Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Róma, az örök város

Colosseum

Colosseum Shutterstock

„Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is - Beda Venerabilis. Ezek a szavak napjainkban talán még inkább felértékelődnek. Igaz, az elmúlt időszak nehézségekkel volt terhes, de reméljük, hamarosan ismét a felhőtlen városlátogatások kerülnek napjaink középpontjába. Főleg, hogy olyan lenyűgöző helyek várnak felfedezésre, mint Olaszország fővárosa, Róma!

Rómában szinte bármennyi nap könnyedén eltölthető. Az egykori Római Birodalom központja lenyűgöző történelmi épületekkel, emlékhelyekkel, ínycsiklandó ételeket kínáló tradicionális éttermekkel és vásárlásra inspiráló divatüzletekkel van tele. Tehát programlehetőségek végtelen tárháza érhető el. Ha egy teljes hét nem is áll az ember rendelkezésére ezek kiaknázásához, de legalább 5 nap kell ahhoz, hogy Róma legjelentősebb szépségeit kényelmesen fel lehessen fedezni.
Az alábbiakban ezen különleges épületeket igyekeztem egy csokorba gyűjteni.

Colosseum és a Forum Romanum

Forum Romanum

Forum Romanum Shutterstock

Róma és tulajdonképpen az egész ország leghíresebb épülete a Colosseum egyértelműen vezeti az elsők között felkeresendő nevezetességek listáját. A valóságban egy kissé más arcát láthatjuk, mint a Gladiátor című filmben, de ez egy cseppet sem von le élvezeti értékéből. Habár az idő vasfoga a Closseumon is rajta hagyta nyomát, ennek ellenére érezni nagyságát és egyedi mivoltát. A tomboló tömeg, az életükért küzdő gladiátorok és üvöltő nagymacskák helyett a kíváncsi turisták hangja tölti be napjainkban e lenyűgöző épület falait. A történelem ismeretének tükrében egyszerre ámulatba ejtő és fájó ott állni, ahol egykor számtalan élet került feláldozásra a „cirkusz” oltárán.

Minden út Rómába vezet! - Élménybeszámoló

Ez is érdekelhet:

Minden út Rómába vezet! - Élménybeszámoló

A Colosseumtól alig egy sarokra egy másik impozáns műemlék őrzi a múlt dicsőségét. A Forum Romanum, az ókori Róma főtereként számos épület maradványát kínálja. Majdhogynem életre kelnek a kövek, melyek közt sétálva egy letűnt világ sejlik fel lelki szemeink előtt. Ez a hely volt a hajdan oly gazdagnak, öröknek és legyőzhetetlennek hitt Birodalom központja. Ma is letaglózó látványt nyújt megkopott szépsége.

Vatikánváros

Szent Péter tér és Bazilika

Szent Péter tér és Bazilika Shutterstock

Róma szívében független államként megbújó aprócska Vatikánváros rendkívüli izgalmakat rejt. A Vatikán lényegét tekintve a Szent Péter tér, a Szent Péter Bazilika, a Sixtusi-kápolnával és a Vatikáni Múzeummal. Vallási szimbólum, a mindenkori pápa székhelye, egy ragyogó ékszer. Akár egy teljes napot is el lehet itt tölteni, a felfedezéséhez mindenképpen érdemes valamilyen formában idegenvezető segítségét kérni. Legyen az privát vezető, vagy audioguide, hiszen a rengeteg díszítés, freskó, szobor és egyéb műkincs között könnyű elveszni. Az épületek megcsodálása után célszerű egy könnyed sétára indulni az itteni gyönyörűen karbantartott kertbe és magunkba szívni Vatikán erejét.

Piazza Navona - Spanyol lépcső - Trevi kút

Trevi kút

Trevi kút Shutterstock

Vatikánt magunk mögött hagyva ajánlott egy kisebb kitérőt tenni az Angyalvár (Hadrianus császár síremléke) irányába, mielőtt átsétálnánk a Tevere folyó túlpartjára folytatván utunkat a Piazza Novana felé. A Piazza Novana Róma egyik központi tere, ahol három szépséges, barokk stílusú szökőkút várja a turistákat. Itt a kávéházak és éttermek – normál esetben – nyüzsgő forgatagában belekóstolhatunk a római életérzésbe. Plusz pont, hogy a teret körös-körben nagyszerű épületek ékesítik.
A Piazza Navona tértől érdemes észak felé indulni a Piazza di Spagna felé, ahol a híres Spanyol lépcső csodálható meg. Innen pedig csak pár sarokra van a grandiózus Trevi kút. A szökőkút előtti szelfi kötelező!

Római városlátogatásainkért kattints!

Tivoli - a Hadrianus villa és a Villa d'Este

Villa d'Este

Villa d'Este Shutterstock

Habár Rómában olyan megismételhetetlen épületek találhatók, mint a Monumento a Victor Emmanuel II National, a Pantheon vagy a Lateráni Bazilika, mégis a fővárostól alig 30 kilométerre fekvő Tivoliba mindenképpen el kell látogatni. Ugyanis az itt fellelhető Villa Adriana romkert páratlan vonzerővel bír. Az egykori nyári császári rezidenciát Hadrianus császár építette. A hajdani villa tündöklése a múlt ködébe visz, miközben izgalmas sétára csábít.
Tivoli másik ékköve az UNESCO Világörökséghez tartozó Villa d'Este, melynek ízlésesen karbantartott kertjében élvezet minden pillanat. A hatalmas szökőkutak és a gyönyörűen helyreállított épületegyüttes látványa megmelengeti az ember szívét. Egy Tivoliban eltöltött nap után mosollyal szívünkben és arcunkon térhetünk vissza Rómába.

7 olaszországi látnivaló Velencén és a Colosseumon túl

Ez is érdekelhet:

7 olaszországi látnivaló Velencén és a Colosseumon túl

Gasztronómia a tetőfokon

Olasz tiramisu

Olasz tiramisu Shutterstock

Az „örök város” megszámlálhatatlan műemlékkel büszkélkedhet, melyeket élvezet felfedezni. Ugyanakkor az önfeledt sétálgatás közben jó meg-megállni és beleveszni az olasz konyha páratlan ízvilágába. Hova tovább, még azt is meg merem kockáztatni, hogy akár egy teljes napot is rá kell szánni az olasz ízek felfedezésére. Ha valaki úgy gondolná, hogy nem lehet egész nap csak enni, nos annak javaslom a macskaköves utcákon való romantikus sétálgatást és a következő éttermeket:

  • Babette
  • Porto di Ripetta
  • La Buca di Ripetta Trattoria

Igaz, minden sarkon találni egy remek kávézót, vagy Trattoria-t, ahol ételválasztás tekintetében nem lehet melléfogni. A tésztaféléktől kezdve a sókéregben sült pisztrángon át, a szarvasgombás ételekig minden tökéletes. No persze a hamisítatlan olasz tiramusuról sem szabad megfeledkezni, melyet itt, a desszert hazájában készítenek el a legfinomabban.

Ha ennyi szépséges múltat idéző és a jelen gasztronómiájának mámorába csábító ok még nem lenne elég Róma felkereséséhez, akkor adok még egy tippet: Hagyj magad mögött minden illuzórikus képet, kétséget és egyszerűen csak indulj útnak!

2021.01.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.