Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szuvenírek Hollandiából

Shutterstock

A Holland Királyság kedvelt úticél a kirándulók és nyaralók körében. Nagy népszerűségét főként a szép városainak, például Amszterdamnak és Rotterdamnak köszönheti. Továbbá finom ételkülönlegességek is csalogatják a turistákat, csakúgy, mint az egyedülálló természeti kincsek és a gyönyörű tenger. Így nem csoda, hogy rengeteg féle ajándéktárgy sorakozik az árusok polcain, amelyek felidézik majd az ott eltöltött napok emlékét. Ne feledkezzünk meg az otthoni szeretteinkről sem, akiknek biztosan mosolyt csalunk az arcára egy apró meglepetéssel. 

Áttekintés 

Ha Hollandiában járunk meglátogathatjuk többek között az ország nemzeti múzeumát, a Rijksmuseum-ot, az Anne Frank Házat, valamint a holland Velenceként ismert falut, Giethoorn-t. Eközben az Északi-tenger friss levegőjét élvezhetjük. Mindegy, hová vezet az utunk az országon belül, a megfelelő szuvenír megtalálása fontos feladat. Reméljük, hogy az általunk összeállított lista megkönnyíti a dolgotokat. 

A tíz legjobb ajándéktárgy Hollandiából 

Amikor tipikus holland szuvenírekre gondolunk, a legtöbbünknek olyan kulináris élvezetek jutnak eszébe, mint a sajt, a vla vagy a vlaamse frites. Bár sok ajándéktárgy egy kicsit elcsépeltnek tűnhet, akkor is a holland hagyományokat tükrözik, ráadásul szépek is. Az igazi holland emléktárgyakat keresők számára elengedhetetlenek a szélmalomok, fapapucsok és tulipánok.

Hollandiára jellemző tulipánok és szélmalmok

Hollandiára jellemző tulipánok és szélmalmok Shutterstock

1. Delfti kék 

A listánk első helyén nem a tulipán, de nem is fapapucs vagy az édességek szerepelnek, hanem a kerámiából készült tárgyak. A több évszázada készített kézműves porcelán a jellegzetes kék mintájáról ismert, nemcsak Hollandiában, hanem például Németországban is. 

A delfti kék eredete a kínai porcelán 17. századi importjára vezethető vissza. Ez méregdrága volt, de ennek ellenére népszerű. Ezért a dél-hollandiai Delftben élő fazekasok megpróbálták lemásolni a Ming-korszakból származó vázákat és edényeket. Ez olyan meggyőzően sikerült, hogy hamarosan több száz kerámiaműhely nyílt a városban. 

Delfti kék ajándéktárgyak

Delfti kék ajándéktárgyak Shutterstock

Mára csak egyetlen üzem maradt, ahol 1653 óta folyamatosan delfti kéket gyártanak. Elsősorban vázákat és fazekakat, de díszes csempéket, teáskannákat és csészéket, valamint olyan szokványos ajándékokat is készítenek, mint a hűtőmágnes. Ezeket nemcsak Delftben, hanem szinte egész Hollandiában megvásárolhatjuk. 

2. Tulipán

A listánk következő ajándéktárgya talán az egyik legautentikusabb. Keresve sem találnánk még egy olyan ország-specifikus jelképet, mint a tulipán. Április közepétől május közepéig sok terület hatalmas virágtengerré alakul. Az éghajlati viszonyok és mindenekelőtt a vízhez közeli talaj ideális a tulipánok termesztéséhez.

A hollandok a középkorban kezdtek el földeket elhódítani az Északi-tengertől. Ennek érdekében gátakat építettek és nagy területeket csapoltak le. Így alakult ki a mocsár, amelyet poldernek, grodennek vagy koognak is neveznek, és még ma is ideális alapot képez a tulipán termesztéshez. A 17. században olyannyira megnőtt az érdeklődés a tulipánhagymák iránt, hogy sokan a tőzsdén kezdtek el kereskedni velük. Azonban a lelkesedés idővel alábbhagyott, így a tulipán teljesen értékét vesztette. 

