Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Top 5 úticél júniusra

Úticélok júniusra

Úticélok júniusra

Végre beköszöntött a június és vele együtt az oly nagyon várt nyár is. A meleg, néha forró nappalokat fülledt esték követik; ilyenkor könnyen magával ragadhat a menekülés vágya, ami arra sarkall, hogy magunk mögött hagyjuk a szmogos várost és egy kellemes kis tengerparti helyen, egy pohár borral vagy egy jó sörrel a kezünkben élvezzük a sós tengerparti levegőt.

Az alábbi összeállításban igyekeztem olyan helyeket felsorolni, melyek könnyen elérhetőek, mesés partokkal csábítanak, ugyanakkor még akadnak eldugott zugai, ahol maradéktalanul kiélvezhetjük a mediterrán életérzést.

1. Horvátország

Déli szomszédunk szépségeit nem győzöm eleget hangsúlyozni. Horvátország sok szempontból tökéletes úticél, mivel rendkívül közel van, ezért autóval bárki számára néhány óra alatt elérhető. Ezen felül könnyen otthon tudjuk magunkat érezni, annak ellenére, hogy egy másik országban vagyunk, továbbá csodás tájakat, épületeket és tengerpartokat rejt.

Természeti szépségei közül a legismertebb és leglátogatottabb a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A tórendszer szépsége egyedülálló, egészen olyan, mintha egy eldugott, mesebeli helyen járnánk.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Ezen felül a Krka Nemzeti Parkot is érdemes meglátogatni, ahol rengeteg vízesést és zuhatagot lehet megcsodálni. A Park meghatározó eleme a Krka folyó, valamint az itt található egyedülálló élővilág. A természet szerelmeseinek tökéletes barangolóhely.

Az ország nem csak természeti, hanem építészeti szépségekben is bővelkedik. A nagyvárosokban, mint Zágráb, vagy Dubrovnik éppúgy fellelhetjük a régi idők, egyedi stílussal átitatott építészeti gyöngyszemeit, mint a kisebb településeken. Ha igazán romantikus sétára vágyunk egy tengerparti városkában, akkor keressük fel Rovinj, Rab, vagy Omis települését.

Rovinj, Horvátország

Rovinj, Horvátország

A változatos programlehetőségeken túl az Adriai-tenger hűs habjainak csábításáról sem szabad megfeledkeznünk. Igaz a legtöbb strand kavicsos, ugyanakkor rendkívül bájos és fürdőzésre csábít. Ha egy kicsit színesebbé akarjuk tenni a tengerparti strandolást, akkor a legjobb, ha yachtot, vitorlást vagy vízibiciklit bérelünk és bejárjuk vele az apróbb szigeteket – de a folyókat is érdemes felfedezni, egy kajakkal, kenuval, esetleg egy vadabb szakaszon egy rafting-kirándulás keretein belül.

2. Szlovénia

Nyugati szomszédunk rendkívül változatos földrajzzal, ennek megfelelően mindenféle csodákban gazdag tájakkal rendelkezik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Alpok hűs hegygerinceitől, a gazdag erdőségeken, csodás folyókon, szirteken, tavakon, barlangokon át, egészen a meleg tengerpartig minden megtalálható ebben az országban. Ennek köszönhetően rendkívül sok programlehetőséget és felfedezésre váró helyet tartogat.

Ott van mindjárt a fővárosa, Ljubljana óvárosának épületei, melyek oly klasszikusak és gyönyörűek, hogy többségük műemlékvédelem alatt áll. A Ljubljanai vártól, az Operaházon át egészen a Tivoli-kastélyig érdemes felfedezni a várost.

Ljubljana látképe a várral

Ljubljana látképe a várral

Szlovéniában több kastélyt és várat találhatunk, melyek közül a battyánfalvai Batthyány-kastélyt, a Muraszombaton álló Szapáry-kastély és helytörténeti múzeumot, valamint a Lendvai várat érdemes felkeresni.

Az ország természeti szépségekben sem szenved hiányt, ezek közül az egyik legszebb a Bledi-tó és környéke. A tó közepén található sziget és a rajta álló templom igazán varázslatos látványt nyújt, de a közeli Vintgar-szurdok is felejthetetlen élmény.

A Bledi-tó és környéke

A Bledi-tó és környéke

A tengerpartok szerelmesei sem fognak csalódni, ha Szlovéniába látogatnak, hiszen nyáron rendkívül kellemes a víz és emellett még kedves kis településeket is fel lehet fedezni itt. Ezek közül Piran és Portorož városát – és környékét - feltétlenül be kell járni. Persze, ha már ott vagyunk, kár lenne kihagyni a ránk váró kellemes, homokos strandokat.

