Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kulináris élvezetek Thaiföldön

Úszó piac

Úszó piac Shutterstock

Thaiföld kétségtelenül az egyik legkedveltebb délkelet-ázsiai ország az utazók körében. Szinte minden érzékszervünkre felejthetetlen benyomással hat. Az álomszép környezet és a közérzetjavító thai masszázs mellett, egzotikus élményeket az ország gasztronómiájában is felfedezhetünk.

A thai konyhát az ízek harmóniája teszi egyedülállóvá, melyben a savanyú, édes, sós és keserű ízek kontrasztja keveredik az illatos fűszerekkel. A thaiföldiek rendkívül kreatív és ízletes módon állítják össze ételeiket, mely által jönnek létre az igazán izgalmas ízvilágú, színű és textúrájú fogások.

Mitől olyan egzotikus a thai gasztronómia?

Wok ételek

Wok ételek Shutterstock

A thaiföldi gasztronómiai összetettségét a különböző ázsiai országokból származó ételek keveréke adja. A dél-kínai tartományokból bevándorló emberek az ételkészítésnek egy teljesen új korszakát indították el, hiszen a főzés és párolás technikája mellett elterjesztették a keverve pirítás (stir fry) és olajban sütés (deep fry) fortélyát.

A buddhista szerzetesek Indiából a curryt hozták magukkal, majd a kereskedelemnek és bevándorlóknak köszönhetően francia, holland és japán impulzusok is érték a thai konyhát. Végül a 16. században a dél-amerikai portugáloknak köszönhetően a csípős chili paprika is megérkezett Thaiföldre.

A chili paprika szinte forradalmasította a thai konyhát, mely fűszer lényegében a zöldborsot váltotta fel. Ennek köszönhetően a thai emberek merészebben kezdtek el bánni az erősebben fűszerekkel, így az ételek is egyre inkább pikánsabbak, csípősebbek lettek.

Mivel régen az ételek hűtése nehézséget okozott, a tartósítás a húsok és zöldségek egy sor pácolási és erjesztési technikáját hozta magával. Ezek a technikák, eljárások lényegében a mai napig változatlanok maradtak.

A legjobb thaiföldi utazások

A legfontosabb, hogy a négy alapíz harmóniát alkosson az ételben

Thai leves

Thai leves Shutterstock

A thai specialitások középpontjában általában rizsek és szószok különböző fajtái állnak. Ezekhez kerülnek az apróra vágott húsok (marhahús, sertéshús, csirke, rák, garnélarák) és zöldségek. A zöldségek adják az ételek javát, ezek nélkül elképzelhetetlen a thai konyha. Rengeteg féleképpen elkészülhetnek: nyersen, kevergetve sütve, savanyítva vagy párolva.

A thai konyhában nagyon népszerű a curry, óriási kínálat van belőle, különösen a vörös és a zöld curry kedvelt. Az egyik legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető ételük a Kai Med Ma Muang, mely zamatos ízét a csirkehús és pirított kesudió kombinációja adja.

Felkapott ételnek számít továbbá a csípős, fűszeres és kissé savanykás ízű Tom Yum Goong, (garnélarákleves), a Kuay Tiew (tésztaleves), valamint a pad thai (wokban sült tészta). A thai gasztronómiában a saláták is a legcsípősebb ételek közé tartoznak. A Som Tam (fűszeres zöld papaya saláta) és Yam Nua (fűszeres marhahús saláta) a leghíresebb és legcsípősebb saláták. A thai ételekre egytől egyig jellemző, hogy rendkívül sok összetevőből állnak, mégis egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

Friss gyümölcslevekkel hidratálhatjuk magunkat

Kókuszvíz

Kókuszvíz Shutterstock

Thaiföldön a csapvíz ivása kerülendő, helyette inkább a palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Könnyű azonban hozzáférni a friss gyümölcsökhöz, így a finom gyümölcslevek és gyümölcsturmixok is tökéletesek a szomjúság oldására. A helyi sörök közül a Singha, Tiger és Chiang Beer a legnépszerűbb. Thaiföld legelső főzött szeszes itala a Mekhong, mely a köztudattal ellentétben nem whisky, hanem egy hagyományosan cukornádból és rizsből desztillált párlat.

Még a desszertek is egészségesek

Mangós ragacsos rizs

Mangós ragacsos rizs Shutterstock

A thai desszertek többnyire rizsből, kókusztejből és cukorból készülnek. A legnépszerűbb édesség a Khao Niao Mamuang, mely ízélményét a ragadós rizs, kókusztej és mangó érdekes fúziója adja. Emellett desszertnek rengeteg gyümölcsből is lehet válogatni, pl. ananász, banán, görögdinnye, papaya, sárkánygyümölcs, jackfruit vagy mangó.

A baszk gasztronómia esszenciája

Ez is érdekelhet:

A baszk gasztronómia esszenciája

A helyi piacokon árusított kész ételek gazdagsága

Thai piac

Thai piac Shutterstock

Thaiföld étkezési kultúráját az utcai ételárusok szédítő sokasága teszi egyedülállóvá. A piacok hangulata még vonzóbb élményt nyújt a színükben, illatukban és állagukban is sokféle ételek felfedezésére.

A thai emberek imádják a harapnivalókat, és híresek arról, hogy naponta többször esznek kisebb adagokat. Bármely utcán végigsétálva, a legkülönfélébb ételek hatalmas választéka tárul elénk, a fűszeres levestől kezdve a sült szöcskékig bármit kipróbálhatunk, amihez van kedvünk és gyomrunk.

Az étel társadalmi jelentősége

Thai banános-kókusztejes desszert

Thai banános-kókusztejes desszert Shutterstock

Thaiföldön az étel körül forog szinte minden. Hatalmas szerepet játszik az olyan társadalmi eseményeken, mint az esküvők, temetések és fesztiválok.

Az étkezés szinte társasági esemény. A buddhista felfogásnak köszönhetően pedig az ételt jellemzően megosztják a közösség tagjaival. Általános szokás, hogy a cipőt leveszik az étterem előtt, vagy annak a háza előtt, akinél esznek. A nyugati szokásoktól eltérően az étkezés során a földön ülnek keresztbe tett lábakkal. Evőpálcikákat többnyire a tésztákhoz használnak, inkább kanállal és villával esznek. Az ételt a villával teszik a kanálra, de a villát sosem veszik a szájukba. Késeket nagyon ritkán használnak, hiszen az ételek alapból kisebb falatokra szelik fel.

Thaiföldre pusztán már a gasztronómiája miatt is megéri elutazni. Egy teljesen új kulináris világba csöppenünk, amely mindenképp felcsigázza a hagyományos nyugati ízekhez szokott szánkat.

2022.10.10. Hajnalka Takó

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.