Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mexikói kalandozás: a helyi ételek

Shutterstock

A mexikói ételkülönlegességek amennyire laktatóak és sokoldalúak, annyira színesek is – és nem csak átvitt értelemben! Világszerte ismert harapni valókat, mint például a tortillát, de kiadós egytálételeket és édes finomságokat is megkóstolhattok a mexikói kiruccanás alatt. 

ÁttekintésFőételekItalokTörténelemHagyományokElőételekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés 

Mindegy, hogy Mexikóvárosban, vagy a Yucatán-félszigeten járunk, esetleg a tengerpartot fedezzük fel, vagy az ország belső részein kalandozunk: Mexikó sokszínű és gazdag gasztronómiájának mindenhol csodájára járhatunk. Van néhány alapanyag, ami vissza-visszatér a hagyományos ételekben. A kukorica, a bab, a hús, a sajt és a chili elengedhetetlen részei a mexikói konyhának, amiből arra következtethetünk, hogy biztosan nem kell korgó gyomorral beutaznunk az országot. De nem csak kifejezetten laktató ételekkel örvendeztet minket a mexikói konyha, hanem apró harapnivalók közül is válogathatunk. 

Mexikói ételek a szivárvány minden színében

Mexikói ételek a szivárvány minden színében Shutterstock

A vegetáriánusok figyelmébe ajánljuk: Rendelkezésetekre áll sokféle étel húsmentes verziója, köszönhetően a friss zöldségeknek, sajtoknak, vagy a hagyományos avokádóból készült guacamole-nak. Ezektől biztosan összefut a nyál a szátokban!

Egy kis történelem 

A mexikói ételek hosszú múltú tradíciókat őriznek, melyeket számos külső hatás is ért az évszázadok során. A maják és aztékok ősi kultúrája találkozott az európai hagyományokkal, azon belül is nagyrészt Spanyolországéval.  Például a spanyol befolyásoknak köszönhetően a többnyire vegetáriánus mexikói konyhából, egy húsokat, valamint gabona- és tejtermékeket felhasználó gasztronómia született. Viszont azt a mai napig nem tudják megfejteni, hogy egyes részeken miért nem eresztett gyökeret az új étkezési kultúra. Például Nyugat-Mexikóban sokkal észrevehetőbb a spanyol konyha befolyása, mint az ország déli részén. 

A mexikói konyha egy igazán különleges elismerést kapott 2010-ben, amikor az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a francia konyhával egyetemben. Nagy szerepet játszott a kinevezésben, hogy különböző eredetű hagyományok, ezáltal sokféle főzési stílus jellemzi a mexikói gasztronómiát. 

Hagyományok 

A nyaralók szeretik Mexikót, a mexikóiak pedig a sokszínű ételeket! A közös étkezéseket különösen nagy becsben tartják. Leginkább délben, a comida idejére gyűlik össze az egész család az asztalhoz. De a mexikóiak már reggel egy kiadós menüvel kezdik a napot, például babtöltelékes enchiladával. Estére pedig félreteszik a maradék ebédet. Nagyrészt otthon főznek maguknak, különösen a vidéki területeken, de ez hagyományosan még mindig a nők felelőssége. 

Mexikói előételek 

Mexikóban általában nincs különbség az előételek és a főételek között. Néhány főételt akár apró harapni valóként is ehetünk, míg sok előétel elég gazdag ahhoz, hogy főétkezésnek számítson. Ennek ellenére most megpróbáljuk kategóriák szerint bemutatni az ételeket. 

Pambazo (húsos)

Egyrészt a pambazo egyfajta fehérkenyérre utal Mexikóban, másrészt pedig egy szendvicsre. Utóbbit szívesen fogyasztják útközben, vagy előételként. Darált hússal, sült burgonyával, sajttal, babbal és salátával töltik meg, majd egy enyhén csípős piros szószba mártják

Elotes (vegetáriánus)

Az elote spanyol szó, magyarul kukoricacsövet jelent. Az elkészítése nem igényel nagy főzőtudományt. A csöves kukoricát vajjal, limelével, sajttal és chili porral együtt megsütik. A kukoricát pálcikára szúrva tálalják. 