A tavasz hírnökei: korán virágzó növények ajá

A tavasz hírnökei: korán virágzó növények ajá Shutterstock

Sajnos a tulipánok éppen olyan mulandóak, mint amennyire szépek. Ezért egy friss csokor csak tiszavirág-életű ajándék lesz. Célszerűbb tulipánhagymákat vásárolni és otthon elültetni a kertben. Ugyancsak jó megoldás lehet egy gyönyörű, fából készült tulipán alakú dísz. 

3. Fapapucs

Szintén ikonikus a fapapucs, ha Hollandiára gondolunk. Ma a helyi népművészet része, azonban a fából készült lábbeli egykor az egyszerű ember viselete volt. Ha ilyen klumpát választunk, akkor érdemes felpróbálni, és nem csak dekorációs célból megvenni. 

Azon kívül, hogy kedvező áron jutott hozzá a szegényebb társadalmi réteg, ez a cipő még a praktikusságával is kiemelkedett. Egy hegyek és dombok nélküli országban, ahol számottevőek a vizes, mocsaras területek, ideális azok a cipők, amelyek nem áznak át. Sőt, attól sem kellett tartani, hogy elsüllyed a fapapucs. Egyébként a fa rendkívül légáteresztő és hőmérséklet-szabályozó anyag. 

Hagyományos holland fapapucsok

Hagyományos holland fapapucsok Shutterstock

Még ma is sok holland gazdálkodó viseli és szereti a fából készült lábbeliket. Néhány nyaraló is erre esküszik, ha kertészkedésre kerül a sor. Pikk-pakk fel-le vehetjük, és a nedves fű sem jelent veszélyt. Ha egy szerszám a lábunkra esik, a fa tompítja az ütést. 

4. Holland kerékpár 

Hollandia a biciklisták országa. Miért is ne lenne? Végtére is teljesen lapos vidék, és hosszú ideje jól kiépített úthálózattal rendelkezik. Ezért sokszor és szívesen pattannak két kerékre a hollandok, a kerékpárjuk pedig világszerte keresett exportcikké vált. Szuvenírnek sem utolsó, de az ára elég borsos. 

A holland biciklik különösen jó minőségűek és tartósak. Valójában a 19. századi angol kerékpár másolataként jött létre, és Hollandia ragaszkodott az erős és egyszerű konstrukciókhoz. Sok újításra nem volt szükség az ország sík terepe miatt.

A holland biciklik a minőségükről híresek

A holland biciklik a minőségükről híresek Shutterstock

A városi kerékpárok mellett a hollandok utánfutós bicikliket is használnak, amelyek egyre népszerűbbek ebben az országban. Ha nem szeretnénk egy egész kerékpárt becsomagolni ajándékba, alternatív megoldásként számos kiegészítőt is beszerezhetünk, például kerékpárcsengőket vagy táskákat. Jó eséllyel szélmalmos vagy tulipán mintás darabokat is találhatunk. 

5. Népviseleti babák 

Jelentősen könnyebb hazavinni a népviseletbe öltöztetett babákat, mint egy biciklit. Azonban ezek is éppen annyira hagyományőrző ajándékok. A babák különböző méretűek lehetnek, de mindegyik ugyanazon sztereotípia szerint néz ki. Szőke holland lányt ábrázolnak, két copffal és főkötővel. 

A holland baba által ábrázolt jellegzetes kép azonban vitákat szül az országban. Ugyanez vonatkozik Antje hasonló kinézetű reklámfigurájára is, aki évtizedek óta a holland sajt nagyköveteként szerepel a televízióban. Mindazonáltal ezek az aranyos babák még mindig tökéletes emléktárgyak egy szép nyaralásról.

Népviseleti baba Hollandiából

Népviseleti baba Hollandiából Shutterstock

A holland népviseleti babák játékszerként kaphatóak a kicsik számára, valamint művészileg értékes díszbabaként is. Emellett kicsi és praktikus kulcstartókat vagy ajtó- és ablakdekorációkat is készítenek belőlük. Sőt, életnagyságú baba jelmezt is vásárolhatunk, ha mi magunk szeretnénk beöltözni. 

