Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isztambul gasztronómiája

Simit és török tea

Simit és török tea Shutterstock
 

Aktív feltöltődés? Mindennapokból való kiszakadás? Kulináris felfedező túra? Páratlan gasztronómiai kalandok? Világszinten közismert ételek? A válasz: Isztambul!

Városnézés Isztambulban

Városnézés Isztambulban Shutterstock

Isztambul, a gasztronómia központja

Törökország legismertebb és talán legfelkapottabb városa egyértelműen Isztambul. Gazdag történelmi múltja és lüktetően izgalmas jelene közkedvelt úti céllá teszi. Színekkel teli nyüzsgő metropolisz, ahol megállás nélkül zajlik az élet. Nappal a városnézésé, éjszaka a szórakozásé a főszerep. Egy percig sem lehet itt unatkozni és nem is érdemes.

Isztambul változatos történelmi nevezetességeiről, programlehetőségeiről már nagyon sok szót ejtettem a korábbi bejegyzésekben, de gasztronómiájáról talán eddig még nem írtam eleget. Pedig a török ételek és italok rendkívül ismertek az ország határain túl. Gondoljunk csak a döner kebabra, amelyet Magyarországon is sok városban lehet kapni. Persze a hazai éttermekben nagyon finomak a török ételek, de mégiscsak úgy az igazi és autentikus, ha az ember Törökországban, Isztambulban tudja ezeket a finomságokat elfogyasztani.

A főváros ízeinek felfedezésétét érdemes egy városnéző túrával összekötni!

Alapanyagok

Csicseriborsó, olajbogyó, olívaolaj...

Csicseriborsó, olajbogyó, olívaolaj... Shutterstock

A török konyha elképesztően változatos és igen gazdag alapanyagokkal bír. Ez elsősorban az ország remek földrajzi fekvésének köszönhető. A tenger közelsége és a területi sokszínűség okán bőséges a választék.  Az ország egyes régióira némiképp eltérő ételek jellemzőek. Ugyanakkor ez a sokféleség Isztambulban összekapcsolódik és ebben a káprázatos városban a török kultúra minden gasztronómiai jellegzetessége megmutatkozik.

A zöldségek terén egyértelműen a padlizsán számít a legkedveltebb alapanyagnak, de a paradicsomot, paprikát, hagymát, sárgarépát, uborkát, cukkinit, zellert, káposztát, salátát, burgonyát és céklát is előszeretettel használják. Hüvelyesek közül a bab, borsó, lencse és csicseriborsó népszerű.

Habár számos vegetáriánus és vegán étellel találkozni, azért nem szabad megfeledkezni a húsok szerepéről sem. Elsősorban bárányból, marhából és csirkéből készített fogások mellett különféle halaknak és tenger gyümölcseinek szintén fontos helyük van az étlapon.

A rizs, a bulgur, továbbá a kukoricából és búzalisztből készült pékáruk ugyancsak gyakoriak.

Datolya

Datolya Shutterstock

Magok közül a pisztácia, mandula, tökmag, dió, mogyoró és gesztenye kerül leggyakrabban a tányérra.

A szezonális gyümölcsök használata mellett az aszalványok (például datolya, füge, barack) szintén nagy szerepet játszanak. A változatos színű és ízű olajbogyók pedig tovább fokozzák a török konyha csábító ízvilágát.

Sajtok

Sajtok Shutterstock

A tejtermékekről sem szabad megfeledkezni. Különféle sajtok (beyaz peynir, bergama tulum, otlu peynir, abaza peyniri), valamint a joghurt, az ayran (joghurtból készült ital) is részei a török reggelinek. Apropó, reggeli, a tojás szintén fontos szereplője a nap első étkezésének.

Valljuk be, a jó alapanyag önmagában kevés helyes összeállítás nélkül. Ebben pedig a fűszerek változatossága lényeges szerepet játszik. A só, bors, kapor, gyömbér, fokhagyma, kömény, bazsalikom, citromlé, méz, valamint az olívaolaj mind-mind meghatározóak.

A baszk gasztronómia esszenciája

Ez is érdekelhet:

A baszk gasztronómia esszenciája

Finom fogások

Meze

Meze Shutterstock

Már az alapanyagok sokszínűségéből látható, hogy számos ételfajtával találkozhatunk, ha Isztambulban járunk.

Például a reggelik gyakori eleme a Menemen, amely egy omlettféleség. Egyébként a reggeli nagyon bőséges és változatos szokott lenni. De térjünk vissza a legnépszerűbb fogásokhoz:

Meze - A meze nem egy konkrét étel, hanem előétel-válogatás. Több kistányérban szolgálnak fel különféle előételeket, azt az asztal közepére helyezik, amelyből az asztaltársaság közösen tud falatozni. A meze részét képezheti például padlizsánkrém, joghurtos padlizsán, humuszvariációk, tahini, olajbogyó, juhsajt vagy articsóka.

