Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legfinomabb vegetáriánus receptek

Thai zöld curry

Thai zöld curry Shutterstock

Elrontja az örömödet, amikor a közelgő nyaralás előtt rápillantasz a mérleg mutatójára? Esetleg hiányoznak az egzotikus finomságok, amelyeket a nyaralásod során kóstoltál? Készítsd el valamelyik ízletes vegetáriánus ételt, amely már messziről csábít az illatával…

Hummus: A szuper egészséges reggeli

A hummus melengeti a testet és lelket is

A hummus melengeti a testet és lelket is Shutterstock

Ugyan ennek a hüvelyes növényből készült krémnek az elnevezése elsőre nem feltétlenül hangzik túl vonzóan, tudva, hogy az alábbi finomságok egyvelege alkotja, máris érdekesebb lehet:

  • 200 g főtt csicseriborsó
  • 200 g csicseriborsó alaplé
  • 20 g tahini paszta (vagy pedig őrölt szezámmag)
  • 20 g extraszűz olívaolaj
  • 10 g citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet só

Minden alapanyagot tegyünk bele egy magasfalú edénybe, és botmixerrel zúzzuk krémesre. A hummus nagyon finom tud lenni egy kis rozskenyérrel, és egy kis bazsalikom levéllel díszítve.

A hummust alapvetően főleg a Közel-Keleten fogyasztják, de könnyű elkészítésének és magas tápanyagtartalmának köszönhetően az egész világon nagyon népszerűvé vált. A csicseriborsó segít megszüntetni a puffadást, megőrizni a bőr szépségét és energiával tölti fel a testet, így ideális méregtelenítéshez is.

Tarts velünk egy kis gasztronómiai kalandozásban!

Bissara: Leves az távolkelet illataival

Marokkói Bissara csicseriborsóból

Marokkói Bissara csicseriborsóból Shutterstock

Egy jó leves átmelegíti a testet és lelket is. A sűrű marokkói Bissara gond nélkül kitesz egy teljes ebédet. A főszerepet a szárazbab játssza, amit könnyűszerrel helyettesíthet a csicseriborsó is. Ehhez az észak-afrikai különlegességhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • 250 g szárazbab (vagy csicseriborsó) egy éjszakára beáztatva
  • 0,5 liter víz (vagy zöldség alaplé)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kanál só
  • olívaolaj
  • római kömény
  • édes paprika

Az előkészület nagyon egyszerű. Elegendő megfőzni a csicseriborsót vagy a babot, amíg az meg nem puhul (legalább fél óráig), és fokozatosan hozzáadni a fokhagymát és a sót. Ezután már csak össze kell keverni és fűszerezni borssal, köménnyel, édes paprikával és néhány csepp olívaolajjal.

Edd körbe a Földet – fedezd fel a legjobb konyhákat!

Zöld curry: Ebéd thai módra

Thai zöld curry

Thai zöld curry Shutterstock

A thai curry már messziről illatozik, a kókusztejtől pedig igazán egzotikus ízű lesz. A hozzávalók listája meglehetősen összetett, de a végeredményért mindenképpen megéri. Mutatjuk, hogyan állj neki:

  • 30 g kockára vágott szárzeller
  • 30 g kockára vágott sárgarépa
  • 30 g kockára vágott zellergumó
  • 30 g kockára vágott zöld és piros paprika
  • 30 g nagyobb darabokra vágott póréhagyma
  • 50 g vastag szeletekre vágott, késői laskagomba
  • 30 g rózsáira szedett brokkoli
  • 30 g apróra vágott vöröshagyma
  • 30 g rózsáira szedett karfiol
  • egy kanál apróra vágott gyömbér
  • egy kanál finomra vágott fokhagyma
  • egy kanál nádcukor
  • 30 g zöld curry paszta
  • növényi olaj
  • 150 ml víz
  • 200 ml kókusztej
  • egy kanál citromlé
  • egy kanál apróra vágott koriander

A felforrósított olajhoz fokozatosan add hozzá a répát, a zellert és néhány perc múlva dobd bele a paprikát és a póréhagymát is. Szórd meg a laskagombával, majd néhány perc elteltével a vöröshagymával, gyömbérrel és a fokhagymával is. Állandó kevergetés mellett add hozzá a cukrot, curry pasztát, vizet, kókusztejet, karfiolt és brokkolit. A főzési időt a zöldségek keménysége alapján tudod megállapítani. Puhának kell lennie, mikor megkóstolod. Tálalás után szórd meg egy csipet sóval, citromlével és apróra vágott korianderrel.

Fedezd fel Thaiföld csodáit: a legjobb egzotikus ajánlatok egy helyen

Pastizzi: Vacsora mediterrán ritmusban

Máltai specialitás: Pastizzi

Máltai specialitás: Pastizzi Shutterstock

Ha már jártál Máltán, biztosan találkoztál a leveles tésztából készült péksüteménnyel, amely ricottával, vagy fűszeres borsópürével van megtöltve. Ezt a nagyszerű, ropogós finomságot a történelmi város utcáin a helybeliek és a turisták is ugyanúgy megkóstolhatják. Akkor a legfinomabb, amikor még forró, rögtön miután kivették a sütőből. Ehhez a finomsághoz, vagyis a pastizzi elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • minőségi leveles tészta
  • 2 db tojás
  • egy marék apróra vágott petrezselyem
  • 300 g ricotta
  • só és bors
  • a kenéshez egy tojássárgája

A leveles tésztát nyújtsd ki minél vékonyabbra. Vágjatok ki belőlük 10 cm átmérőjű köröket. A köröket kend meg a tojássárgájával. Minden egyes kör közepére tegyetek egy kanállal az összekevert tojással, petrezselyemmel, sóval és borssal összekevert ricottás krémből. Hajtsd félbe a kis köröket és alaposan dolgozd össze a széleket. A megkent pastizzit fordítsátok fejjel lefelé, majd ismét kenjétek meg tojássárgájával, és közepes hőmérsékletű sütőben süsd, míg aranybarna nem lesz.

10 további ok, amiért érdemes Máltára utazni

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.