6. Szélmalmok 

Alig van még egy olyan épület, amely annyira jellemző Hollandiára, mint a szélmalom. Ez az oka annak, hogy a malmok szinte minden elképzelhető emléktárgyon megjelennek – a csészék és poharak motívumaitól kezdve a hógömbökön és csempelapokon át a valódi szélmalmok funkcionális miniatűrjeiig.

A szélmalmok hatalmas szerepet játszanak az ország történelmében. Ez azért van, mert nemcsak a gabona őrlésére használták őket, hanem szivattyúként is a polder területek elvezetésére. Jóval a gőzenergia vagy akár az elektromosság feltalálása előtt, több tucat szélmalom szivattyúzta ezeket a területeket, óriási mértékben kibővítve Hollandiát.

Jellegzetes holland szélmalmok ajándékba

Jellegzetes holland szélmalmok ajándékba Shutterstock

A holland nyaralás során valószínűleg mindenki meglátogat legalább egy ilyen történelmi malmot, ahol sokat tanulhat a konstrukció lenyűgöző történetéről. Így aligha lenne megbocsátható, ha egy malommotívumos emléktárgy sem kerülne a bőröndbe.

7. Édességek

A következő kategória valójában több dolgot is tartalmaz. De egy valami közös bennük – édesek és hihetetlenül finomak. A hollandok igazán édesszájúak, így a különböző finomságok, mint a gofri vagy a csokoládé dara a legízletesebb ajándéktárgyaik közé tartoznak.

Ha mégis ki szeretnénk emelni egy édes csemegét, akkor az minden bizonnyal a stroopwafel lenne. A karamellel töltött gofri jellegű desszert a 19. századból származik, és azóta az uzsonnák elsőszámú süteménye. Napjainkban ugyanolyan szerves része a holland háztartásoknak, mint a nyaralók ajándéktáskáinak. 

Édes finomságok

Édes finomságok Shutterstock

Egy másik mennyei édesség a tejszínnel töltött Bossche bol. Szokatlan, de finom a hagelslaag vagy a vlokken nevezetű csokoládé darával szórt kenyér is. Végül, de nem utolsó sorban a vla-t is érdemes megkóstolni, ami egy valódi vaníliával készült puding. 

8. Joppiesaus

Akinek a stroopwafel és a hagelslaag már túlságosan édes, annak szerencsére nem kell szomorkodnia, hiszen kitűnő sós finomságok közül választhat. Ezek közül a legismertebb a „vlamsee frites“, avagy a flamand sült krumpli, amely Hollandiában és a szomszédos Belgiumban is kapható. 

Az itteni hasábburgonyát egyértelműen a szószók teszik különlegessé. Magyarországtól eltérően, nemcsak ketchup és majonéz közül lehet választani. Itt van minden, ami szem-szájnak ingere: több tucat szósz és köret széles választéka nyűgözi le a turistákat a holland falatozókban. A Joppiesaus, a majonéz, a hagyma és a curry keveréke a lista tetején található, és praktikus tárolópalackként haza is vihető.

Ízletes Joppiesaus szuvenírként

Ízletes Joppiesaus szuvenírként Shutterstock

Egyébként, az eredeti Joppiesaus körülbelül 20 évvel ezelőtt lépte át a holland gasztronómia kapuit. Egy gyorsétteremben született meg a recept, Enschede közelében. A Joppie becenevű feltaláló új ízként kínálta egy jól ismert chips márka szószát. És micsoda sikert aratott! Ettől kezdve a sárga színű finomság népszerűsége futótűzként terjedt. 

9. Pindakaas

A Joppiesaus-os hasábburgonyánál egy fokkal szokatlanabb fogások is szerepelnek a holland éttermek kínálatában. Többségük egy igen furcsa összetevőt is tartalmaz (legalábbis a főételek tekintetében), ami nem más, mint a mogyoróvaj. Az egykori holland gyarmatbirodalomból származó ízletes és tápláló krémet hollandul pindakaasnak hívják. A földimogyoró a dél-amerikai Suriname-ból származik, amelyet tömbökbe préseltek és úgy szeleteltek, akár a sajtot. Mivel a holland vaj kifejezés csak a tejtermékre vonatkozik, a mogyoróvaj helyett mogyorósajtnak nevezik.  

Egy kis üveg pindakaas otthonra

Egy kis üveg pindakaas otthonra Shutterstock

Az eredeti pindakaas sokáig eláll, ezért kiváló kulináris ajándéktárgy. Kenyérre kenve, önmagában is ehetjük, de banánnal, Samballal vagy uborkával is megbolondíthatjuk. A pindakaas az előbb említett sült krumplival és a holland fasírttal, a bitterballennel is jól párosítható. 

10. Sajt 

Végül elérkeztünk talán a leghíresebb holland kiviteli cikkhez, a sajthoz. Számos világszerte elterjedt márka fűződik Hollandiához, amely kis mérete ellenére a világ legnagyobb sajtexportőre. Ha titeket, vagy valamelyik családtagotokat is bármikor le lehet kenyerezni egy szelet finom sajttal, akkor nem is kérdés, hogy mit fogtok ajándékként hazavinni. Gouda, Edami, Limburger, Maasdamer, Leerdammer és Maaslander – a lista szinte végeláthatatlan. 

A sajttermelés a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza abban a régióban, ahol ma Hollandia található. Az ország idővel a tejipar vezetőjévé vált, és a máig ezzel a pozícióval büszkélkedhet. Ha többet szeretnénk tudni, érdemes ellátogatnunk az Alkmaar-ban található Holland Sajtmúzeumba. Annyi sajtot vigyünk haza, amennyi a bőröndbe belefér. 

Sajtkülönlegességek széles választéka

Sajtkülönlegességek széles választéka Shutterstock

Törvények és szabályok – Mit szabad, és mit nem? 

Hollandia európai uniós ország és tagja a Schengeni Megállapodásnak is. Ennek eredményeként sokkal kevesebb szabályozás vonatkozik a ki – és beviteli cikkekre, mint az egyezményen kívüli országoknál. Ennek ellenére a szuvenírek kérdésében van néhány szempont, amit figyelembe kell venni. Természetesen ezzel a cikkel nem nyújtunk teljeskörű jogi tanácsot az importról és exportról.

Kulturális és természeti értékek

A kulturális szempontból jelentős tárgyak vagy régészeti leletek a nemzeti kulturális javak részét képezik, ezért nem exportálhatók. Tehát, ha a fürdőzés vagy túrázás közben ilyesmit találunk, a legközelebbi rendőrségen le kell adnunk. Ezeknek az értékes tárgyaknak nem az otthoni vitrinben van a helyük, hanem a múzeumban, hogy bárki megcsodálhassa őket. 

A maximálisan "szállítható" mennyiségek betartása 

Még akkor is, ha a legtöbb ajándéktárgy önmagában ártalmatlan, nem szabad túlzásba esni. Ez különösen igaz az olyan élvezeti cikkekre, mint a dohány és a kávé. Az adómentesség határa viszont nagyon magas, legfeljebb 800 cigarettát és akár tíz liter szeszes italt is magunkkal vihetünk. 

A kannabisz különleges esete

Hollandia régóta ismert a könnyű drogokkal kapcsolatos liberális politikájáról. A kannabisz fogyasztása itt már évek óta törvényesen megengedett. Az amszterdami kávézók különösen nagy arányban vonzzák a fiatalabb utazókat.

Azonban továbbra is tilos kannabiszt vagy annak termékeit Magyarországra importálni, még akkor is, ha azokat legálisan vásárolták Hollandiában. Még a kis mennyiségek is pénzbírsággal, vagy akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Akinek több mint hét és fél gramm THC hatóanyagú szer van a poggyászában, akár kettőtől 15 évig terjedő börtönre is ítélhetik. 

Hollandia varázslatos tulipánmezői

Ez is érdekelhet:

Hollandia varázslatos tulipánmezői

2023.05.19. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.