Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ízek, ízek, ízek

Az egyik legjobb dolog az utazásban az új ízvilágok felfedezése. Erről, még akkor se feledkezzünk meg, ha félünk elszakadni a jó hazai ízektől. Néha érdemes kísérletezni más konyhák főztjével is, hátha rálelünk valami különleges ételre, aminek az elfogyasztása pozitív érzést és boldogságot ad.

Én az olasz konyha híve vagyok. Imádok elveszni a paradicsomszósz lágyan savanykás ízében, a tészták enyhe keménységében és az olívaolaj selymességében. Egyszerűen nem tudok betelni vele. Ha csak egy jó spagettire vagy pennére gondolok, azon nyomban összefut a nyál a számban és szinte érzem a mediterrán ízek lenyűgöző kavalkádját. Pusztán csak egy problémám van egy Olaszországban töltött hét után, az a közel két hetes diéta, kőkemény koplalás, amit a felszedett kilók leadása követel.

Azonban ha tésztamenetes, finom, de kis adagokra vágyunk, akkor a francia konyha különlegességeinek nem szabad hátat fordítanunk. Tudom, sokaknak a csiga jut először eszébe, ha a francia ételeket meghallja, de ha jobban megnézzük, találunk ott más finomságot is. Az igazi sajt fondue verhetetlen, csak úgy, mint a testes vörösborok, vagy a macaron. Persze említhetném még a croissant-ot, vagy a különféle péksüteményeket, de annyira változatos ez a konyha, hogy nem érdemes egy ételt kiemelni a többi közül vagy általánosítani. Az ország különböző régióiban eltérő fogásokkal találkozhatunk, legyünk kalandvágyóak és próbáljuk ki mindet. A laktóz, tej, tejcukor érzékenyeknek azonban nem ajánlom a bátor kísérletezgetést ebben az országban, mivel az ételek túlnyomó része valamilyen tejterméket tartalmaz. Rendelés előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott fogásban van-e allergén.

Az arab konyha a franciával szemben, már kevesebb tejtermék, viszont annál érdekesebb fűszerek felhasználásával dolgozik. Sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni az arab és török ételekben, azonban mégsem egyformák, ami azt illeti, a különböző arab országok konyhái – minden hasonlóságuk mellett - nagyon is eltérőek. Az arab területekre általánosságban jellemző az olívabogyó, humusz, különféle húsételek (disznót kivéve), hal, rizs, padlizsán és az erős, néha kicsit édeskés fűszerek használata. A fűszerek ízvilága igazi különleges, keleti hangulatot rejt magában, mely számomra valódi élményt jelent. Az olívaolaj zamata különbözik az olasz olívától, sokkal erősebb, dinamikusabb, jobban illik a különleges fűszerezéshez. A tejtermékek használata kevésbé domináns, ezért az arra érzékenyek is bátrabban kísérletezhetnek.

Aki inkább a magyaros ízeket kedveli, de mégis vágyik egy kis változatosságra, annak a székely konyhát mindenképp ki kell próbálnia. A hatalmas adagok mellett a hús és káposzta a fő jellemzői. Az aranyló kukoricalisztből készült puliszkát leggyakrabban juhtúróval bolondítják meg, mely önmagában főételként, de pörköltek köreteként is remekül szolgál. Érdemes megkóstolni még a székelykáposztát, csorbalevest, vagy a töltelékes káposztát sem. Édesség gyanánt pedig válasszunk igazi székely kürtöskalácsot.

Az említett országok konyháin kívül még sok más régió büszkélkedik remek, ízletesebbnél ízletesebb fogásokkal, érdemes a lehető legtöbb és legkülönfélébb ételbe belekóstolni. És hogy miért legyünk bátrak és nyitottak az újdonságokra? Mert enni egyszerűen mindenhogyan jó!

Ha all inclusive ellátással utazunk, sok szálloda, hogy minden vendége igényeit kielégítse, elsősorban globális konyhát visz, de szinte ezekben is mindig előfordul egy-két helyi fogás vagy tematikus este, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót a kínálatban. Ráadásul a nagyobb konyha miatt általában felkészülten várják a speciális étrendet követőket is. Félpanziós ellátás mellett nyugodtan kísérletezhetünk a helyi kifőzdékkel ebédidőben, önellátás esetén pedig mindenkinek azt javaslom, hogy az itthonról vitt alapanyagok helyett fedezze fel a környező, helyi piacokat; itt nem csak remek és friss finomságokat találhatunk, hanem a helyiek általában nagyon nagy örömmel avatnak be azok elkészítésének a sajátosságaiba is. A lényeg, hogy ha már elutaztunk, fedezzük fel az új helyet a lehető legtöbb érzékszervünkön keresztül, hogy valóban emlékezetes legyen az utazásunk!

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.