacation-in-slovenia

Csehország - kategória: zöld

Csehország

Csehország Shutterstock

Június 5. óta szabadon utazhatunk Csehországba is, a határátlépéshez nem kell sem előzetes regisztráció, sem koronavírus teszt. A hatóságok fokozatosan oldják fel a korlátozásokat, az éttermek, szállodák, múzeumok, turista látványosságok már nyitva vannak. A maszk viselése zárt térben és tömegközlekedési eszközökön kötelező, másoktól minimium 1.5-2 méter távolságot kell tartanunk. A belföldi tömegközlekedés működik, a nemzetközi járatok fokozatosan állnak vissza, ezért a menetrendeket érdemes előzetesen ellenőrizni.

Tovább a cseh ajánlatokért!

További információ: https://www.czechtourism.com/covid-19/

Ausztria - kategória: zöld

Ausztria

Ausztria Shutterstock

Nyugati szomszédunkhoz június 5. óta engedélyezett a beutazás karanténkötelezettség nélkül Magyarországról. A határátlépéshez nincs szükség sem előzetes regisztrációra, sem koronavírus tesztre. A vendéglátóhelyek, állatkertek és múzeumok május 15-től nyitva vannak, a szálláshelyek, uszodák, mozik, egyéb szabadidős intézmények és látnivalók pedig május 29. óta látogathatóak. Maszk viselése zárt térben (boltok, múzeumok) és tömegközlekedési eszközökön jelenleg kötelező, de ezek a szabályok 6 éven aluli gyermekekre nem vonatkoznak. Az éttermek csökkentett vendégszámmal működnek, ezért érdemes előzetesen helyet foglalnunk. Egy asztalnál maximum 4 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek, és az asztalnál már nem kötelező a maszk. Az éjszakai bárok este 11-ig tarthatnak nyitva, a bárpultoknál nem lehet vendéget kiszolgálni. A belföldi vasúti közlekedés helyreállt, viszont a nemzetközi repülő-, vasúti és buszjáratoknak csak egy része indult újra, ezért érdemes előzetesen a menetrendekről tájékozódnunk. A hegyi felvonók szintén közlekednek, de csak maszkban lehet felszállni rájuk.

Kattints az osztrák ajánlatokért!

További információ: https://www.austria.info/hu/jo-tudni/biztonsagi-tajekoztato-udules-ausztriaban

Málta - kategória: zöld

A máltai hatóságok július 1-től engedélyezik karantén kötelezettség nélkül a turisták beutazását. Az országba belépéskor koronavírus tesztet nem kérnek, de testhőmérsékletet mérnek a hatóságok, és nyilatkozni kell arról is, hogy az elmúlt 30 napban nem jártunk olyan országban, ami nem szerepel az első nyitási körben szereplő országok listáján. A szállodák, éttermek kinyitnak, az éttermekben az asztalok távolabb kerülnek egymástól. A strandok nyitva vannak, a napernyők körül 2 méter védőtávolságot kell tartani, a medencéknél a korábbi befogadóképesség felét engedik csak be. A múzeumok, turista látványosságok nyitva vannak és lehet búvárkodni is, a fertőtlenítésről a szolgáltató gondoskodik. A belföldi busz- és hajóközlekedés újraindult. Sorban álláskor szintén kötelező a két méteres távolság tartása. A maszk viselésére táblák hívják fel a figyelmet, jellemzően olyan beltéri helyeken, ahol nem tartható a 2 méteres védőtávolság.

Tovább a máltai ajánlatokért!

További információk: https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport

Spanyolország és a Kanári-szigetek - kategória: sárga

Spanyolország

Spanyolország Shutterstock

A spanyol hatóságok június 21-től engedélyezik karantén kötelezettség nélkül a turisták beutazását az Európai Unió területéről. Az országba belépéshez nem kérnek koronavírus tesztet, de előzetesen regisztálnia kell mindenkinek a https://www.spth.gob.es/ oldalon, ahol egy QR kódot, amit a határon be kell mutatni a hatóságoknak mobiltelefonon vagy kinyomtatva papíron. A repülőtereken és a kikötőkben lázmérést és "szemrevételezést" végeznek a hatóságok. Az egyes tartományok között a szabad mozgás biztosítva van. A maszk viselése május 20-tól kötelező minden 6 évnél idősebb személy számára az egész ország területén, kültéren is, amennyiben nem tartható a minimum 1.5 méteres védőtávolság. Ez alól csak az étkezés és sporttevékenység számít kivételnek, illetve ha valaki légzési nehézségben szenved. Minden közeledési eszközön szintén kötelező a maszk, és magánjárműben nem utazhatnak olyan ember együtt, akik nem egy háztartásban élnek. Az éttermek, szállodák, múzeumok, látványosságok, sportlétesítmények biztosítják a védőtávolság tartását és a higiénés feltételeket. 

