Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A tökéletes olasz Tiramisu receptje

Olasz tiramisu

Olasz tiramisu

A Tiramisu hazánkban és a világ számos pontján ismert és kedvelt. E különleges kávés édesség Olaszországból származik, ahol régiónként némileg eltérő módon készítik. Egyes területeken citromhéjjal máshol rummal vagy friss gyümölcsökkel bolondítják. Legyen szó a szicíliai vagy akár az észak-olaszországi változatáról, egy biztos, a tiramisu örök kedvenc. Remek választás, ha a hétköznapokon édes ízre vágynánk, vagy éppen a család kedvére szeretnénk tenni. Csempéssz a konyhádba Te is egy falatnyi Itáliát alábbi receptünk segítségével!

Az olasz konyha rejtelmei

Ez is érdekelhet:

Az olasz konyha rejtelmei

A piskóta alapokon nyugvó finomság a tradicionális olasz menü harmadik fogásaként gyakran szerepel. Eredete Treviso városába vezethető vissza. Innen indult hódító útjára az Amaretto, a kávé és a cukor tökéletes harmóniájának hála. Habár a táplálkozási tanácsadók óva intenek a túlzott édességfogyasztástól és a fogyókúrázók igyekeznek elkerülni a felesleges kalóriák bevitelét, úgy gondolom néha-néha ők is szemet hunynak a cukortartalom felett. A fenséges mascarpone krém, a keserű kávé, a likőr és az édes piskóta harmonikus kombinációja még a legelszántabb diétázókat is bűnös élvezetre csábítja.

Habár az eredeti recept szerint a tiramisu alkoholt tartalmaz, ezt az összetevőt nyugodtan ki lehet hagyni belőle. Sőt, ha a gyermekeket sem szeretnénk megfosztani ettől a mennyei finomságtól a kávét nyugodtan lecserélhetjük tönkölykávéra, vagy koffeinmentes kávéra. Az elkészült sütemény tetejét pedig pluszban megszórhatjuk tejcsokoládé forgácsokkal, a kicsik garantáltan imádni fogják. Érdemes őket az elkészítési folyamatba is bevonni. Mivel rendkívül könnyű és gyors összeállítani, így még a legkisebbek is segédkezhetnek a feladatban.

Az igaz, hogy rendkívül egyszerű édességről van szó, de a tálalása már okozhat némi fejtörést. A megfelelően összeállított tiramisut ugyanis kissé nehéz kivenni a süteményformából anélkül, hogy össze ne törne. Ezért gyakran az egyadagos, üvegpohárba való elkészítés a legjobb döntés. Az üvegben szépen látszódnak a rétegek, így nem csak finom, hanem még esztétikus is lehet a desszertünk.

Készítsen tiramisut üvegpoharakba

Készítsen tiramisut üvegpoharakba

Ne feledjük, a jó tiramisut minimum két órát, de ideális esetben egy egész éjszakát kell pihentetni mielőtt tálalnánk.

A felülmúlhatatlan ízélmény érdekében érdemes minőségi, lehetőleg Olaszországból importált alapanyagokat választani, valamint friss házi tojást beszerezni. Az eredmény biztosan nem marad el!

Hozzávalók 5 adag finom olasz tiramisu elkészítéséhez:

Nyersanyagok a tiramisu elkészítéséhez

Nyersanyagok a tiramisu elkészítéséhez

  • 5 db friss tojás 
  • 500g Mascarpone 
  • 4 evőkanál Amaretto (mandula likőr) 
  • 1,5 dl erős presszókávé
  • 1 doboz babapiskóta 
  • 5 evőkanál cukor 
  • holland kakaópor
  • reszelt tejcsokoládé (kb. fél tábla)

Elkészítés:

Olasz tiramisu elkészítése

Olasz tiramisu elkészítése

  1. Válasszuk szét két külön tálba a tojássárgáját és a fehérjét.
  2.  A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd forgassuk bele a Mascarponét. 
  3. A fehérjét kemény habbá verjük és adagonként a tojássárgával elkevert mascarponéhoz adjuk. 
  4. Kávét készítünk, majd egy széles tálba öntjük és hozzáadjuk a likőrt. 
  5. A kávéba beleforgatjuk a babapiskótát, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl sokáig, mert akkor szétmállik. 
  6. Egy nagyobb edényben (vagy 1 adagos porciózás esetén üvegpohárba) lefektetünk egy sor kávéba áztatott babapiskótát, majd megkenjük az előzőleg elkészített krémmel. Ezt követően egy újabb sor babapiskóta jön, majd ismét krém. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg az alapanyagok mind felhasználásra nem kerülnek. A záró réteg a mascarpone krém lesz.
  7. Az utolsó réteget ízlés szerint megszórjuk kakaóporral és csokiforgáccsal. 8. Lefedjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük a már említett minimum 2 óra időintervallumra. Ezt követően tálaljuk.

Ha legközelebb Olaszországban jársz, akkor semmiképpen ne hagyd ki a Veneto régióban fekvő Treviso város felkeresését. Az El Toula étteremben készítik a vidék legínycsiklandóbb tiramisuját!

Legjobb olazországi utazások

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.