Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szantorini - az elveszett Atlantisz?

Szantorini - az elveszett Atlantisz?

Szantorini - az elveszett Atlantisz?

Görögország, de talán Európa legcsodálatosabb szigete nem más, mint Santorini - másik nevén Thíra. Az Égei-tengeren fekvő Kükládok-szigetcsoport legdélibb tagja, egy nagyrészt vízzel borított kaldera.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, ez mit jelent és mitől oly különleges, egy kicsit el kell szakadnunk a valóságtól a mítoszok világába.

Atlantisz legendája

Annyi bizonyos, hogy Atlantisz legendája Platón, ógörög filozófusnak köszönhetően maradhatott fenn ilyen sokáig a köztudatban. Ő egy olyan utópisztikus társadalomról ír, mely fejlett és rendkívül gazdag civilizációval rendelkezett, de túl mohóvá vált és az istenek végül „…egy súlyos nap és éjjel…” a tengerbe süllyesztették.

Atlantisz létezésének kézzelfoghatóbb bizonyítékai az ókori egyiptomi történetekben is fellelhetőek, amelyek szerint az akkori birodalom kereskedelmi kapcsolatban is állt vele. Ezen kívül további érdekesség, hogy az Indiai mondavilágban is találkozhatunk Atlantisz legendájával.

Oia falva, Santorini

Oia falva, Santorini

Platón óta már sokan próbálták megkeresni az elveszett várost, így többek közt a mai, modern kor tudósai is kísérletet tettek rá. Több különböző helyet vizsgáltak, mint például az Azori-szigeteket és a Kanári-szigeteket, mégis azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a mai Santorini lehet az egykori Atlantisz maradványa.

Ezek persze csak feltételezések, hiszen hiába a rengeteg kutatás és a néhány kétséges bizonyíték, teljesen biztosak mégsem lehetünk benne, hogy valóban megtalálták az elveszett várost.

Az viszont bizonyított tény, hogy időszámításunk előtt kb. 1500 körül Thírán történt egy erőteljes vulkánkitörés, mely létrehozta a mai Santorini kalderáját és ezzel együtt elpusztította az akkor, Kréta szigetén virágzó minószi civilizációt.

Santorini vörös strandja

Santorini vörös strandja

A mítoszok és mesék mögött mindig megbújik valamennyi történelmi igazság - lehet, hogy a valós történet ott van leírva tisztán, világosan, csak elfelejtettük helyesen értelmezni a legendákat, így többé már nem leszünk képesek megfejteni sem azokat.

Fedezd fel személyesen Santorinit!

Akárhogy is legyen, annyi bizonyos, hogy Santorini létezik, kék-fehérre festett falaival, lenyűgöző kilátásával, mesés strandjaival, pezsgő éjszakai életével, romantikus tavernáival, varázslatos naplementéjével és azzal a megfejthetetlen varázslattal, melyet talán Atlantisz hagyott rá örökül.

Santorini naplemente

Santorini naplemente

2020.05.27. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.