Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mi a közös Indiana Jones-ban, Luke Skywalker-ben és Almásy László grófban?

Tunézia. a hollywoodi szuperprodukciók egyik

Tunézia. a hollywoodi szuperprodukciók egyik Shutterstock

Tunézia! Hollywood már felfedezte magának Tunézia jellegzetes kultúráját, változatos tájait és különleges építészetét, hiszen ezek tökéletes forgatási helyszíneket biztosítanak a szuperprodukcióknak. Eddig több mint 130 film készült itt, de a filmesek újra meg újra visszatérnek, mert az aranyhomokos sivatagnak, a zord hegycsúcsoknak, álmos völgyeknek, sós tavaknak és forró városainak sajátos hangulatának meg van a maguk varázsa. Kövessük a kamerát és nézzük a leghíresebb mozifilmeket!

Galaktikus kalandok és háborúzó csillagok

Matmata, Tunézia

Matmata, Tunézia Shutterstock

A híres rendező, Goerge Lucas számos Csillagok háborúja film jelenetét forgatta Tunéziában. Ha Star Wars rajongó vagy, akkor mindenképp látogass el az ország déli részére. Javasoljuk például Matmata városát, amely 35 km-re fekszik a Földközi-tenger partjától és 90 km-re délnyugatra Djerba szigetétől. Az itteni őslakosok különleges, föld alatt épített lakóhelyei inspirálták Luke Skywalker gyermekkori otthonát a Tatooine bolygón.

Irány Tunézia

Indiana Jones, avagy amikor Egyiptom nem is Egyiptom

Kairouan, Tunézia

Kairouan, Tunézia Shutterstock

George Lucas egy másik mozi kedvéért is visszatért Tunéziába, itt forgatták ugyanis Steven Spielberggel az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) kalandfilm bizonyos jeleneteit. A történet szerint ezek Egyiptomban játszódnak, de ez valójában nem így van. A kanyon, ahol Indiana Jones a láda felrobbantásával fenyegetőzik, valójában Sidi Bouhlelben található, nem messze Tunisur városától, Tunézia délnyugati részén. Sőt, ez a kanyon pontosan az helyszín, ahol R2-D2-t megtámadják a jawák az első Star Wars-moziban. Mivel a két film nagyjából egy időben készült, a kihelyezett stábból is sokan dolgoztak mindkét filmen.

Tunézia legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Tunézia legszebb strandjai

Az angol beteg – Kairó vagy Tunisz?

Tunisz, Tunézia

Tunisz, Tunézia Shutterstock

Az Anthony Minghella rendezte Az angol beteg (1996) című film egyiptomi jeleneteit is Tunéziában vették fel. A több Oscar díjjal is jutalmazott film a magyar származású gróf Almásy László Afrika-kutató kalandos és tragikus életét mutatja be. Az 1930-as évek Kairóját Tunisz testesítette meg, a kanyargós utcákat és a bazárnak Szfaksz városa adott otthontg. Az oázisok és sivatagi tájakon felvett jeleneteket Tozeur város környékén forgatták, a filmbéli expedíció alaptábora péládul a Tozeurtól 45 km-re található Shot al-Jarid száraz sós tó volt.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.