További információk: https://www.spain.info/en/reportajes/informacion-practica-turistas-covid-19-viajar-espana.html

Törökország - kategória: piros

Antalya, Törökország

Antalya, Törökország Shutterstock

Június 11-től lehet beutazni Törökország területére, hazaérkezéskor nincs karanténkötelezettség. Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni a magyar külképviseleteknek nincs illetékessége. A határátlépéskor egészségügyi vizsgálatot végeznek, és amennyiben szükséges, koronavírus tesztet is. Az éttermek, szállodák, tengerpartok, nemzeti parkok, archeológiai helyszínek június 1-től nyitottak meg újra, fokozott egészségügyi előírások mellett.  A maszk viselése a közekedési eszközökön (repülőn, autbuszon) kötelező. Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. 

További információ: https://tga.gov.tr/home/

Egyiptom - kategória: piros

Egyiptom

Egyiptom Shutterstock

Július 1-től várja a turistákat Egyiptom. Az országba belépéshez nincs szükség koronavírus tesztre, viszont az ezen a linken elárhető formanyomtatványt ki kell tölteni a repülőgépbe való beszállás előtt, és mindenképp kell, hogy érvényes utasbiztosítással rendelkezzen az utas. A repülőtéren, be- és kiszállás időtartama továbbá a repülés teljes időtartama alatt a maszk viselése kötelező a személyzet és az utasok számára egyaránt. A szállodák és az éttermek 50%-os kapacitással működnek, egy szobában maximum 2 felnőtt és 2 gyermek tartózkodhat. A személyzet mindenhol maszkot visel, a megfelelő higiénés feltételekről állandó takarítással és szellőztetéssel gondoskodnak, a vendégek részére fertőtlenítő szert biztosítanak. Az étterembe / szállodába való belépés előtt testhőmérséklet mérést végeznek. Az éttermekben egy asztalnál maximum 6 fő ülhet, az ételeket pincér fogja kiszedni nekünk, önkiszolgálás nincs. A vizipipázás tilos. A medencék, strandok nyitva vannak, a napágyakat egymástól 2 méterre helyezik el, az animációs programok csökkentett létszámmal indulnak, a beltéri spa szolgáltatásokat és a gyermek részlegeket viszont nem lehet igénybe venni. A transzferbuszokon és egyéb közlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése, ideértve a búvárhajókat is. A faktultatív programok 50%-os, de maximum 25 fős létszámmal indulnak.

Tunézia - kategória: piros

Tunézia, Djerba

Tunézia, Djerba Shutterstock

Magyarország július 2-án bekerült a "zöld" kategóriájú országok közé, azaz koronavírus teszt és karantén nélkül utazhatunk ismét Tunéziába, ugyanakkor, a hatóságok minden hét közepén felülvizsgálják a járványügyi helyzetet. A repülőút során, ideértve a repülőtereken történő várakozást és a ki- és beszállást, végig maszkot kell viselni. Minden utas csak egy kézipoggyászt vihet fel a gépre, az étkezést felfüggesztették. Várakozás közben távolságtartás kötelező, az ország elhagyásakor testhőmérséklet mérést végeznek. A szállodák és éttermek 50%-os kapacitással működnek, érkezéskor testhőmérséklet mérést végeznek. A poggyászt fertőtlenítik, azt mindenkinek saját magának kell a szobájába felvinnie. A fakultatív programokon maximum 15 fő vehet részt, és végig maszkot kell viselni, illetve 1.5 méteres távolságot tartani másoktól. A medencék üzemelnek, klótartalmukat növelték, a strandok nyitva vannak, a napágyak egymástól  méteres távolságra helyezkednek el. A kültéri animációs programok alatt is ügyelnek a távolságtartásra.

További információk: https://www.discovertunisia.com/en/tunisian-tourism-health-protocol

A jelen bejegyzésben szereplő információk tájékoztató jellegűek, hivatalos információkért kérjük keressétek fel a Külügyminisztérium Konzuli Szolgáltának oldalát és a célország turisztikai irodájának honlapját, és utazási szakértőink is állnak rendelkezésetekre!

2018.06.18. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.