Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az ősi Egyiptom kincseinek titkai: Fáraók nyomában

Az ősi Egyiptom titka

Az ősi Egyiptom titka Shutterstock

Az egyiptomi nyaralásod során látogass el a fáraók korából fennmaradt leghíresebb ősi műemlékek helyszíneire. Hagyd, hogy elvarázsoljanak a tekintélyt parancsoló piramisok, az elbűvölő gízai Szfinx, a nemesi templomok és a végtelenül hosszú Nílus…

Abu Szimbel-i sziklatemplomok

II. Ramszesz fáraó Nagy temploma, Abu Szimbel

II. Ramszesz fáraó Nagy temploma, Abu Szimbel Shutterstock

Egyiptom déli részén található az Abu Szimbel régészeti terület, amely két csodálatos sziklába épített templomot foglal magában. 1979-ben került fel az UNESCO kulturális világörökség listájára, ma pedig Egyiptom egyik leglátogatottabb turisztikai úticélja. Ennek az egyedülálló környezetnek a szépségét szavakkal nem lehet kifejezni. Add át magad a fantasztikus élménynek, hogy a Nagy Templom hatalmas szobrainak megtekintése közben lenyűgözzön annak történelme. Az emlékmű éjszaka a leggyönyörűbb, amikor egy kis baksiksért akár külön is kivilágítják.

Olvass tovább: a Vörös-tenger is csodákkal vár

A híres Kheopsz-piramis

A Kheopsz-piramis a napfényes Gízában

A Kheopsz-piramis a napfényes Gízában Shutterstock

A Kheopsz-piramis az ókori egyiptomi civilizáció szimbóluma, Egyiptom legnagyobb piramisa, valamint a legismertebb, és az ókorban épült legnagyobb kőépítmény. Ugyanakkor pedig ez az első és egyetlen, amely fennmaradt az ókori világ hét csodája közül – ennek megfelelően természetesen a lelkes turisták állandó ostroma alatt áll. Kairó elővárosában, a gízai piramismezőn áll. Ne hagyd magad befolyásolni a mindenhol pillanatok alatt ott termő, minden lépésedet követő árusok által, és hagyd figyelmen kívül azokat a tevehajcsárokat is, akik ingyenes fényképezkedést kínálnak fel. Tudnod kell, hogy ezek után sürgősen követelni fogják a jussukat. A piramisok és a Szfinx megtekintése különösen tavasszal lehet nagyszerű élmény, amikor még nincs akkora hőség.

Inspirálódj: Milyen kirándulási lehetőségek vannak Luxorban?

A karnaki templomváros

Oszlopok a karnaki templomegyüttesben

Oszlopok a karnaki templomegyüttesben Shutterstock

Karnak a világ legnagyobb templomegyüttese, amely Ámon-Ré, Honszu, Mut, Ptah, Montu és Ozirisz istenek templomait foglalja magában. Ennek felfedezése során, amely egy nyugodt tempós sétával 4 órát vesz igénybe, olyan csodálatos érzésben lehet részed, mintha egy csak templomokból álló, meseszerű városban járnál. Teljesen körbevesz az élő történelem, és az árad itt az épületek minden sarkából. A bejáratnál, üzletekben nyugodtan körülnézhetsz, kint pedig rengeteg taxi és kocsi vár, akik oda visznek, ahová csak szeretnéd.

A Nílus mellett a Vörös-tengert Marsa Alam partjainál érdemes felfedezni

Az egykor Thébaként ismert híres város

Memnón-kolosszusok, III. Amenhotep szobra

Memnón-kolosszusok, III. Amenhotep szobra Shutterstock

Az ókori Théba néven ismert Luxor városa, Felső-Egyiptomban, Kairó városától 777 km-re található. A világ legértékesebb emlékműveinek és régiségeinek harmada található itt, ami által egy rendkívül értékes turisztikai helyszín. A Nílus keleti partján elhelyezkedő legfontosabb helyek közé tartozik Karnak és a luxori templom. Mindenképp megéri meglátogatni a helyi Luxor Múzeumot és a Mumifikálás Múzeumát is. A nyugati part is csodálatos templomokkal csábít, mint például Hatsepszut királynő temploma, a Ramesszeum templomegyüttes vagy a halotti templom, amelyet a 20 méter magas Memnón-kolosszusok őriznek. Luxor a Királyok völgye néven ismert királyok temetőjével is büszkélkedhet. Délen helyezkedik el a Királynők völgye a 19. és 20. századi dinasztia királynőinek, hercegeinek és nemeseinek síremlékeivel.

Nem csak kulturális és történelmi, „igazi” oázisok is várnak Egyiptomban

A gízai nagy szfinx

A legendás gízai szfinx, Egyiptom

A legendás gízai szfinx, Egyiptom Shutterstock

Azt hiszem mindenki, aki Egyiptomba vágyik, elsősorban a híres piramisokat és a gízai nagy szfinxet szeretné látni. Nos, a személyes látogatás felülír mindenféle elképzelést. A szfinx egy oroszlántestű és emberfejű lényt ábrázoló óriásszobor, amely a Gízai-fennsíkon, a Nílus nyugati partján a Hafré-piramis előtt fekszik. A 74 m hosszú, 19 m széles és 21 m magas szobor a valaha volt legnagyobb, amely egyetlen egy kőből lett kifaragva. Csak a saját szemeddel győződhetsz meg ennek szépségéről.

Nézd meg a legkedvezőbb egyiptomi ajánlatokat

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.