Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Virágkarnevál – a legillatosabb ünnep Hollandiában

Virágkarnevál

Virágkarnevál

A virágok, különösen a tulipánok és Hollandia egymástól elválaszthatatlanok. A hatalmas Keukenhof virágpark, a tulipánmezők földje, a hollandok büszkesége. A tavaszi virágkarnevál, amikor az utcákat több tucat, mesés virágokkal díszített kocsi lepi el, fantasztikus élményt nyújt, amit a virágok szerelmesei nem hagyhatnak ki.

Nem csak Hollandiában rendeznek ilyen felvonulásokat, más európai országoknak is megvan a saját hagyományuk, mint például Belgium, Spanyolország, Franciaország vagy akár Debrecen, de a legnagyobbat Hollandiában tartják.

A virágkarnevál múltja

A több ezer virággal díszített bámulatos kocsiknak messze, az előző évszádba nyúlnak vissza a gyökerei. Az elsőt az 1940-es években tartották, habár a mai felvonuláshoz kevés kötődése van. 1947-ben egy jácint-termesztő szeretett volna büszkélkedni a virágjaival, ezért feldíszítette velük a kocsiját. Így ment keresztül a városon, és mint kiderült, ez komoly inspirációként szolgált a helyi lakosok számára. Az egyes városrészek polgármestereinek ez annyira megtetszett, hogy végül hagyományt teremtettek belőle. A következő évek során pedig oly mértékben felkapott lett, hogy fokozatosan nagyobbá és nagyobbá vált, egészen a mai napig.

A sportot ünneplő kocsi

A sportot ünneplő kocsi © Iveta Zouharová

Látogass el a Noordwijk utcába

Minden év tavaszán, április második felében, a Noordwijk utcában rendezik meg ezt a színes, friss illatokat árasztó színházat, amely a tavaszi szezon egyik fénypontja. Ezen a napon virágok ezrei lepik el az utcát, amelyekből az ügyes kezek kész művészi alkotásokat hoznak létre. Az ember nem győz csodálkozni a nagyszerű alkotásokon, fantáziálni azok létrehozásán. A legszebb az egészben, hogy ezeket nem profi tervezők hozzák létre, hanem a helyi önkéntesek, a cserkészek és a tűzoltók.

Lenyűgöző virágalkotások

Lenyűgöző virágalkotások © Iveta Zouharová

Minden évben új élmény

Minden évben egy új téma kerül a fesztivál fókuszába, amire a tervezőknek fel kell készülniük. Ezért minden évben mást és mást láthatsz, egyedi díszítésű kocsikat, amelynek köszönhetően mindig más élményben lesz részed. 2018 mottója a „Kultúra“ volt. Hogy hogyan birkóztak meg ezzel a témával a tervezők, azt április 21.-én, szombaton láthatta meg a közönség, amikor a felvonulás kezdetét vette a 42 km hosszú úton. A karnevál mindig 9:30-kor indul a Noordwijk utcából és 21:00-kor ér véget a Haarlemben. Bár a 2019. évi téma még titok, az már most egyértelmű, hogy nagyszerű látvány fog várni.

Nekünk korábban lehetőségünk volt megnézni nagyjából két tucat feldíszített kocsit a „Fesztiválok és ünnepségek“ témában. A tarka virágos kocsik egyediségükkel és nagyszerű kivitelezéseikkel teljesen lenyűgöztek bennünket.

Halloweeni kocsi

Halloweeni kocsi © Iveta Zouharová

Több száz ezer mozgó jácint, tulipán és nárcisz

Hogy mit láttunk a virágkarneválon? Különböző témákra díszített kocsikat, mint például Examenfeest – érettségi bál, Halloween, Geboortefeest – a születés ünnepét egy gyönyörű virágbabával és dudlival, Kinderfeest – szülinapi gyerekzsúrt, Verjaardagsfeest – születésnapot, sok becsomagolt ajándékkal, Paasfeest – húsvéti vacsorát, ahonnan nem hiányozhatott a húsvéti nyuszi sem, Tulpenfeest – tulipánok fesztiválját, Oogstfeest – szüreti mulatságot, friss és érettnek tűnő gyümölcsökkel, Sportfeest – sportfesztivált, Kerstfeest – karácsonyi vacsorát és még sorolhatnám.

Születésnapi kocsi

Születésnapi kocsi © Iveta Zouharová

Az előbb említett karácsonyos témájú kocsiról integetett a nézők felé a mosolygós „Sinterklaas“ . Tőle elég viccesen hangzott a „méri krismas“ (Merry Christmas) jókívánság, amit nem lehet elfelejteni.

Virágos mikulásszán

Virágos mikulásszán © Iveta Zouharová

Igazán látványos volt az Octoberfeest témájú kocsi, amin egy tipikus német kosztümöt viselő felszolgálóhölgy vitte a sört. Ez a remekmű szinte csak lila jácintokból volt elkészítve, de az illat, ami a kocsi körül terjengett, ellenállhatatlan volt.

Oktoberfest témájú kocsi

Oktoberfest témájú kocsi © Iveta Zouharová

Élő zene és táncprodukciók

Minden kocsi előtt egy feldíszített autó haladt. A zenészek és táncosok kisérete egy szinttel feljebb emelte a felvonulás hangulatát.

Feldíszített autó

Feldíszített autó © Iveta Zouharová

Az egyik legszebb élmény, amelyet tavasszal Hollandia kínál, muszáj átélned személyesen is. Ezt egy tökéletes fénykép sem tudja helyettesíteni. A mindenhol terjengő csodás virágillat, egyszerűen lenyűgöző.

2018.04.09. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.