Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Madeira, az európai Hawaii

Camara de Lobos

Camara de Lobos Shutterstock

Sokunk álma egy hawaii utazás, ám a távolsága, költségessége és időtartama miatt valószínűleg keveseknek adatik meg felfedezni a szigetcsoportot. Ha mégis hasonló úti célt választanánk, Madeira remek opció lehet, nem véletlen hívják az európai Hawaiinak.

Mivel itt nem jellemző nagy hőingadozás, hiszen egész évben 15-25 fok között mozog a nappali hőmérséklet, ezért az örök tavasz szigetének is nevezik, így szinte bármilyen időpontban kellemes időtöltésben lehet részünk. Az esős napok elkerülése miatt alapvetően május és szeptember között a legideálisabb a szigetre látogatni, hiszen más hónapokban több csapadékra számíthatunk, de természetesen a szerencse kérdése is, hogy éppen milyen időt fogunk ki.

Pico do Ruivo

Pico do Ruivo Shutterstock

A szigetcsoport lenyűgöző természeti értékekkel büszkélkedik, kétharmada védett terület, ráadásul itt található a világ legnagyobb kiterjedésű babérlombú erdeje is. Két lakott szigete Madeira és a kevésbé ismert Porto Santo. Az egész évben jellemző tavaszias időjárásnak köszönhetően mindig kiváló úti cél, ha kirándulnál, felfedeznéd természeti csodáit vagy várost néznél például Funchalban.

Madeira legjobb ajánlatai

Kezdjük is a fővárosban található nevezetességek bemutatását. Funchal leghíresebb szülötte, Cristiano Ronaldo nevét a repülőtér valamint egy designhotel is viseli, de egy múzeumot is kialakítottak az ereklyéi bemutatására. Focirajongóknak kötelező állomás!

Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér

Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér Shutterstock

Az óváros macskaköves utcáin mindenképp megéri sétálgatni, hallgatni a fado dallamait vagy éppen megpihenni egy pohár Madeira-bor mellett. Az ebben a negyedben található art deco vásárcsarnokot (Mercado dos Lavradores) akkor is érdemes felkeresni, ha épp nem a bevásárlás a cél. Építészetileg is izgalmas vonásokat hordoz, ráadásul több falát gyönyörű képekkel festett csempék díszítik. Természetesen eredeti funkcióját is betölti, így a mesés színek és illatok kavalkádjában a reggelihez való beszerzésére is bőven nyílik lehetőség. Különösen izgalmas az egzotikus gyümölcsök széles választéka, melyek között meghökkentő példányok is akadnak!

Mercado dos Lavradores

Mercado dos Lavradores Shutterstock

Érdekes közlekedési eszköz a tobogán, azaz a nyári szánkó, mely a 19. században még a helyi lakosokat segítette. Ezzel csúszkáztak le a hegyről, hogy minél hamarabb az öbölbe érjenek. Ma már inkább turistaattrakció jellege van, hasonlóan a velencei gondolákhoz. Kipróbálása mindenesetre felejthetetlen élményt nyújt!

Tobogán

Tobogán Shutterstock

A hegyoldalon közlekedés másik módja a libegő, melyet két helyszínen is igénybe vehetünk Funchalban. Az egyik az óvárosból indul és néhány perc alatt a Largo das Babosas-hoz érkezik, ahol ajánlatos megtekinteni a Monte Palace többszintes trópusi kertjét tele gyönyörűszép növényekkel és szobrokkal, valamint a Miasszonyunk templomot, ahol az utolsó magyar király, IV. Károly sírhelye is található.

Monte Palace Tropical Garden

Monte Palace Tropical Garden Shutterstock

A másik felvonó pedig a szintén varázslatos botanikus kerttől indul, ahol rendezett körülmények között tanulmányozhatjuk a növényeket. A klímának köszönhetően mindig találhatunk köztük olyat, ami épp virágzik! A felfelé tartó libegőút során pedig a Funchal-öböl mesés panorámája tárul elénk.

Libegő, Funchal

Libegő, Funchal Shutterstock

A fővárosból érdemes Santanába is elkirándulni, ahol a jellegzetes háromszög alakú színes házakat vehetjük szemügyre. Az összes fennmaradt kunyhót műemlékké nyilvánították, néhányat pedig a skanzenben újraépítve, berendezve mutatnak be. A városkában található – nem szokványos – vidámparkban pedig a sziget hagyományaiba, történelmébe nyerhetünk betekintést, ami gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes lehet.

Santana színes házai

Santana színes házai Shutterstock

A sziget északnyugati csücskében fekvő kisváros, Porto Moniz is különleges látványossággal kecsegtet. A természetes módon kialakult lávamedencék két helyszínen is csodás látképet és élményt kínálnak. Ilheu Mole közelében teljesen a szabadban élvezhetők ezek a természeti képződmények, kicsit nyugatabbra viszont komplexummá alakítva, rendezett körülmények között, belépővel látogathatók. Utóbbiak ezáltal biztonságosabb úszkálási lehetőséget nyújtanak, de mindkettőt érdemes felkeresni.

Porto Moniz

Porto Moniz Shutterstock

Madeira tehát akár rövidebb, akár hosszabb kirándulásra is kiváló célpont. Utazás előtt ajánlott átgondolni, mely területeit szeretnénk bejárni, hiszen bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban. Akár 4-5 nap alatt is felejthetetlen élményeket nyújt, de érdemes kéthetes kikapcsolódásban is gondolkozni vagy akár több alkalommal visszalátogatni.

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

Ez is érdekelhet:

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

2022.08.23. Viktória Varjú

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.