Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Brno és környéke látnivalói

 

Brno, Csehország

Brno, Csehország Shutterstock

Csehország második legnagyobb városa különleges atmoszférájával vonzza a turistákat. Habár nem örvend akkora hírnévnek, mint Prága, szépsége és egyedisége elvitathatatlan. Morvaország központja építészeti látnivalóival, sörözőivel és vibráló hangulatával tökéletes választás egy élményekkel teli hétvégi kiránduláshoz. 

 

A városról 

Brno központja

Brno központja Shutterstock

Dél-Morvaország centrumát Brno-t, németül Brünn, magyarul Berén néven is szokták emlegetni. Csehország második legnagyobb és legjelentősebb városa egyetemi központ, telis-tele érdekes látnivalókkal. Budapestről könnyen és kényelmesen megközelíthető. Autóval kicsit több, mint 3 és fél óra az út. Ha nem szeretnénk négy keréken érkezni, akkor a vonat remek alternatíva.   

Cseh sör

Cseh sör Shutterstock

Barokk, gótikus és modern építészeti jegyeket is magán viselő Brno legérdekesebb nevezetességeit a belvárosból kiindulva, gyalogosan felfedezhetjük. Aki ódzkodik a túl sok sétától, annak a tömegközlekedés ideális választás. Villamossal a legtöbb fontos látnivaló elérhető. Brno központja pazar építészeti remekeket rejt, ebben hasonlít Prágára. Ezen felül gasztronómiájáról is híres. Az biztos, hogy itt a jó ételekben, finom kávéban és sörben nem szenvedhetünk hiányt. Brnoban tehát minden adott egy élményekkel és aktív feltöltődéssel teli városlátogatáshoz.  

 

A központ  

Szent Péter és Pál székesegyház

Szent Péter és Pál székesegyház Shutterstock

Brno legimpozánsabb nevezetességeit történelmi központjában, a város szívében találjuk. Itt egy meredek dombon fekszik Špilberk vára (Hrad Špilberk). A csodás állapotban lévő épületegyüttes utcácskáin járva átérezhetjük Brno múltját és gyönyörködhetünk a jelenben elénk táruló panorámában. A romantikus andalgást egy kalandosabb felfedezéssel érdemes folytatni a 10-Z bunkerben. A vár lábánál, jelenleg részben hostelként működő barlangban második világháborús katonai felszereléseket tekinthetünk meg. A várat elhagyva, némi séta után megérkezünk a Szent Péter és Pál székesegyházhoz, amely tulajdonképpen uralja Brno látképét. Az impozáns, gótikus stílusjegyeket hordozó vallási épület alapjait a 11. században tették le. A székesegyháztól tovább haladva elérjük a Moravian Múzeumot (Moravské zemské muzeum), ahol érdemes elidőzni. 

A kulturális látnivalók után vessük bele magunkat a helyi élet nyüzsgésébe. Ehhez a múzeumtól egy sarokra fekvő Zelny trh tér, vagyis a Káposzta piactér szolgál tökéletes helyszínül. A zöldség- és gyümölcspiac színes kavalkádja és a finom gyümölcsök látványa, esetleg kóstolása üdítő időtöltés. Nemcsak a piac, hanem a teret körülvevő bámulatos épületek is figyelemre méltók. Érdemes beülni egy kávézóba vagy étterembe és csak gyönyörködni a belváros szépségében. 

Zelny trh

Zelny trh Shutterstock

Egyébként a tér alatt egy másik, rejtett világ várja, hogy megismerjük. 2011-ben a nyilvánosság előtt is megnyílt a Brněnské podzemi labirintus, amely Brno föld alatti életébe kalauzol, vezetett látogatás keretében.  A felszínre való visszatérés után irány a Zelny trh tértől is jól látható Óvárosháza. A régi épület fő jellegzetessége a több, mint 30 méter magas tornya. Az Óvárosháza egy elsőre bizarr elemmel, az úgynevezett „Brünni Sárkánnyal” fogadja az ide érkezőket. A sárkány tulajdonképpen egy kipreparált krokodil, amely mellett a „brünni kereket” is szemügyre vehetjük. Innen dél felé indulva elérjük a Kapucinusok Szent Kereszt templomát. Bizonyos szempontból ez Brno egyik leghátborzongatóbb látnivalója. A templom kriptájában mumifikálódott szerzetesek és korabeli nemesek fekszenek. Nemcsak itt, hanem a Szent Jakab (Svaty Jakub) katolikus templom alatt is bizarr maradványok hevernek. A csontkápolnában több tízezer ember maradványai láthatók. 

 

Brno nevezetességei a központon túl 

Villa Tugendhat.

Villa Tugendhat. Shutterstock

A városközponttól egy kissé távolabb, északi irányban fekszik a Villa Tugendhat. Villamossal könnyen oda juthatunk és érdemes is megnézni. Az UNESCO Világörökséghez tartozó villa a funkcionalista építőművészet kiemelkedő alkotása. Ha szeretnénk Brnoból a lehető legtöbbet kapni, akkor a város északnyugati térségét sem szabad kihagyni, ugyanis itt található a Kraví hora. A meseszép parkban élvezhetjük a természet közelségét és betekintést nyerhetünk a csillagok világába is, hála az itteni obszervatóriumnak és planetáriumnak. Az ég kémlelése után irány a Brno Zoo, ahol természetesen állatokkal találkozhatunk. A tudomány iránt rajongóknak a VIDA! Sience Center kihagyhatatlan. Itt kicsik és nagyok egyaránt belekóstolhatnak a tudomány csodáiba. 

 

Cesky Krumlov - Csehország =/= Prága

Ez is érdekelhet:

Cesky Krumlov - Csehország =/= Prága

Brno környéke 

Veveří-vár

Veveří-vár Shutterstock

Brno miliője, főleg a régi negyed kétségkívül megér egy látogatást. Morvaország páratlan hangulata Brno utcáin kívül, a vidéki tájon barangolva még inkább átérezhető. Ezért a város felfedezését célszerű kiegészíteni a környék bejárásával. Dél-Morvaország lankáit Morva Toszkána néven is gyakran emlegetik. A szőlészetekkel és borászatokkal tűzdelt vidék könnyen rabul ejti az ember szívét. A mesés környezet már önmagában megér egy egyszerű kocsikázást, de eldugott szépségei tovább fokozzák vonzerejét. A Brno-tól alig 15-20 kilométerre megbújó Veveří-vár is egy ilyen csoda. A tárlatvezetésnek hála megismerkedhetünk a hely gazdag történelmével. De egy vérbeli kalandor itt nem állhat meg. A Morva-karszt (Moravský kras) és Lednice–valticei kultúrtáj, a festői Lednicei kastéllyal szintén kihagyhatatlan látnivaló.  

Habár Brno és környéke nem a világ leghíresebb turisztikai célpontja, mégis csodás élményeket tartogat. Magyarországról könnyen elérhető. Érdemes akár egy hétvégi kirándulás során felkeresni, akár egy cseh körutazásba illeszteni.

 

2023.01.20. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.