Elotes – grillezett kukorica

Elotes – grillezett kukorica Shutterstock

Chile Relleno (vegetáriánus)

Ehhez az ételhez az úgynevezett poblano paprikát sajttal töltik és vagy olajban, vagy sütőben megsütik, és szósszal tálalják. 

Tortilla (vegetáriánus)

A kukoricából készült tortilla, ami egyfajta vékony kenyér, sok hagyományos mexikói ételkülönlegesség alapja. A hajszálvékony tortilla lapok elkészítéséhez kukoricamagokat főznek

Tortillák guacamoléval

Tortillák guacamoléval Shutterstock

Vigyázat! A félreértés elkerülése végett, fontos tudni, hogy a spanyol konyha tortillája nem vékony laposkenyér, hanem inkább egy omlett. 

Escamoles (húsos)

Ha szívesen kipróbálnátok egy nem megszokott ételt, akkor az escamoles-t ajánljuk, amit mexikói kaviárként is emlegetnek. Ez nem mást takar, mint vajban sütött hangya lárvákat. Mi előre szóltunk, hogy szokatlan! Legtöbbször köretként, taco töltelékeként vagy harapnivaló gyanánt fogyasztják. Sokan azt mondják, hogy dió íze van. Ki merné megkóstolni? 

Mexikói levesek és egytálételek 

Mexikó egyik legismertebb egytálétele? Hát persze, hogy a chili con carne! Bár nem ez az egyetlen húsos egytálétel ami után nem sok hely marad egy másik főételnek, vagy desszertnek. 

Chili con carne (húsos)

A chilis bab nekünk magyaroknak sem újdonság. Kevés olajon megsütik a darálthúst, majd paradicsompürével, fokhagymával, vöröshagymával, babbal, kukoricával és húsleves alappal együtt főzik. Különböző fűszerek hozzáadásával lesz tökéletes ez a kiadós fogás, ami korábban a munkásosztály ételének számított. Ma azonban a chili con carne szinte bármelyik mexikói étteremben megtalálható. 

Tipp: A vegetáriánusok megkóstolhatják a chili sin carnét, amit hús helyett tofuból és burgonyából készítenek. 

A hagyományos mexikói chili con carne

A hagyományos mexikói chili con carne Shutterstock

Pozole (húsos)

A következő egytálétel általában sertés- vagy csirkehúsból, fokhagymából, kukoricából, retekből és aprított salátából áll. A csípős mártás, a retek, a lime és a hagyma gondoskodik a fűszeres, friss ízről. Sok mexikói inkább pörkölt és leves keverékének tekinti ezt az egytálételt. 

Birria (húsos)

Ehhez az ételhez lassan főzik a húst (például sertést, marhát vagy kecskét, de semmi esetre sem szárnyast), különböző fűszerek hozzáadásával.  Finom, selymes állagú pörkölt lesz belőle, ami szinte elolvad a szánkban.

Mexikói főételek 

A mexikói konyhára jellemzőek az olyan finomságok, amik nem csak gyors harapnivalók, hanem főételek is lehetnek. Például a kukoricából készült tortilla számtalan módon felhasználható. De említést érdemelnek a kiadós húsételek és a tengerparti halételek is. 

Mole Poblano (vegetáriánus / húsos)

A mole poblano szósz nem kevesebb, mint 20 összetevőből áll. Többek között chili paprika, fahéj, oregánó, diófélék és/vagy csokoládé alkotja. Nemzeti ételnek számít Mexikóban és legfőképpen csirkéhez tálalják, de olykor pulykához is. 

Taco (vegetáriánus/ halas / húsos)

Egy taco lehet puha vagy ropogós, de mindig kukorica-tortillából vagy más gabonaféléből készítik. A választott tölteléket felviszik és a tortillát köré hajtják. Olyan tölteléket választhatunk, amilyet csak szeretnénk. A vegetáriánusok számára is ezernyi lehetőség kínálkozik, például kérhetnek bele csípős salsa szószt, koriandert, chili paprikát és salátát, és bármilyen zöldséget. Természetesen a hús és hal imádóknak is kedveznek. 

