Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ismerd meg Rijeka strandjait!

Ismerd meg Rijeka strandjait!

Ismerd meg Rijeka strandjait! Shutterstock

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori kikötője ma Horvátország harmadik legnépesebb városa. Iparosodott jellegéből adódóan nem klasszikus turistaparadicsom, ugyanakkor érdemes egy hosszúhétvégét eltölteni szépségeinek felfedezésével. Különösen azért igaz ez, mert számtalan, magyarok keze által létrehozott épületet csodálhatunk meg az utcáin járva. Persze nem csak a pesti belvárosra hajazó feeling, hanem jónéhány kellemes strand is várja az ide érkezőt.

Tények a városról

Kvarner-öböl, Fiume/Rijeka

Kvarner-öböl, Fiume/Rijeka Shutterstock

Rijeka - vagy olaszul Fiume - az Isztriai-félszigettől keletre, a Kvarner-öböl szívében, a Recsina torkolatánál fekszik. A Monarchia idején hazánk elsőszámú tengeri kikötőjének tekintett település a mai napig híven őrzi ezen funkcióját. Ennek köszönhetően főleg a város déli része tölti be az ipari jelleget, azonban a többi területe megannyi csodálatra méltó gyöngyszemet rejt.

Persze Rijeka nem egyik napról a másikra nyerte el mai formáját, hosszú út vezetett idáig, melynek a kezdete egészen az ókorig, pontosabban az illírekig és keltákig nyúlik vissza. A Római Birodalom hódításának nyomán a térség is római fennhatóság alá került, majd idővel a bizánciak, szlávok, velenceik, törökök és a Habsburgok hajtották uralmuk alá. Azonban a város virágkorát (1870-1918) a magyar éra alatt érte el. Ekkor számos fejlesztés és építkezés kezdődött melynek nyomait ma is megcsodálhatjuk.

Ismerd meg építészeti remekeit!

Trsat vár, Rijeka

Trsat vár, Rijeka Shutterstock

Habár a magyar fennhatóság ideje alatt jelentős beruházások zajlottak a városban, ezek főleg az iparra és a hajózásra koncentrálódtak. Ennek ellenére számos pompás épület köszönheti meglétét magyar tervezőknek, többek közt a Tengerészeti és Történelmi Múzeum (egykor kormányzói palota), az újváros vasútállomása és az egykori Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia. Érdemes egy fél napot rászánni a letűnt nagyságunkat tükröző épületek felkeresésére, mielőtt az óváros nevezetességei felévennénk az irányt.

Rijeka legfőbb látnivalója a Korzó, mely a város főutcájaként a helyiek kedvelt találkozóhelye és az óváros felfedezésének tökéletes kiindulópontja. Itt láthatjuk többek közt a városióratornyotés a Wohinz-palotát. Az óváros bebarangolása közben szemügyre vehetjük az árkádos udvaráról ismert Wassermann-Garbas-palotát, az Adamić-palotát, az Ágoston-rendi kolostort és a Szt.Vitus-dómot is. Ez utóbbi a város igen fontos épülete, mely alapjainak letétele már a 12. században megtörtént, azonban végső formáját csak a 18. századra nyerte el. A székesegyházat nem csak kívülről, hanem belülről is érdemes szemügyre venni, hiszen gyönyörű díszítettséggel bír, ezen felül a nyári melegben jól esik megpihenni a kellemesen hűs falai közt.

Igaz a Szt.Vitus-dóm is jelentős látnivaló, mégis a Trsat vár számít Fiume leghíresebb nevezetességének. A 138 méter magas dombon található középkori vár legdominánsabb része a Frangepán-torony. Az egykor védelmi célokat szolgáló építmény ma egy étteremmel és a városra nyílócsodás panorámával csalogatja az utazókat.

Vesd bele magad Rijeka környező strandjaiba!

Rijeka beach

Rijeka beach Shutterstock

Ahogy azt korábban már említettem Fiumébe érkezvén nem csak építészeti alkotásokban gyönyörködhetünk, hanem lehetőségünk van kiélvezni az Adriai-tenger kínálta élményeket is. Ez számunkra azért is kedvező, mert Rijeka a hazánkhoz legközelebbi, tengerparttal büszkélkedő település.

A város méretei és funkciója ellenére számos csodálatos stranddal bír, melyek mindegyike fürdőzésre csábít. A legismertebb rijekai strandok között találjuk az óvárostól északra fekvő Ploce-t, mely Fiume egyik legnépszerűbb tengerpartja. Rendkívül jó felszereltségének hála, éttermeket, zuhanyzókat, mosdókat és röplabda pályát is kialakítottak itt, hogy a tengerparti fürdőzés élményét a lehető legteljesebb módon ki lehessen élvezni. A Ploce beach tisztaságának hála megkapta az előkelő Kék zászló” minősítést.

Az óvárostól keletre Fiume egy másik igen kedvelt strandját a Sablicevo-t találjuk. A keskeny aprókavicsos strand szintén jóválasztás a tenger szerelmesei számára, főleg azért, mert itt a napfürdőzés mellett a hatalmas, hűsítőfákárnyékába is lehetőség van elvonulni.

Azok, akik aktívabb kikapcsolódásra, vízi sportolásra vágynak, a szintén aprókavicsos Preluk Beachet érdemes felkeresniük. A strand fekvéséből adódóan jóval szelesebb, mint a korábban említettek, így tökéletes lehet a szörfösök számára.

Akik kutyával nyaralnak, sokszor bajban vannak, hogy hol is tudnák kedvencükkel együtt a legjobban kiélvezni a nyár kínálta lehetőségeket. Nos, a Brajdica, valamint a Kantrida kutyás strand számukra kínálnak remek alternatívát.

Szerencsére Rijekán azokra is gondoltak, akik valamilyen speciális igénnyel élnek együtt. Számukra a Kostanj-öböl Kék zászlós strandja adhatja meg az ideális tengerparti fürdőzés élményét!

2019.07.01. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.