Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Általános információk Ciprusról

Paphos - Akamas

Paphos - Akamas Sulyok Tamás

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Fővárosa Nicosia, ami a világon egyedülálló módon egyszerre két ország (Dél- illetve Észak-Ciprus) fővárosa. A sziget déli részén a ciprusi görögök, míg az északi részen a ciprusi törökök élnek. 

A szerelem szigetének éghajlata mediterrán; a nyár meleg és száraz, a legtöbb csapadék december és február között esik. A legmelegebb hónap az augusztus, ami magas páratartalommal is párosul. A helyi lakosok általában ilyenkor mennek szabadságra, így ebben az időszakban meglehetősen sokan vannak a strandokon. A nyári nappali hőmérséklet 30-33 fok körül mozog, de ez a magas páratartalom miatt néha akár 40 foknak is érződik. A nyári időszakban tenger hőmérséklete 24-28 fok között mozog. 

Kiváló úticél hisz kellemes éghajlata miatt egész évben látogatható, mindemellett páratlan történelmi emlékekkel büszkélkedik. Természeti adottságai is egyedivé teszik, hiszen pár km különbséggel élvezhetjük a napsütést a tengerparton, ezt megunva pedig egy kevés utazással akár síelhetünk is a hófödte Tróodosz-hegységben. 

Paphos világítótorony

Paphos világítótorony Sulyok Tamás

Ciprust azonban mégiscsak a nyaralással azonosítjuk a legtöbben. Nyáron szebbnél szebb tengerparti szakaszok várják a pihenni vágyókat a különböző településeken. A kisgyermekes családokat például Larnacán és Protarason a lassan mélyülő homokos tengerpartok, a bulizni vágyókat pedig Ayia Napán igazi parti hangulatot varázsoló bárok várják. Aki pedig inkább a természeti és történelmi látnivalókat részesíti előnyben, a sziget nyugati oldalára, Paphosra érdemes mindenképp ellátogatnia. A sziget déli részének tengerpartjainál egymást érik az éttermek és bárok, ahol valódi nyári hangulat uralkodik, szikrázó napsütésben ebédelhetünk vagy szürcsölhetjük kedvenc koktélunkat. Szálláshelyek tekintetében is széles a skála, hiszen az önellátó apartmanoktól kezdve, az igazi luxusra vágyó all inclusive ellátást előnyben részesítő vendégek is kedvükre válogathatnak.  

TOP 10 Ciprus

Ez is érdekelhet:

TOP 10 Ciprus

Ciprus déli részén a görög, míg az északi részen a török a hivatalos nyelv. Ciprus az 1960-as évekig angol gyarmat volt, így szinte mindenhol beszélnek angolul. Sok helyen beszélnek oroszul is. Hivatalos fizetőeszköz az euró, Észak-Cipruson pedig a török líra. A déli és az északi rész is bővelkedik látnivalókban így az aktív nyaralást keresőknek is tökéletes választás Ciprus szigete. Utóbbi esetében az ide érkező turisták többsége Kyrenia, Famagusta vagy Bafra településeken válogathatnak a megszokott magas színvonalú török szállodákból. 

Protaras - Fügefa-öböl

Protaras - Fügefa-öböl Sulyok Tamás

A ciprusi konyha, a sziget történelméhez hasonlóan elég változatos. A mediterrán fogások mellett fellelhető a görög, török és a közel-keleti ízvilág. Legismertebb étele a meze, amiből létezik hús- és halmeze. Mindkettőt különböző saláták, mártások, majd húsok kísérik. Dél-Cipruson pedig megkóstolhatjuk a híres halloumi sajtot vagy a nyársra tűzött, faszénen grillezett úgynevezett souvlakit, mely a török részen kebabként ismert.  

Ciprus szigete kevesebb mint 3 óra alatt elérhető igazi turistaparadicsom, ahol a kikapcsolódás számtalan formája elérhető minden korosztály számára.  

Szállások, utazások Cipruson

BŐVEBBEN CIPRUSRÓL

2023.02.03. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.