Döner vagy Döner kebap – Ezt az ételt már emlegettem. Rendkívül híres más országokban is, de az eredetinek nincs párja. Tipikus street-food étel. A felfüggesztett húst forgatás közben sütik, vékonyra szeletelik. Általában bárány- és marhahúsból készítik, paradicsommal, hagymával, salátával joghurttal tálalják vagy szendvicset készítenek belőle.

Egyébként a kebapnak számos fajtája van eltérő mérettel, fűszerezéssel.

Manti – Bárányhússal töltött tésztagombócos, joghurtos, paradicsomszószos étel, intenzív fűszerekkel. Ez a meleg fogás igazi török finomság.

Köfte – Tulajdonképpen nem más, mint húsgolyó. Olyasmi, mint hazánkban a fasírt, de az elkészítési módja mégis más egy picit. Általában salátával vagy bulgurral tálalják.

Karnıyarık

Karnıyarık Shutterstock
 

Karnıyarık – Töltött padlizsán. A félbevágott padlizsánt leggyakrabban darált húsból, paradicsomból, hagymából és fűszerekből álló töltelékkel tömik meg és összesütik. Rizzsel, melegen, főfogásként fogyasztják. 

Pide és Lahmacun – Mind a két ételfajta hasonlít a pizzára. Vékony tésztalapszerűség darált hússal kenve és ropogósra sütve. Igaz, a pide egy kicsit nagyobb és ropogósabb, mint a lahmacun, de nagyon hasonlítanak egymásra. Önmagukban is roppant ízletesek, de a meze részeként ugyancsak szokták fogyasztani. Én nem igazán szeretem a húsokat, de a pide levett a lábamról. Humusszal különösen ízletes.

Pide

Pide Shutterstock
 

Balık Ekmek – Nem más, mint egy grillezett halas szendvics, amelyet utcai ételként előszeretettel fogyasztanak a helyiek. Halimádóknak kötelező!

Simit – Szezámmaggal borított, szintén utcai étel, leginkább a perecre hasonlít. Ayrannal vagy teával fogyasztva még finomabb.

Kattints a legjobb török ajánlatokért!

Tradicionális italok

Gránátalmalé

Gránátalma

Gránátalma Shutterstock

Isztambulban számomra az egyik legélvezetesebb dolog a gránátalmalé. Kis túlzással minden sarkon lehet kapni. Frissen facsarják és elviteles pohárban adják. A gránátalma mellett persze narancslét ugyanígy lehet vásárolni, de az kevésbé izgalmas. Viszont, ha az embernek érzékeny a gyomra, akkor figyelni kell, hogy naponta mennyit fogyaszt ebből a mesés piros nedűből.

Török kávé és a Hagia Sophia

Török kávé és a Hagia Sophia Shutterstock

Török kávé – A tradicionális török kávé pörkölt zamata tökéletesen illeszkedik az ételek ízvilágába. Magas koffeintartalma extra löketet ad az isztambuli felfedező túrához.

Török tea – A kávé mellett a fekete teából készült török tea is igen fontos szerepet játszik a helyiek mindennapjaiban. Kisebb, formás csészében forrón szolgálják fel. Baklavával párosítva tökéletes ízélményt kínál.

Azok az édes falatok

Baklava és török kávé

Baklava és török kávé Shutterstock

Baklava – Talán a legnépszerűbb török finomság. Az itthon megvásárolható verzió sem rossz, de a tradicionális török „cukrászdákban” készült baklava egy teljesen más szintet képvisel. A leveles tésztából, pisztáciából, vagy dióból és mézből rétegzett, majd összesütött édesség klasszikus és megunhatatlan finomság.

Lokum – Szintén közkedvelt török édesség. A kockára vágott, általában pisztáciadarabokkal töltött cukros és színes édesség sokak kedvence. A városban rengeteg helyen árulják, teával fogyasztva különleges ízélményt tartogat.

Katmer – Szintén pisztáciás „süti”, amely első ránézésre hasonlít a baklavára, de mégis kicsit más. Isztambulban járva mindenképpen érdemes ezt az édességet is kipróbálni.

Lokum és a Nagy Bazár

Lokum és a Nagy Bazár Shutterstock

Isztambulban vajon hol lehet a fent felsorolt ételeket megkóstolni? Hát egyszerűen mindenhol! Tényleg szinte minden sarkon találni egy izgalmas éttermet vagy ételt árusító kocsit.De az biztos, hogy a Nagy Bazár is sok mennyei ízzel teli pillanatot tartogat.

 

2024.08.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.