Megnyitás | Vissza a főmenühöz

7 ok, miért látogass el Mauritius szigetére

Mauritius

Mauritius

Mark Twain szavai szerint “Először Mauritiust teremtette meg Isten, és csak aztán, annak mintájára a Menyországot.”  Az a helyzet, hogy szerintünk a híres író nagyon közel járt a valósághoz. Az Indiai-óceán apró, trópusi szigete Madagaszkártól keletre fekszik, és kétszer akkora, mint Hongkong, viszont minössze egymillió lakosa van. Kellemes hőmérsékletet, enyhe szelet és sok-sok napsütést kínál, ezek mellett pedig festői természetet, forgalmas piacokat és szórakoztató fesztiválokat találhatunk itt. De nem csak ezek miatt érdemes felkeresni Mauritius csodás szigetét – mutatunk további 7, remek okot!

1, Kitűnő étel

A mauritán konyha nagyon változatos. A francia, az indiai, az afrikai és az ázsiai konyha hatásai mind érezhetőek az emiatt is egyedülálló kulináris élményekben. Ízleld meg például a finom vindaye mártást, a halimot – csípős bárány leves -, vagy a  hagyományos, fűszeres kenyeret borsóval töltve, chutneyval kísérve - és a többi, kihagyhatatlan helyi fogást.

Mauritán konyha

Mauritán konyha

A  fő kiviteli cikk Mauritiuson a cukornád; egy édes növény, amely a helyi gazdaság számára létfontosságú. Fedezd fel a régi cukorgyárakat a szigeten, ismerkedj meg a cukorfeldolgozás helyi történetével és annak egyik legfontosabb melléktermékével – a rummal.

Cukornád ültetvény Mauritiuson

Cukornád ültetvény Mauritiuson

2, Izgalmas fesztiválok

A fesztiválok, mint a Thaipusam, Ganesh Chathurthi, Ugadi és a kínai újév általánosan ismertek és kiemelkedő eseményai az évnek, melyek során a Mauritiuson egymás mellett jelen lévő, különböző kulturális hagyományokkal, gyökerekkel, szokásokkal és jelenségekkel is megismerkedhetsz. Ha szeretnéd megtapasztalni a legnagyobb hindu zarándoklatot Indián kívül, akkor látogasd meg a szigetet Mahá Sivarátri ünnepén, vagy a Nagy Siva éjjelének nagyszabású megünneplése során. Minden februárban nagyjából 500 000 ember keresi fel a Grand Bassin-tavat, amelyhez közel egy nagy Shiva szobor (Mangal Mahadev) is található. Ha ősszel érkezel a régióba, megcsodálkhatod a Diwali fények ünnepét, de a lehetőségek tárháza végtelen, és nincs rossz választás, ha a sziget kulturális életéről van szó.

BLOG_PHOTO_6908]

3, Hagyományos tánc: a Sega

A hagyományos, bátorító tánc Afrikából származik, és rendszeresen táncolják a szigeten. Ez az öröm és a boldogság zenei kifejezése. A Sega mellé általában kreol nyelven énekelnek, ez a szigeten az egyik legfontosabb anyanyelv. Lágy és komoly dallammal, enyhe hullámokkal kezdődik, majd  fokozatosan egyre intenzívebbé és tempósabbá válik. Az eredeti hangszerek lassan eltűnnek, majd a helyükbe egy hagyományos zenekar lép. A part menti falvakban viszont még mindig hagyományos hagszerekkel adják elő, mint a ravanni, a triangel, a maravanne és a gitár.

A hagyományos Sega tánc

A hagyományos Sega tánc

4, Ahol az élet zajlik: a piacok

A sziget utcácskáin gyümölcs- és zöldségszállítók, szép termékeiket kínáló kézművesek, fűszerkereskedők és mindenféle finomságokat árusítók kínálják portékáikat – mindezt mosolyogva, jókedvükkel emelve napunk fényét. Számos hely van, melyet meglátogathatsz, hogy megkóstold és átéld a színes varázst, ezek közé tartozik a Port Louis, a Rose Hill és Vacoas, Quatre Bornes, Flacq és a Curepipe a Grand Baie tengerparti piacok.

Halpiac a Grand Baie strandon

Halpiac a Grand Baie strandon

5, Kalandra vágysz? itt megtalálod!

Ha unod már a napozást, akkor  jöhet egy kirándulás a Domaine de I´Étoile-ba egy négykerekűn vagy bugine-n, lóháton, esetleg hegyi biciklin, vagy egyszerűen, kényelmesen, gyalog. Tegyél egy sétát az esőerdőkben, próbáld ki a canyoningot és élvezd az adrenalin-löketeket a vízesések mentén, akár kajakozás, szörfözés,  kiteszörf és a vitorlázás közben is. Mindez könnyen elérhető a napfényes Mauritiuson.

Próbáld ki a canyoning-ot a vízeséseknél

Próbáld ki a canyoning-ot a vízeséseknél

6, A golf szerelmeseinek paradicsoma

A golf Mauritius egyik legkeresetebb sportágává vált, és az egyik legfontosabb látnivaló a látogatók számára. Mauritius volt a harmadik ország a világon, ahol az Egyesült Királyság és India után golfozni kezdtek az emberek. Ezt 1902-re datáljuk, amikor az első golfklubot megnyitották a Királyi Haditengerészet tagjai számára. A Mauritius Gymkhana Golf Club a legrégebbi a déli félteken, és negyedik legöregebb pálya a világon. Ennek megfelelően Mauritius a golfozók köreiben is keresett célpont, de még így is meglepően sok golfpályával rendelkezik, a kilenclyukútól a tizennyolc lyukú, világszínvonalú golfpályákig – utóbbiakat világhírű golfozók tervezték, mint például Ernie Els, Bernard Langer és David Leadbetter.

Golfpálya Mauritiuson

Golfpálya Mauritiuson

7, Színes homokcsodák

Chamarel, a kis falu Mauritiuson, nagyon népszerű az egyedi homokrétegei miatt, amelyek itt láthatóak. A földön örvények kavarognak, így váltakoznak a vörös, zöld, sárga és lila árnyalatok, melyek létrejöttét még ma is sok kérdés övezi - nem teljesen világos, hogy ezek az egyedi színsémák hogyan jöttek létre. Egyesek úgy vélik, hogy ez a vulkáni láva különböző sebességgel való kihülésével magyarázható, míg mások a különböző fémoxidok jelenlétében látják az okot. Bárhogy is történt, az eredmény lanyűgöző, és az abból készülő, hét színes homokkal töltött cső a legkeresetteb ajándéktárgyak közé tartozik, melynek köszönhetően hazavihetjük magunkkal Mauritius egy darabját.

Chamarel – hétszínű ország

Chamarel – hétszínű ország

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.