Hússal töltött tacók

Hússal töltött tacók Shutterstock

Burrito (vegetáriánus / húsos)

A burrito tulajdonképpen a taco testvére, annyi különbséggel, hogy ezt nem hajtogatják, hanem feltekerik. Az alapja ugyanúgy kukorica-tortilla, amit hagyományosan csak két hozzávalóval töltenek meg. Például választhatunk babot, sajtot, húst vagy rizst

Tamale (vegetáriánus / halas / húsos)

A tamele egy szintén kukoricatésztából készült tekercs, amit többnyire szabadon választható töltelékkel kínálnak. Például zöldségekkel, sajttal, hallal vagy hússal. Végül az egészet kukoricahéjban vagy banánlevélben megsütik vagy megfőzik, és ebből is fogyasztják el. Csípős salsa szósszal vagy más mártással szolgálják fel. 

Tipp édesszájúaknak: Van egy ananász töltelékes édes változata is a tamale-nek, ami desszertként is kedvelt. 

Tamale kukoricahéjban

Tamale kukoricahéjban Shutterstock

Fajitas (vegetáriánus / halas / húsos)

A fajita is kukorica-tortillás étel, amelyet gyakran tejföllel, salátával, sajttal és babban töltenek meg. Akár hússal, guacamoleval, salsával vagy hallal is kérhetjük. 

Quesadilla (vegetáriánus)

A híres-neves quesadilla alapvetően kukorica-tortillából és sajtból áll – amit a neve el is árul, ha egy kicsit értünk spanyolul. A „queso“ (sajt) és a tortilla szavak összevonásával kapjuk a quesadillát. A sajtot, például mozzarellát, fűszernövényekkel és/vagy zöldségekkel kombinálják a tortilla megtöltéséhez. Végül serpenyőben kell megpirítani. A finom, de egyszerű ételt guacamoleba (hagyományos mexikói avokádós szósz) mártogatva érdemes megkóstolni. 

A quesadillát grillezve tálalják

A quesadillát grillezve tálalják Shutterstock

Enchiladas (vegetáriánus/ húsos)

A kukorica-tortilla olyannyira kedvelt alapanyag a mexikói konyhában, hogy a következő étel is azon alapszik. Az enchilada leginkább zöldséges, sajtos vagy húsos töltelékkel a mexikóiak egyik kedvenc fogása. Ehhez rizs vagy bab köret a legjellemzőbb. Az enchilada henger formában kerül a tányérra, és chilis, paradicsomos, borsos szósszal öntik le. 

Érdekesség: Korábban csak kevés összetevő volt adott az enchiladához, de ma már gazdagabban töltik meg. 

Chilaquiles (vegetáriánus)

Főként akkor készül el ez az étel Mexikóban, ha van egy kis maradék tortilla a konyhában. A negyedekre vagy csíkokra vágott vékony kukoricakenyeret mártásban főzik meg. Mellé egyszerű köreteket, például babot esznek. 

Ceviches (halas)

Különösen kedvelt étel a chevice (szevicse) Mexikó tengerpartjainál, például olyan paradicsomi helyeken, mint Cancún. Ezek apróra vágott halak vagy tenger gyümölcsei, amelyek összetéveszthetetlenül friss ízüket gyümölcsökből és fűszerekből, például korianderből nyerik. Lime-lében is főzik, és általában hagymával vagy paradicsommal szolgálják fel népszerű főételként a tenger közelében található éttermekben.

Mexikó kedvencei

Ez is érdekelhet:

Mexikó kedvencei

Mexikói desszertek 

Még mindig van hely a hasatokban a finom előételek és főételek után? Nagyszerű, mert a nyaralás alatt muszáj desszertekkel is kényeztetni magunkat. Ti mit szólnátok egy igazán klasszikushoz a Tex-Mex konyhából, mint például a nachos vagy a hagyományos flan puding? A friss gyümölcsöket sem érdemes kihagyni a menüből. 

Nachos (vegetáriánus / húsos)

A nachost gyakran a mexikói konyhának tulajdonítják, de valójában az Egyesült Államokbeli Texasból származik. De ez nem is igazán fontos. Hiszen a ropogós tortilla chips olyan összetevőkkel, mint a sajt és a guacamole, mindig szuper finom!  Egyébként nemcsak gyors harapnivalóként vagy desszertként fogyasztható, hanem főételként is darált hússal és hagymával. 