3. Bulgária

A Fekete-tenger partján elterülő Bulgária leginkább tengerpartjának köszönheti kedveltségét. Ezek közül is a legnépszerűbbnek a Napospart (Sunny Beach) tekinthető. Legnagyobb vonzereje kék zászlós, aranyhomokos strandjaiban, valamint a rengeteg, változatos szórakozási lehetőségben rejlik. Mérete, sportolási és bulizási lehetőségei miatt elsősorban a fiatalabb korosztály kedvelt üdülőhelye.

A bolgár Napospart

A bolgár Napospart

Bulgáriában akad még más népszerű tengerparti rész is, melyet inkább a történelmi helyek kedvelői részesítenek előnyben, ez pedig nem más, mint Neszebar. A város ókori része műemlékekben bővelkedik, így nem csoda, hogy a világörökség részévé nyilvánították.

Neszebar óvárosa

Neszebar óvárosa

Az ország hívogató tengerpartjain kívül más szépségeket is rejteget, melyeket szintén érdemes testközelből megtekinteni. Bulgária területén rengeteg templomot és történelmi emlékhelyet találunk, melyek közül a legismertebbek a Szófia közelében álló Bojana-templom, az ivanovói sziklatemplomok, valamint a különféle trák sírhelyek.

4. Portugália

Az Ibériai-félsziget délnyugati részén elnyúló Portugália partjait az Atlanti-óceán nyaldossa, egyetlen szárazföldi szomszédja Spanyolország. Az ország fennhatósága alá tartozik az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek is, melyekre ugyancsak érdemes ellátogatni. A szigetcsoportokon kívül Portugália számos látnivalókat tartogat, melyek oly csodásak, hogy alig lehet betelni velük.

Portugália partjai

Portugália partjai

Ezek közül is fontos kiemelni az óceán partján álló fővárost, Lisszabont. A mediterrán hangulathoz a múltból fennmaradt építészeti emlékek remekül illenek, ezzel kölcsönözve egyedi stílust ennek a semmihez sem fogható helynek. A város romantikus, szűk utcáinak felfedezése közben feltétlenül látogassuk meg az Alfama negyedet, a Szent György várat, a Belém negyedet, vagy a VII. Edward parkot.

Portugáliában járva a fővároson kívül érdemes más településekre is ellátogatni, mint például Porto-ba. A Douro folyó torkolatánál fekvő város már a római korban is fontos szerepet töltött be. Így nem meglepő, hogy történelmi városközpontja az UNESCO listáján is szerepel. További nevezetessége a Maria Pia vasúti híd, melyet Gustave Eiffel tervezett. Portugália második legnagyobb városa azonban mégsem erről, hanem a híres portói borról vált világszerte ismertté.

Porto

Porto

Az ország tipikus tengerparti városkákkal is rendelkezik, melyek közül Algarve-t feltétlenül ki kell emeljem. Itt homokos partot, lenyűgöző sziklákat és szemet gyönyörködtető, zöldeskék vizet találunk. Tökéletes hely a tengerparti kikapcsolódáshoz.

Természetesen Portugália még számos mesés hellyel, gyönyörű kastélyokkal és természeti kincsekkel büszkélkedhet. Ezek közül érdemes felkeresni többek közt a Berlengas szigetet, vagy a Peneda-Gerês Nemzeti Parkot is.

5. Tunézia

Az Észak-Afrika partjainál elterülő Tunézia elsősorban üdülőövezeteinek köszönheti hírnevét. Fekvésének hála, az ország közel felét a Szahara foglalja el, a többi területe viszont rendkívül népszerű, beleértve a csodás tengerpartokat és a történelmi helyeket is. Érdekessége, hogy az északi területeken hegyvidékek húzódnak, ahol a legmagasabb csúcs eléri az 1500 métert.

Tunézia

Tunézia

A Földközi-tenger adta lehetőségeket tökéletesen kiaknázva rengeteg 4-, illetve 5 csillagos szállodát találunk, melyek remek szolgáltatásokkal várják a pihenni vágyókat. Ha a legjobb helyre vágyunk, akkor válasszuk Djerba, Sousse, Tunisz, vagy Hammamet városát. Ezek közül Tunisz elsősorban történelmi helyeiről és épületeiről híres, így feltétlenül keressük fel Medinát és nézzük meg a csodálatos Dar Othman palotát.

Az ország többi területe is bővelkedik nevezetességekben, melyek közül az ókorban alapított Kartago-t mindenképpen csodáljuk meg. Továbbá keressük fel az időszámításunk előtti 3. században létezett Kerkaván pun város maradványait, melyek a Bon-fokon találhatóak. A Bon-fok közelében rábukkanhatunk még kisebb kénes forrásokra és fürdőhelyekre is.

Kartago

Kartago

2018.06.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.