Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Bali, az "Istenek szigete”

Bali, Indonézia

Bali, Indonézia

Indonéziában van egy mesébe illő hely, ahol szemet gyönyörködtető a természet, ahol barátságosak az emberek, ahol béke vár és ahol minden fáradt lélek boldogságot talál. Itt, az azúrkék tenger lágy ölelésébe bújt szigeten csodás templomokat, balinéz hindu vallású helyieket, lenyűgöző, teraszos rizsföldeket és virágzó életet találunk. Bali oly nyugtató, káprázatos és varázslatos, nem csoda hát, hogy Julai Roberts az Ízek, imák, szerelmek című filmben végül itt lelte meg az élet örömét és önmagát.

Bali Indonézia tartományaként Jáva szigetétől alig pár kilométernyire keletre, az egyenlítőtől délre fekszik. Képeslapra illő szépségét is elhelyezkedésének, valamint vulkanikus mivoltának köszönheti. A sziget központi részén helyet kapó, több mint 3000 méter magas Gunung Agung vulkán, valamint a hozzá kapcsolódó hegyek meghatározó szerepet töltenek be. Ennek tudható be az is, hogy Bali déli partjai mentén tökéletes fehér homokos strandok húzódnak. A napozás és fürdőzés kedvelői Nusa Dua, valamint Kuta területén igazi turistaparadicsomra bukkanhatnak. A partokat nyaldosó tenger nyugtató hullámai a testnek és a léleknek is valódi felüdülést jelentenek.

A szigeten nem csak a klasszikus strandolásra van lehetőség, hiszen a fekete homokkal szegélyezett északi és nyugati területek mentén a búvárkodásé a főszerep. Amed csendes halászfalujában, a gyönyörűen kéklő tengerben színes korallzátonyokat és gazdag vízi élővilágot fedezhetünk fel.

Természetesen nem csak a partok mentén lelhetünk rá a szépség minden formájára, hanem a sziget belsejében is. Azon túl, hogy szívig hatoló természeti kincsek tárulnak fel a szemünk előtt, megtapasztalhatjuk a helyiek mindennapi életét, kedvességét és hitét. Igazán egyedi élmény látni a naponta többször imádkozó embereket és a virágokba öltöztetett ételfelajánlásokat.

Vallás és tradíciók Balin

Vallás és tradíciók Balin

Az „Istenek szigetének” központi része felé haladva a zöld minden árnyalatában játszó, gazdag élővilágot rejtő esőerdőt, ámulatba ejtő vízeséseket, teraszos rizsföldeket és gyönyörű templomokat találunk. A Gunung Agung hegy lábánál álló Besakih anyatemplom a balinézek legszentebb és legfontosabb templomegyüttese. Az 1000 méteres magasságban fekvő vallási komplexum felfedezése valódi áhítatot ébreszt minden ide érkezőben.

Besakih templomegyüttes, Bali

Besakih templomegyüttes, Bali

Bali kincseinek felfedezése közben elérkezünk következő állomásunkhoz, Ubud lenyűgöző településéhez, ahol a korábban már említett teraszos rizsföldek (Tegalalang Rizsterasz) mellett, többek között különféle képzőművészeti alkotásokat is testközelből szemügyre vehetünk. A sziget művészeti központjában változatos, érdekes és izgalmas fafaragásokat láthatunk és persze vásárolhatunk. A város további különlegessége, hogy itt terül el a Monkey Forest, vagyis majomerdő nevet viselő erdőrész, ahol a szigeten amúgy is tucatszám megtalálható majomcsapatok mellett régi építményekre is rálelhetünk. Habár az egykor virágzó templomok felett a természet már átvette az uralmat, mégis tisztán érezni a hely spirituális erejét.

A spirituális Ubud

A spirituális Ubud

A festői Balit nem hagyhatjuk el anélkül, hogy át ne hajóznánk a közeli Gili-szigetekre és meg ne csodálnánk annak tisztaságát és mesebeli szépségét. A három bájos kis szigetet egyaránt azúrkék tenger, fehér homokos strandok és pálmafák jellemzik. Érdekesség, hogy itt nem közlekedhetnek autók, ennek következtében rendkívül tiszta a levegő, valamint csend és béke honol. Elsődleges közlekedési eszközként a lovaskocsi, valamint a bicikli használatos, ez utóbbi segítségével Gili könnyen és egyszerűen bebarangolható.

Barangold be Balit lovon vagy bringán

Barangold be Balit lovon vagy bringán

A Gili-szigetek, akárcsak maga Bali tökéletes célpontul szolgálnak egy egzotikus, felejthetetlen nyaralás eltöltéséhez az év bármely szakában. Aki egyszer megtapasztalja az itteni boldogsággal és áhítattal teli élet örömeit, az örökre visszavágyik majd.

2018.11.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.