Flan (vegetáriánus)

A flan tejből, cukorból, tojásból és vanília őrleményből készül. Főzés után a puding formát fejjel lefelé kell fordítani. Ez hozza létre azt a tipikus állagot, ami az amerikai Jell-O-ra hasonlít. 

A flan, egy édes desszert

A flan, egy édes desszert Shutterstock

Arroz con leche (vegetáriánus)

A cukros tejberizs mazsolával és dióval szintén népszerű desszert Mexikóban. Hagyományosan fahéjjal szórják meg a tetejét. 

Churros (vegetáriánus)

Az égetett tésztát forró zsiradékban kell megsütni. Előtte a tésztát habzsákba töltik, és hosszú csíkokat húznak vele. A churrost még forrón fahéjas cukorba forgatják. Gyakran csokoládéba mártogatják. Ezt az ízletes desszertet általában utcai árusoknál kóstolhatjuk meg, így ideális útközben. 

Sült churros cukorral borítva

Sült churros cukorral borítva Shutterstock

Friss gyümölcsök 

Ha édesre vágyunk, nem kell mindig a cukros desszertekhez nyúlnunk. Majdnem mindenhol találunk friss gyümölcsöket, például ananászt, papaját vagy mangót. 

Tipp: Egyszer érdemes kipróbálni kevésbé gyakori gyümölcsöket is, például a datolyaszilvát (sapote), ami a sárgadinnyére hasonlít, vagy a kissé savanykás nancét

Italok Mexikóban 

Mi jut eszetekbe, ha egy hagyományos mexikói italt kell mondanotok? Valószínűleg a tequila! Nagytestvére a mezcal, Mexikó nemzeti itala. Mindkét rövidital az agave növényből nyerik, de különböző fajtákból. A mezcal magasabb alkoholtartalommal rendelkezik, és meglehetősen füstös ízű. Az édes pulque is agavéből készül, és legfeljebb hat százalék az alkoholtartalma. Más a helyzet az igen erős margaritával, amely tequilából, triple sec-ből (likőr fajta) és limeléből áll. Ennek a koktélnak a jellegzetes keserű ízét a pohár szélén található cukorperem lágyítja. 

Agavéból készült rövidital: Tequila

Agavéból készült rövidital: Tequila Shutterstock

A Mexikóban tett utazás során például az Aguas Frescas édes gyümölcslevek kiváló frissítő lehet – a dél-amerikai ország egyes területein inkább mondjunk le a csapvízről. A meleg italok közül a kávé és a kakaó a legnépszerűbbek, viszont reggelire atole-t is szívesen isznak. Ehhez vizet, vaníliát, kukoricalisztet, nádcukrot és fahéjat kevernek össze. Egyszer kipróbálnátok? 

Vegetáriánus és vegán 

Szerencsére a legtöbb mexikói étel hús nélkül is finom. Vegetáriánusként csupán annyit kell tennetek, hogy a tortillát, quesadillát vagy tacót hús nélkül kéritek. Olyan összetevőknek köszönhetően, mint a chili, a bab, az avokádó, a sajt, a rizs vagy a burgonya a mexikói konyha ugyanolyan izgalmas a vegetáriánusoknak, mint a húsimádóknak. A klasszikus chili con carne hús nélküli változatban is kapható, chili sin carne néven, amelyben a húst zöldségekkel, burgonyával vagy tofuval helyettesítik. Emellett a hal és hús nélküli tamale is remek választás. 

Vegán tacók fekete babbal

Vegán tacók fekete babbal Shutterstock

A sült zöldségek és friss gyümölcsök sokfélesége Mexikóban a vegán szíveket is megdobogtatja. Az olyan szokatlan ételek, mint a grillezett nopal-kaktusz korianderrel, hagymával és lime-mal, többre késztetik azokat a nyaralókat, akik teljesen tartózkodnak az állati összetevőktől. Mellé pedig élvezettel fogyaszthattok sült kukoricát, sült paprikát vagy babot minden változatban. Mexikóban még vegánként is színes és változatos kulináris élményre számíthattok! 



2023.04.18. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.