Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Legjobb úti célok autós nyaraláshoz

Shutterstock

Azt hiszem az utóbbi időben az autós nyaralás fogalma egy újabb értelmet kezdett nyerni. Annál is inkább, mert így az ember nincs menetrendhez kötve és nem kell ismeretlenekkel együtt utaznia. Tehát az autós nyaralással lecsökkenthető az idegenekkel való túl közeli fizikai kapcsolatok száma. A másik nagy előnye, hogy agilis közlekedési eszköz, melynek segítségével szabadabban, könnyebben járhatunk országok között, mint repülővel.

Horvátország – irány a tengerpart!

Horvátország, Rovinj

Horvátország, Rovinj Shutterstock

Valószínűleg a legtöbb magyar turistának Horvátországot nagyon nem kell bemutatnom. Déli szomszédunk egyértelműen az egyik kedvenc úti célként van jelen a hazai köztudatban. Persze ez nem véletlenül alakult így, hiszen roppant közel helyezkedik el, autópályán Budapesttől csupán 6-7 óra Isztria egyik legkedveltebb városa Rovinj. A horvát tengerparton minden korosztály megtalálhatja a számítását, a legvékonyabb pénztárcával rendelkezőktől kezdve a leggazdagabbakig. Ennek megfelelően nehéz Horvátország egészéről írnom, hiszen méretéből adódóan is igen változatos. Megannyi természetvédelmi területtel rendelkezik, melyek közül az UNESCO Világörökségi listán szereplő Plitvicei-tavak Nemzeti Park abszolút kiemelkedik. A vízesésekkel tűzdelt tórendszer egész évben izgalmas és kétségkívül kihagyhatatlan úti cél. Horvátországban mégis az Adriai-tenger a legvonzóbb. Az alapvetően kavicsos és sziklás partok, a finom tengeri ételek, a csodás óvárosok, valamint a búvárkodási és jachtozási lehetőségek színes tárházának egyvelege csábít évről évre egyre több turistát az országba. A már említett Isztriai-félsziget olyan tengerparti települései, mint a magával ragadó óvárosáról ismert Rovinj, Umag, Póla, vagy éppen Rabac feltétlenül felkeresésére méltók. Az autóval való utazás egyik nagy előnye itt tökéletesen megmutatkozik, mert segítségével akár egy hetes nyaralás alatt az Isztriai-félsziget legjelentősebb településeit könnyedén megismerhetjük. Persze, ha valaki hosszabb autóútra adná a fejét, akkor az ország tengerparti részének középső és déli szakaszait ugyancsak érdemes bejárnia. Így például Trogir, Split és Omis térsége, vagy a még délebbre fekvő Dubrovnik tökéletes választás egy pihentető nyaralás eltöltéséhez. Dubrovnik érdekessége, hogy gyönyörű óvárosa a Trónok harcában Királyvár helyszíneként jelenik meg.

Szlovénia – gyönyörű ékszerdoboz

Szlovénia, Bledi-tó

Szlovénia, Bledi-tó Shutterstock
 

Nyugati szomszédunk számomra – bátran kijelenthetem – élethosszig tartó szerelem. Kis területe ellenére megannyi természeti szépséget és izgalmas nevezetességet rejt. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, ezért elnézést kérek elfogultságomért. Néha van úgy, hogy egy hely egyszerűen csak beleköltözik az ember szívébe, lelkébe. Lenyűgöző természeti mivoltával, egyszerűségével, nyugodtságával, harmóniájával, vendégszeretetével elvarázsol. Még akkor is, ha az ember járt már egzotikusabb vidéken, látott már csillogóbb tengerpartot és nagyszerűbb építészeti emlékeket. Szlovénia valahogy akkor is ott marad édes kis ékszerdobozként, drága kincsként. Az enyhén szubjektív dicséreteken túl ideje, hogy mondjak az országról valami egészen konkrétat is. Elsőnek talán a Triglav Nemzeti Parkot említeném meg. Ez Szlovéna egyetlen nemzeti parkja, melynek meghatározó eleme a Júliai-Alpok tagjaként, a 2800 métert meghaladó Triglav csúcs tisztán kiemelkedik. A nemzeti park gleccser vájta völgyeiben tiszta vizű, türkiz színben játszó patakokat és elmélyült pihenésre hívó tavakat találni. Ennek megfelelően a Bohinji-tó és az ikonikus Bledi-tó vitathatatlanul az ország legcsodásabb természeti értékei közé tartozik. További kihagyhatatlan szépség a Vintgar-szurdok, ahol a Radovna folyó több, mint másfél kilométer hosszan folyik keresztül. Szlovénia tengerparti része felé közeledve a Postojnai cseppkőbarlang és a világ legnagyobb barlangi váraként számon tartott Predjamai vár dobogtatja meg az ember szívét. A bájosan édes tengerparti városok közül Piran és Portorož abszolút pihenésre invitál. Piran óvárosában egy nyáresti séta elfeledtet minden gondot és a pillanat megismételhetetlen varázsával boldogságot teremt.

