Megnyitás | Vissza a főmenühöz

India meglátogatása? Kulturális sokk – is.

© Radek

India kétségtelenül vonzó ország, sok gyönyörű stranddal és csodás természettel. Az interneten sok varázslatos kép van, amelyek arra ösztönöznek, hogy meglátogasd ezt az országot. A fotók azonban nem tudják teljes mértékben közvetíteni a teljesen más kultúrát és a helyi lakosság életmódját. Ezt meg kell tapasztalnod a saját bőrödön.

Indiában az uralkodó vallás a hinduizmus, így nem csoda, hogy a legtöbb helyi látnivaló ehhez kapcsolódik. Ezenkívül ez az egyik fő oka annak is, amiért felkeressük – a hindu építészeti struktúra többnyire szokatlan és vonzó számunkra. A Khadzsuráhó faluban lévő templomok talán a legnépszerűbbek közé tartoznak, falait ugyanis erotikus témájú szobrokkal dekorálták.

© Radek

A dekoráció nélkül is nagyon lenyűgözőek az épületek.

© Radek

A kulturális különbségek ellenére a helyi emberek nagyon kedvesek, és örömmel állnak modellt egy közös képhez veled.

© Radek

Egy indiai gyerekcsoport számára inkább mi, európai emberek vagyunk a látnivaló.

© Radek

A helyi közlekedés során sok, különböző közúti forgalmi résztvevővel találkoztunk – tényleg nem szeretnék itt vezetni :-)

© Radek

Az igazi kulturális sokk azonban akkor jön, amikor meglátogatod a Gangesz folyót Varanasi városában. A Gangesz nyugati partját Varanasiban ghátok (lépcsők a vízparton) formálják. Minden ghátnak megvan a saját jelentése, és más célt szolgál: vallási szertartások, kötetlen találkozók, hallotak égetése stb.. Varanasiban körülbelül száz ghát található, néhány szabadon hozzáférhető, egyesek meglátogatásáért fizetni kell, de megtalálhatóak itt magánszemélyek talajdonában lévő, zárt szakaszok is.

© Radek

Számunkra elképzelhetetlen, hogy az indiaiak örömmel gázolnak a folyóba fürdeni vagy ruhát mosni.

© Radek

A Ganza-i fürdők kevésbé érthetőek; a legtöbb hindu álma, hogy Varanasiban hal meg, hogy itt égessék el, és utána a Gangeszen fölszálljon az örökkévalóságig. Erre a rituáléra hosszú sorok várnak, és a fára, amely a hamvasztáshoz szükséges, egyes családoknak sokáig kell spórolniuk.

© Radek

És végül egy különlegesség – a legtöbb ember képzeletében a Gangesz nagyon szennyezett folyóként jelenik meg. Ezt a vizet a Gangeszből mertem, és  egy ideje már otthon tárolom (csak eltávolítottam a nem kifejezetten fotogén fedelet) ;-)

© Radek

India meglátogatása utáni tapasztalatait Radek (Invia.cz) osztotta meg, Prágából.

2018.11.07. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.