Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Blog az utazásról, álmodozástól megérkezésig!

Ismerd meg Rijeka strandjait!

Ismerd meg Rijeka strandjait!

Ismerd meg Rijeka strandjait! Shutterstock

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori kikötője ma Horvátország harmadik legnépesebb városa. Iparosodott jellegéből adódóan nem klasszikus turistaparadicsom, ugyanakkor érdemes egy hosszúhétvégét eltölteni szépségeinek felfedezésével. Különösen azért igaz ez, mert számtalan, magyarok keze által létrehozott épületet csodálhatunk meg az utcáin járva. Persze nem csak a pesti belvárosra hajazófeeling, hanem jónéhány kellemes strand is várja az ide érkezőt.

Tények a városról

Kvarner-öböl, Fiume/Rijeka

Kvarner-öböl, Fiume/Rijeka Shutterstock

Rijeka - vagy olaszul Fiume - az Isztriai-félszigettől keletre, a Kvarner-öböl szívében, a Recsina torkolatánál fekszik. A Monarchia idején hazánk elsőszámútengeri kikötőjének tekintett település a mai napig hívenőrzi ezen funkcióját. Ennek köszönhetően főleg a város déli része tölti be az ipari jelleget, azonban a többi területe megannyi csodálatra méltógyöngyszemet rejt.

Persze Rijeka nem egyik napról a másikra nyerte el mai formáját, hosszúút vezetett idáig, melynek a kezdete egészen az ókorig, pontosabban az illírekigés keltákig nyúlik vissza. A Római Birodalom hódításának nyomán a térség is római fennhatóság alákerült, majd idővel a bizánciak, szlávok, velenceik, törökökés a Habsburgok hajtották uralmuk alá. Azonban a város virágkorát (1870-1918) a magyar éra alatt érte el. Ekkor számos fejlesztés ésépítkezés kezdődött melynek nyomait ma is megcsodálhatjuk.

Ismerd meg építészeti remekeit!

Trsat vár, Rijeka

Trsat vár, Rijeka Shutterstock

Habár a magyar fennhatóság ideje alatt jelentős beruházások zajlottak a városban, ezek főleg az iparra és a hajózásra koncentrálódtak. Ennek ellenére számos pompás épület köszönheti meglétét magyar tervezőknek, többek közt a Tengerészetiés Történelmi Múzeum (egykor kormányzói palota), az újváros vasútállomásaés az egykori Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia. Érdemes egy fél napot rászánni a letűnt nagyságunkat tükrözőépületek felkeresésére, mielőtt az óváros nevezetességei felévennénk az irányt.

Rijeka legfőbb látnivalója a Korzó, mely a város főutcájaként a helyiek kedvelt találkozóhelyeés az óváros felfedezésének tökéletes kiindulópontja.Itt láthatjuk többek közt a városióratornyotés a Wohinz-palotát. Az óváros bebarangolása közben szemügyre vehetjük az árkádos udvaráról ismert Wassermann-Garbas-palotát, az Adamić-palotát, az Ágoston-rendi kolostort és a Szt.Vitus-dómot is. Ez utóbbi a város igen fontos épülete, mely alapjainak letétele már a 12. században megtörtént, azonban végsőformáját csak a 18. századra nyerte el. A székesegyházat nem csak kívülről, hanem belülről is érdemes szemügyre venni, hiszen gyönyörűdíszítettséggel bír, ezen felül a nyári melegben jól esik megpihenni a kellemesen hűs falai közt.

Igaz a Szt.Vitus-dóm is jelentős látnivaló, mégis a Trsat vár számít Fiume leghíresebb nevezetességének. A 138 méter magas dombon találhatóközépkori vár legdominánsabb része a Frangepán-torony. Az egykor védelmi célokat szolgálóépítmény ma egy étteremmel és a városra nyílócsodás panorámával csalogatja az utazókat. 

Vesd bele magad Rijeka környezőstrandjaiba!

Rijeka beach

Rijeka beach Shutterstock

Ahogy azt korábban már említettem Fiumébe érkezvén nem csak építészeti alkotásokban gyönyörködhetünk, hanem lehetőségünk van kiélvezni az Adriai-tenger kínáltaélményeketis. Ez számunkra azért is kedvező, mert Rijeka a hazánkhoz legközelebbi, tengerparttal büszkélkedőtelepülés.

A város méretei és funkciója ellenére számos csodálatos stranddal bír, melyek mindegyike fürdőzésre csábít. A legismertebb rijekai strandokközött találjuk az óvárostólészakra fekvő Ploce-t, mely Fiume egyik legnépszerűbb tengerpartja. Rendkívül jófelszereltségének hála, éttermeket, zuhanyzókat, mosdókatés röplabda pályát is kialakítottak itt, hogy a tengerparti fürdőzésélményét a lehetőlegteljesebb módon ki lehessen élvezni. A Ploce beach tisztaságának hála megkapta az előkelő Kék zászló” minősítést.

Az óvárostól keletre Fiume egy másik igen kedvelt strandját a Sablicevo-t találjuk. A keskeny aprókavicsos strand szintén jóválasztás a tenger szerelmesei számára, főleg azért, mert itt a napfürdőzés mellett a hatalmas, hűsítőfákárnyékába is lehetőség van elvonulni.

Azok, akik aktívabb kikapcsolódásra, vízi sportolásra vágynak, a szintén aprókavicsos Preluk Beachet érdemes felkeresniük. A strand fekvéséből adódóan jóval szelesebb, mint a korábban említettek, így tökéletes lehet a szörfösök számára.

Akik kutyával nyaralnak, sokszor bajban vannak, hogy hol is tudnák kedvencükkel együtt a legjobban kiélvezni a nyár kínálta lehetőségeket. Nos, a Brajdica, valamint a Kantridakutyás strand számukra kínálnak remek alternatívát.

Szerencsére Rijekán azokra is gondoltak, akik valamilyen speciális igénnyelélnek együtt. Számukra a Kostanj-öböKék zászlós strandja adhatja meg az ideális tengerparti fürdőzésélményét!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.