Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A gasztronómia és a Világ körül - avagy hol tudsz kézzel enni?

Mely országokban esznek kézzel?

Mely országokban esznek kézzel? Shutterstock

Az étkezéshez kapcsolódó szokások országonként változnak. Míg a nyugati étkezési kultúrában az evőeszköz használata a természetes és megszokott, addig a Közel-Keleten, Afrikában, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában teljesen bevett és normális az ételek kézzel történő elfogyasztása. Szeretsz jókat enni, és mindig próbálsz belekóstolni a helyi specialitásokba? Mutatunk néhány országot, ahol az étel elfogyasztásához nem lesz szükséged semmiféle eszközre...

India

Indiai konyha

Indiai konyha Shutterstock

India külterületein, a nagyobb városokon kívül nem igazán használnak kést és villát. Természetesen elfogadott a raita (joghurtos öntet) kanállal való elfogyasztása, de a rizses ételeket, mint például a biryani-t is, általában kézzel eszik. Amennyiben szeretnél úgy enni, mint a helyiek (őszintén szólva ez elég felszabadító), figyelj rá, hogy csak a jobb kezeddel egyél. A bal kezet tisztátalannak tekintik, ezért azt köszönéskor sem nyújták kézfogásra.

Fedezd fel Indiát - válaszd ki a kedvencedet szervezett utazásaink közül!

Etiópia

Etióp konyha

Etióp konyha Shutterstock

Etiópiában is jobb kézzel esznek elsősorban. Rendkívül érdekes az injera tradicionális ételek felszolgálása. A sütés után ez a palacsinta szolgál tányérként, amelybe hús és zöldségkeveréket tesznek. Ha pedig letépsz egy darabot, ebből az ehető tányérból, akkor az máris kanálként tud majd szolgálni. A jó helyi szokás szerint, evés közben csak az első három, vagyis a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjukat használják.

10 gasztronómiai specialitás kíváncsi és erős gyomrú versenyzőknek

Ez is érdekelhet:

10 gasztronómiai specialitás kíváncsi és erős gyomrú versenyzőknek

Mexikó

Mexikói konyha

Mexikói konyha Shutterstock

A legtöbb mexikói ételt alapesetben kézzel fogyasztják (ki szeretne kockákra vágott burritot enni?!). Az éttermekben azonban, ha süt Rólad, hogy európai vagy, általában azért adnak kést és villát is. Amennyiben az evőeszközhasználat mellett döntesz, arra figyelj, hogy a tacost ne azzal fogyaszd el, ez ugyanis teljesen elképzelhetetlen! Próbálj meg úgy enni, mint a helyiek: a kanál helyett használd a kukoricalepényt, vagyis a tortillát. Ezek segítségével például fel tudod lapátolni a babot, és bátran bele tudsz harapni az ehető kanálba. Általánosságban érvényes, hogy Mexikóban bal kézzel is ehetsz.

Ismerd meg Mexikót az érzékszerveiden keresztül!

Indonézia

Indonéz konyha

Indonéz konyha Shutterstock

Indonéziában (mint pl. Bali, Lombok, Jáva vagy Borneó) szintén kézzel esznek. A jó helyi étkezési szokásoknak megfelelően itt nem csupán az ujjaidat, hanem az egész tenyeredet használhatod – viszont csak a jobbat! Az Indonéz lakosok meglehetősen szigorú étkezési etikettel rendelkeznek: nem igazán illő dolog például kifújni az orrodat az asztalnál. Az indonézek ezt a szokást rendkívül visszataszítónak tartják. De ha nincs más lehetőség, akkor vidáman szippanthatsz egy nagyot étkezés közben, ezzel nincs semmi probléma.

Bali, az

Ez is érdekelhet:

Bali, az "Istenek szigete”

Mit ehetünk kézzel itthon?

A pucolatlan garnélarákot kézzel is ehetjük

A pucolatlan garnélarákot kézzel is ehetjük Shutterstock

Magyarországon sem tilos teljes mértékben a kézzel való étkezés. Rosszalló tekintetek nélkül fogyaszthatod a péksüteményt vagy a burgonyachipset egy kis mártogatóssal. Amennyiben nem tudsz bánni az evőpálcikákkal, a kezedbe is veheted a sushi-t. A tenger gyümölcseiért rajongók pedig biztosan tudják, hogy a pucolatlan garnélarákot és a főtt kagylót szintén kézzel fogyasztják. És persze ne maradjon ki a hagományosan magyar szokás, a tunkolás sem – hogy máshogy fogyaszthatnád el az ízletes, finom pörköltszaftot, mint egy kis friss, ropogós fehér kenyérrel kitörölve a tányért?

Nézz rá legjobb belföldi ajánlatainkra is!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.