Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Búvárkodás a Földközi-tengerben

Búvárkodásra fel!

Búvárkodásra fel!

Ha a búvárkodás kerül szóba, legtöbbünknek minden bizonnyal a Vörös-tenger jut eszébe. Pedig a Földközi-tenger is megannyi vízalatti kalanddal kecsegtet. Habár itt nem találni olyan színpompás élővilágot, hajóroncsai és barlangjai révén a merülés kedvelői körében igen népszerű célpontnak számít. Jelentős méretéből adódóan minden része egy picit más. Egy biztos: európai minőségű búvárszolgáltatásokért érdemes Málta és Ciprus partjait felkeresni. Plusz pont, hogy ezen szigetek a víz alatti világ felfedezésén túl egyéb izgalmas programlehetőségekkel is kecsegtetnek.

Málta

Kék lagúna, Málta

Kék lagúna, Málta

Málta partjai mentén számos ismert és kedvelt merülőhelyet találni, remek látási viszonyokkal. Hajóroncsokban és érdekes sziklafalakban gazdag terület ez, ahol kezdőktől a haladókig mindenki megtalálhatja számítását. Ahány merülőpont, annyi izgalom, így a teljesség igénye nélkül javaslom például a szárazföldről megközelíthető Quawra Point-ot. Itt viszonylag sekély a víz és színes az élővilág. A Crocodile Rock krokodil formájú sziklájáról ismert. A hajóval elérhető Imperial Eagle-nél a The Royal Lady-ben és egy Krisztus-szoborban gyönyörködhetünk, színes élővilággal karöltve. Míg az Imperial Eagle a gyakorlottak, addig a Cirkewwa Madonna a kezdők számára lehet ideális választás.

Marsaxlokk, Málta

Marsaxlokk, Málta

Málta további lenyűgöző programlehetőségeket is tartogat. Aki klasszikus városnézésért rajong annak ott van Valletta. Az UNESCO világörökségi listán méltán szereplő városban egymást érik a múzeumok, történelmi emlékek és a barokk stílusú épületek. Az alig több, mint 6000 lakossal rendelkező, a 16. században lovagrend által alapított város a sziget kulturális központja.

Fedezd fel az idei szezon legjobb máltai ajánlatait!

Máltán járva a hozzá tartozó Gozo szigetet is érdemes felkeresni. Itt leginkább a sziklás partszakaszok hívogatják az embert. A Ramla nevet viselő öbölben aranyhomokos strandon élvezhetjük a tenger hullámait. Habár az egykor Gozón álló ikonikus Azúr Ablak mára a múlté, azért a Máltai Köztársasághoz tartozó szigeten a Ggantija őskori templom és a Calypso-barlang még változatlanul várja az utazás szerelmeseit.

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ez is érdekelhet:

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ciprus

Zenobia hajóroncs, Ciprus

Zenobia hajóroncs, Ciprus

A Földközi-tenger keleti csücskében fekvő Ciprus ugyancsak nagyszerű választás, ha búvárkodás a cél. A turisták körében elsősorban a déli, görög rész kedvelt, de természetesen érdemes bejárni a sziget egészét, ha módunk van rá.

Merülés tekintetében számos búvárközpontot találni, ahol mindenki megtalálhatja a számára ideális lehetőségeket.

Izgalmas merülőhelyek tekintetében a Larnaka közelében található Zenobia hajóroncs abszolút toplistás. Az 1980-ban elsüllyedt komp roncsa több száz autót rejt. Mivel a felszíntől csupán 18 méterre található, ezért a kezdő merülők is bátran felkereshetik. Az itteni gazdag élővilág pedig csak hab a tortán.

Persze nem ez az egyetlen ciprusi merülőhely, amelyet érdemes kipróbálni. Kiemelném még a vízalatti szobrokkal tűzdelt Green Bay-t és a Konnos Point-ot is, ahol Küklopsz barlangja tartogat izgalmakat. További érdekes, merülésre és sznorkelezésre alkalmas helyeket rejt Ayia Napa, Peyia és Limassol térsége is.

Ayia Napa, Ciprus

Ayia Napa, Ciprus

Ciprus a búvárkodáson túl számos egyéb programlehetőséget, műemléket és különféle látnivalót tartogat. Ha van elég időnk, akkor érdemes bejárni mind a görög, mind a török részeit.

Körutazás Cipruson

Ez is érdekelhet:

Körutazás Cipruson

A sziget viszonylag kis méretéből adódóan autóval egyszerűen bejárható, így a legimpozánsabb partszakaszait, történelemmel átitatott városait és nevezetességeit kényelmesen felfedezhetjük. A körutazás további előnye, hogy nemcsak egy apró szeletkét látunk az amúgy lenyűgöző értékeket rejtő Ciprusból, hanem egy sokkal szélesebb képet kaphatunk a ciprusiak hétköznapjaiból. Ezzel együtt a helyi gasztronómia ízvilágával is megismerkedhetünk.

Fedezd fel az idei szezon legjobb ciprusi ajánlatait!

Ha esetleg egy teljes körutazásra nincs is lehetőségünk, azért az UNESCO kulturális világörökség részét képező helyszíneket rejtő Páfoszt, a nyüzsgő Limassolt és a gazdag történelmi múlttal rendelkező Lárnaka városát kár lenne kihagyni.

2024.01.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.