Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Lelepleztük a hosszú élet titkát: 5 helyszín, ahol az emberek 100 évig élnek

Ismerj meg helyszíneket, ahol 100 évig élnek

Ismerj meg helyszíneket, ahol 100 évig élnek Shutterstock

Vannak olyan részei a Világnak, melynek lakosai jellemzően sokáig élnek, miközben nem szenvednek civilizációs betegségektől és nem ismerik a depresszió fogalmát. Meglepő módon nem itt találkozunk ezzel, ahol a jólét és a modern civilizáció határozzák meg a mindennapokat. Az örök ifjúság forrását és a hosszú élet elixírjét sem találod itt meg. A titok nyitja? Az érintetlen természet, a mértékletes étrend, a fizikai aktivitás és a pozitív gondolkodás.

Tudósok már több évtizede próbálják kideríteni, hogy mi a közös ezeknek a helyeknek a lakosságában. Erre vezették be a Blue Zone kifejezést, vagy más néven a Kék Zónát - először az amerikai Dan Buettner használta könyvében. Kollégái segítségével kék színnel jelölte azokat a területeket, ahol gyakori a több száz gyertyával díszitett születésnapi torta.

Készen állsz belépni a Kék Zónába?

Ikaria, Görögország

A festői Ikaria, Görögország

A festői Ikaria, Görögország Shutterstock

A mitológiából ismert Ikaruszról elnevezett bájos görög sziget mesésen illatozik a vadon nőtt hegyi kakukkfűtől, méztől és tengertől. A főszezon közepén sem tolonganak itt a turisták, az élet pedig nagyon lassan zajlik. A festői hegyi falvakban a hatalmas fák árnyékaiban, barátságos beszélgetések közepette üldögélnek az idős bácsik és nénik. Meglehet, hogy hosszú életük titka az összetartozás, a vidám gondolkodás, a friss hegyi levegő, a gyógynövények, a hegyi források és egy kupica ouzo lefekvés előtt.

Válaszd ki a legkedvezőbb görögországi utazásokat

Szardínia, Olaszország

Csodás szirtek Szardíniában

Csodás szirtek Szardíniában Shutterstock

A második legnagyobb olasz sziget egy igazi turisztikai gyöngyszem, amely a türkizkék színű Földközi-tengerrel, kiemelkedő konyhával és egyedülálló kultúrával csábítja ide a látogatókat. Szardínia híres a kiváló vörösboráról is. Éppen ennek a fogyasztása állhat a mögött, hogy a helyi férfiak hosszú életkort élnek meg. Az itt élő legidősebb embert is meglátogathatjátok Ogliastra régiójában, egy magas hegyek övezte táj közepén.

Ismerd meg a legszebb ismeretlen partokat

Okinawa, Japán

Okinawa, a Japán sziget harmóniája

Okinawa, a Japán sziget harmóniája Shutterstock

A felkelő nap földje a tiszteletreméltó kort megélt lakosságáról is ismert. Okinawa szigete a Ryukyu szigetcsoport része, a képzeletbeli „hosszú élettartam ranglista” első helyén áll. A kellemes szubtrópusi időjárást elsősorban a nők élvezik hosszasan. A hosszú élettartamhoz hozzájárul a nagy mennyiségben szóját tartalmazó könnyed étkezés, a meditáció és a tai chi gyakorlása.

Fedezd fel a japán Hawaii-t

Loma Linda, USA

A gyönyörű dombot jelentő Loma Linda

A gyönyörű dombot jelentő Loma Linda Shutterstock

Amíg a halál el nem választ…Erre a házassági mondásra a Kaliforniai Loma Lindai ifjú házasoknak még nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk. Közös életüknek az útja ugyanis valóban rendkívül hosszú lehet. Ezen a területen él az Egyesült Államok egyik legegészségesebb közössége. A lakosság nagy része a Hetednapi Adventista Egyházhoz tartozik, amelyik az aszkéta életmódjáról ismert. A szigorú vegetáriánus étrend, a dohányzás és az alkoholtilalom, az aktív mozgás és az istenben való hit segíti a jegyespárokat, hogy a gyémántlakodalmukat is megéljék.

Irány a napfényes Kalifornia!

Nicoya, Costa Rica

Nicoya, Costa Rica

Nicoya, Costa Rica Shutterstock

Különösen hosszú életet élnek meg a Nicoya félsziget lakói is. A meleg és napos időjárás, a részegítő természet, az óceánvégtelen ereje és a világhoz való pozitív hozzáállás a hosszú élet összetevőinek egyedülálló egyvelegét adják. A helyi öregek gyakran kilencven éves korukig is örömmel végeznek fizikai munkát. Arcukat a napok nagy részében többnyire széles mosoly díszíti. Az élethez való pozitív hozzáállásuk, a főként babból, kukoricatócsniból, nagy adag zöldségből és gyümölcsből álló könnyed étkezésük mind segítségükre van ebben.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: