Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ausztria TOP 10 látnivalója

Schönbrunn

Schönbrunn Shutterstock

Ausztria Közép-Európa egyik legélhetőbb és legelbűvölőbb országa. Gazdag kulturális örökségével, és lenyűgöző természeti adottságaival joggal vált a turisták körében vonzó és közkedvelt úti céllá.

A Habsburg kastélyok pompájától kezdve az alpesi helyekben megbúvó mesebeli falvakig, íme, 10 látnivaló, amiért a következő utazásodat mindenképp Ausztriába érdemes szervezned.

Bécs

Bécs Shutterstock

Bécs, a kultúra és tehetség központja

Ausztria fővárosában bármerre is fordulunk, a történelemmel és eleganciával találjuk szemben magunkat. Bécs olyan, mint egy gondosan összegyűjtött művészeti kincsestár. A paloták: a Schönbrunni kastély, a Belvedere palota vagy a Hofburg a barokk pompa semmit nem halványuló fényűzőségével kápráztatják el a szemet. Bécs múzeumjainak gyűjteményei pedig - lenyűgöző változatosságukkal és gazdagságukkal - kihagyhatatlan látnivalók.

Bécs az a város, melyben egykor a gyönyörű uralkodófeleség, Sisi élt, ahol a szecesszió legkiemelkedőbb festője, Gustav Klimt alkotott, ahol a bécsi klasszikusok komponáltak, és ahol Freud a pszichoanalitikai elméletén dolgozott.

Swarovski Kristályvilág

Swarovski Kristályvilág Shutterstock

Swarovski Kristályvilág, Tirol ékessége

Daniel Swarovski 1895-ben a tiroli Wattensben létrehozta csiszolt kristályokkal foglalkozó vállalatát, majd 1995-ben a vállalat századik évfordulójára André Helle, Swarovski szellemiségében megépítette a kristályvilágot. A 7.5 hektáros kertben kristályból készült művészeti installációk: Kristályfelhő és Tükörtó teszik káprázatossá a helyet.  A park ikonikus arca, a fűvel borított, vizet köpő Óriás pedig 17 csillogó Csodakamra rejtett világába csalogatja a látogatókat. A Kristályvilág kertjében különböző játszótornyok, játszóterek kínálnak izgalmakat a gyerekeknek.

Mozart szülőháza, Salzburg

Mozart szülőháza, Salzburg Shutterstock

Salzburg, Mozart szülőhelye

Wolfgang Amadeus Mozart kétségkívül Salzburg leghíresebb szülöttje. Mozart élénksárga színű szülőháza, ma a zeneszerző életét bemutató múzeumnak ad otthont. A szobák eredeti állapotukban adják vissza azt a légkört, ahol a zenetörténet csodagyereke élete első 17 évét töltötte nővérével és szüleivel.  A múzeum dokumentumok, emléktárgyak, családi portrék és hangszerek gyűjteményét rejti. Itt található az a minihegedű is, amelyen Mozart már kisgyermekként játszott, de a múzeum kabátjának gombjait és egy hajtincsét is őrzi.

Semmering-vasút

Semmering-vasút Shutterstock

Semmering vasút, Európa első hegyi vasútja

A semmeringi hegyi vasút egyike azon kevés vasútvonalnak, mely szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Nem véletlenül, hiszen az 1854 óta üzemelő vasútvonal, a Semmering zöldellő hágóin kanyarodva 110 hídon, 16 viadukton és 14 alagúton halad át. A vasútvonal 42 kilométeres pályahossza harmonikusan illeszkedik a környezetbe, így a vonat ablakaiból páratlan kilátás nyílik a háborítatlan természetre.

Hallstatt

Hallstatt Shutterstock
 

Hallstatt, a festői szépségű meseváros

Az óriási Salzkammergut-hegység között megbúvó osztrák falu, egy rejtett kis gyöngyszem, mely gyalog is könnyedén bejárható egy nap alatt. Felfedezni a Hallstatti-tó partján sétálva érdemes. A tóban békésen úszkáló hattyúktól, a jellegzetes alpesi házaktól, és az elénk táruló havas hegyek panorámájától, olyan érzésünk lehet, mintha egy megelevenedett Grimm mesébe csöppentünk volna. Hallstatt az UNESCO világörökségéhez tartozik. A turizmus fellendülése előtt sóbányáiról volt híres, ma is itt található a világ legrégibb sóbányája.

Bad Gastein

Bad Gastein Shutterstock

Bad Gastein, sí- és termálparadicsom

A Gastein-völgyben található város egy közkedvelt gyógyfürdő központ, mely télen meredek hegyoldalai miatt igazi síparadicsommá bővül. A termálfürdő, melynek híre már a középkorban elterjedt, a reumatikus betegségek természetes gyógyítója. Bad Gastein azonban további felfedeznivalót rejt, meseszép vízesése, és az ikonikus Grand Hotel de l'Europe teszi jellegzetessé a város hangulatát.

Kirándulások Ausztriában

Ez is érdekelhet:

Kirándulások Ausztriában

Burg Kreuzenstein, a megőrzött középkori vár

A vár Leobendorf közelében, Alsó-Ausztriában található. Kreuzenstein várát már 12. századi források is megemlítik, azonban középkori megjelenése valójában egy 19. századi rekonstrukció. Az eredeti várat a 30 éves háború során lerombolták.  A kastély egy kis hegy tetejére épült, ahonnan remek kilátás nyílik a környező vidékre. A vár kedvelt turisztikai célpont, ahol nyaranta klasszikus zenei koncertek szólnak, esetenként a vár pedig filmek forgatási helyszínéül is szolgál.

Burg Kreuzenstein

Burg Kreuzenstein Shutterstock

Graz, ahol a történelem keveredik a modern világgal

Graz, Ausztria második legnagyobb városa, ahonnan Arnold Schwarzenegger is származik. Hangulatos és bájos történelmi óvárosában található vitathatatlanul leghíresebb nevezetessége, az Óratorony, melyből pazar kilátás nyílik a városra. Számos múzeummal, kastéllyal, valamint modernkori épülettel büszkélkedhet a város. Érdemes ellátogatni a Fegyvermúzeumba, mely évszázadokkal ezelőtt a város egyik legnagyobb fegyverraktára volt. II. Ferdinánd mauzóleumát pedig Graz egyik legszebb építészeti emlékműveként tartják számon. És hogy építészete mennyire összetett, mi sem bizonyítja jobban, mint a kékesen csillogó, biomorf alakzatú tetővel rendelkező Kunsthaus, melyet csak „barátságos idegenként” emlegetnek a helyiek. A rendkívüli dizájnnal megtervezett épület a modern és kortás művészetek múzeuma.

Graz

Graz Shutterstock

Kaiser-hegység, fenséges és császári hegycsúcsok

Az Alpok legkisebb hegyvonulatai közé tartozó mészkőhegység, melynek rendkívüli bájt sugároznak a sűrű hegyi fenyőerdők, alpesi legelők, és a bogarak zümmögése, tehenek bőgése. A hegység 1963-ban természetvédelmi oltalom alá került. Az érintetlen természet, idilli hely a természetbarátok, hegymászók számára.

Kaiser-hegység

Kaiser-hegység Shutterstock

Eisriesenwelt jégbarlang, a kristálytiszta jégpalota

Valószínűleg nem sokan tudják, de a Werfen városában található Eisriesenwelt jégbarlang a világ legnagyobb jégbarlangrendszere. Hossza több, mint 42 km. A barlang műemlékvédelem alatt áll, és szigorúan vigyáznak a természet e csodálatos képződményének megőrzésére. A Gyémántbirodalomnak is nevezett kanyargós barlang első egy kilométere látogatható, ahol bányászlámpák fényével lehet megcsodálni, miként fagyott impozáns jégszobrokká a tavasszal lecsordogáló olvadékvíz.

Eisriesenwelt

Eisriesenwelt Shutterstock

Legjobb osztrák ajánlataink Neked!

2022.09.08. Hajnalka Takó

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.