Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A festői Cinque Terre

Irány Cinque Terre!

Irány Cinque Terre! Shutterstock

Olaszország számtalan varázslatos tája közül jónéhányról írtam már, melyek mindegyike más és más miatt szép. A különböző régiókat eltérő okokból érdemes felkeresni, de ha tehetitek vegyétek nyakatokba Itáliát és járjátok be minden szegletét. Ha ezt mégsem engedhetitek meg magatoknak, és csak néhány napotok van az utazásra, akkor irány a festői Cinque Terre!

És hogy miért mondom ezt? Olvass tovább és mindenre fény derül!

Az „Öt Föld” elnevezést viselő terület Toszkána határán, a Ligur-tenger partvidékén húzódik. Ha a térképen pontosabban be szeretnétek határolni, akkor északról déli irányban Levanto és Porto Venere települése közt kell keresni.

A térség elsőszámú turisztikai vonzerejének a meredek sziklafalakra épült, színes házak egyedi látványa számít. Öt település adja az UNESCO Világörökséghez tartozó Cinque Terre lelkét, melyek egyszerre hasonlítanak és térnek el egymástól.A tenger kék csillogásán és az egyedi falvak látványán túl, a régió szerves részét képezi a Cinque Terre Nemzeti Park, melyet az ország legkisebb nemzeti parkjaként tartanak számon. Itt megannyi túraútvonalat találunk, melyek bejárásával egy merőben újfajta élményre tehetünk szert. Az útvonalak igénybevételéhez meg kell váltanunk az ehhez szükséges kártyát, az így befolyt összegből pedig azok karbantartását támogatjuk. Érdemes tudni, hogy sok helyen találkozhatunk az útvonalak lezárásával, ezt a tervezéskor mindenképp érdemes figyelembe venni.

Fontos megemlítenem, hogy a Parkhoz nem csak a szárazföldi részek - az erdőségek és a korábban említett öt falu -, hanem egy jelentős tengerparti sáv is hozzá tartozik, melynek elsődleges szerepe, a gazdag vízalatti élővilág megóvása.

Cinque Terre Nemzeti Park

Cinque Terre Nemzeti Park Shutterstock

Cinque Terre fekvéséből adódóan több módon is megközelíthető, melyek közül az autó tűnik a legkevésbé praktikusnak, ugyanis a települések többségére nem lehet behajtani. A legegyszerűbb, ha vonattal, vagy hajóval járjuk végig a káprázatos látnivalókat.

Így a következő helyszínek felfedezését akár 24 órába is bele lehet szuszakolni, de érdemes inkább 3-4 napot vagy akár egy teljes hetet szánni a partvidéki látnivalókban való elmélyülésre.

Riomaggiore

Riomaggiore

Riomaggiore Shutterstock

Cinque Terre bebarangolását legdélebbi települése, Riomaggiore mesés épületei közt érdemes megkezdeni. A faluba érvén a 13. század óta lakott terület sziklafalakra emelt színes házai, sikátorszerű szűk utcái, a San Giovanni Battista-templom, valamint a Vár együttes ereje nyűgözi le az újdonságra áhítozó utazót.

Riomaggiore alapvetően két fő részből áll, melyet a vasút és egy mozaikokkal díszített gyalogos alagút választ el egymástól. Míg az alsó részen a halászfalut, addig a felső területen a mezőgazdasági falut leljük. Utóbbi szerves részét képezi a Via Colombo - vagyis a főutca -, ahol megannyi kedves kis étteremre és boltra bukkanhatunk. 

Manarola

Manarola

Manarola Shutterstock

Riomaggiore északi szomszédságában fekszik a káprázatos szépségű Manarola. A hatalmas, erőt sugárzó szikla tetejére épült falu megigézi az ide érkezőt. Képeslapra illő szépségének köszönhetően fotók sokaságán hirdeti az élet csodáit. Persze az egész település varázslatos, azonban a legtökéletesebb vizuális élmény kedvéért sétáljunk végig a főutcán, hogy a Templom Térre érvén (Piazza Papa Innocenzo IV) pazar kilátás tárulhasson a szemünk elé.

Miután kigyönyörködtük magunkat a természet által tökéletesre formált tájban, keressük fel a római kor óta lakott Manarola további nevezetességének tekintett San Lorenzo-templomot is.

Corniglia

Corniglia

Corniglia Shutterstock

Corniglia egy kissé kilóg az ötös sorból, hiszen ez a bájos kis falvacska a többivel ellentétben nem közvetlenül a tengerpartra épült, hanem egy kicsit beljebb, a szárazföld ölelésébe, egy félsziget tetejére. Méretéből adódóan elég csendes, és túl sok látnivalóval sem bír, ennek ellenére mindenképpen ajánlom útba ejteni. Mivel kikötője nincs, ezért vonattal érhetjük el a legegyszerűbben, majd az állomástól busszal, vagy a kanyargós Lardarina 382 lépcsőfokán felkapaszkodva juthatunk fel a központba.A panorámateraszról elénk táruló kilátás letaglózó, és minden fáradtságot megér!

Vernazza

Vernazza

Vernazza Shutterstock

Akárcsak Manarola, úgy Vernazza is méltán szerepel Olaszország legszebb településeinek sorában.Egy jelentős különbség azonban már elsőre szembeötlik. Ez pedig nem mást, minthogy Vernazza nem meredek sziklára épült, hanem egy kissé egyenesebb terepre, közvetlenül a tenger mentén.

A település változatos színeket viselő házai közt futó főutcája a Piazza Marconi központi terén ér véget, ahol mindenképp érdemes egy sétát tenni és magunkba szívni a hely különleges atmoszféráját. Ha a falu izgalmas látnivalóit szeretnénk jobban megismerni, akkor a Diora várat, a Belforte tornyot és a gótikus stílusú Santa Margherita d’Antiochia-templomot semmiképpen se hagyjuk ki a listánkról.

Fontos megemlítenem, hogy Vernazza homokos stranddal is rendelkezik, így családosok számára ideális célpont lehet egy felejthetetlen nyaralás eltöltésére.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare Shutterstock

Ha Vernazzara azt mondtam, hogy egyszerűbb terepviszonyok jellemzik, akkor ez az állítás Monterosso al Mare településére fokozottan igaz. Míg a korábbi falvak édes kis ékszerdobozként csábítottak, addig Monterosso klasszikus turistás üdülőváros, ennek megfelelően óvárosi és modern résszel egyaránt rendelkezik. Gyönyörű tengerpart, kellemes strandok és kényelmes szállodák várják az ide érkezőket, mindemellett a régi rész klasszikus nevezetességei nyújtanak elsőrangú programkínálatot.

Monterossoban a pihenés mellett keressük fel az Aurora tornyot, az Óriás szobrát, valamint a lenyűgöző panorámával rendelkező Kapucinus kolostort, mely a Szent Kristóf dombon áll.

2019.05.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.