Legjobb szállásajánlataink autós nyaraláshoz

Olaszország – Bibione vonzásában

Olaszország, Lignano, napfelkelte

Olaszország, Lignano, napfelkelte Shutterstock

Olaszország északi részén, pontosabban az Adriai-tenger partján elterülő Bibione nem véletlenül vált a kisgyerekes családok kedvencévé. A közel 10 km hosszan elnyúló, széles, homokos partszakasz egyértelműen a klasszikus tengerparti pihenést keresők kedvence. A lassan mélyülő tengernek köszönhetően itt a legkisebb gyerkőcök is biztonságosan fürdőzhetnek. A napközbeni strandolást az esti korzózás harmonikusan váltja fel. A szórakozóhelyeknek, éttermeknek és klasszikus pizzériáknak köszönhetően az éjszakai mulatozást keresők is megtalálhatják számításukat. Bibione egy viszonylag fiatal város, ennek megfelelően klasszikus óvárosi részt itt biztosan nem találni. Ugyanakkor Velence alig 90 kilométerre fekszik, így egy fél, vagy egy napos kirándulás keretében remek programlehetőségként szolgál. Ha már kirándulás és Velence, akkor Bibione városától alig fél órányira található, gyakran csak “Kis Velence” jelzővel aposztrofált Caorle szintén felkeresésre érdemes. A romantikus óváros szűk utcáin barangolva adhatjuk át magunkat a középkori hangulatnak. A település jelképévé vált St. Stefano dóm henger alakú harangtornya és a városkát övező lagúnák izgalmas úti célként várják a pihenni és felfedezni vágyókat. Bibione másik szomszédos városa, Lignano Sabbiadoro szintén nagyszerű választás, ha tengerparti pihenésre áhítozik az ember. A kék zászlóval kitüntetett csodás, finomhomokos strandok magas felszereltséggel csábítják a turistákat. Bibionéhoz hasonlóan itt is lassan mélyül a tenger, így a családosok számára ugyancsak ideális. A hely nyitottságát mutatja, hogy még külön kutyastrandot is kialakítottak a házikedvenccel érkezők számára. Lignanoban a tengerpart kínálta lehetőségek mellett különféle élményparkokba és állatkertbe is van lehetőség ellátogatni.

Görögország – Sarti & Olympic beach

Görögország, Sarti, Halkidiki

Görögország, Sarti, Halkidiki Shutterstock

Ha valaki még Olaszországnál is távolabbi tengerparti helyre vágyna, akkor Görögország szárazföldi része abszolút remek választás lehet. Habár Budapesttől 1100 kilométert kell megtenni, hogy elérjünk a Szithonia-félszigeten található Sartiba, mégis megéri útra kelni. Az eredetileg csendes, gyalog is könnyedén bejárható halászfalu mára felkapott turistaparadicsommá vált. A faluban a templomon kívül nincs igazán nevezetesség, ugyanakkor a meseszép strandok és a közeli 2000 méter magas Athos-csúcs látványa igazán idilli hangulatot varázsol. Itt a lassan mélyülő, kék zászlóval illetett strandok, a tenger tiszta vize és a barátságos atmoszféra az, amibe könnyedén beleszerethet az ember. Hangulata és vízparti adottságai, valamint jó ár-érték aránya miatt kedvelt úti cél, főleg a kisgyerekesek és az idősebbek körében. Thesszalonikitől délre, az ország keleti partján, Pieria megyében helyet foglaló Olympiaki Akti, vagy Olympic Beach ugyancsak kedvelt célpont. Jellegzetessége a kilométereken át elnyúló, aranyhomokos tengerpartja és tiszta, sekély vize. Ezen tulajdonságainak hála elsősorban a családok körében tett szert népszerűségre. Az édes kis település autentikus bája, csendessége leegyszerűsíti és kis időre elfeledteti a rohanó hétköznapok nyűgét. Bár a falu jelentős nevezetességgel nincs megáldva, fekvéséből adódóan remek bázisul szolgál például Athén, vagy a már említett Thesszaloniki feltérképezéséhez. Még az UNESCO Világörökség részét képező Meteorák is elérhető távolságon belül található. A jellegzetes sziklák tetején álló huszonnégy bizánci kolostor több, mint 600 éves mivoltával garantáltan elvarázsolja az ide érkezőt. A kolostorok közül néhányat a mai napig laknak szerzetesek, így egyszerre autentikus és nagyon is élő.

2020.06.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.