Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Csillagok egy karnyújtásnyira: 5 európai helyszín, ahol az éjszakai égbolt szépségében gyönyörködhetsz

Az éjszakai égbolt megfigyelése

Az éjszakai égbolt megfigyelése shutterstock

A fényszennyezés miatt ma már nem mindenkinek van lehetősége esténként a csillagokban gyönyörködni. Szerencsére azonban továbbra is találhatóak olyan helyek a Világban, ahol nincsenek utcai lámpák és neonfények, így pedig szabad szemmel is élvezhetőek a csillagos égbolt szépségei. Ráadásul pedig nem is kell átutaznod érte a fél világot.

1. Walesben gyönyörű égboltot, múzeumokat és várakat találtok

Brecon Beacons Nemzeti Park, Wales

Brecon Beacons Nemzeti Park, Wales shutterstock

A Világ legszebb, éjszakai égboltot megörökítő versei még lenyűgözőbbek lehetnének, ha íróik olyan csodálatos, inspiráló helyekről gyűjthettek volna inspirációt, mint a Wales déli részén található Brecon Beacons Nemzeti Park. Nagy-Britannia egyik olyan területéről van szó, amelyet különösen nagyra becsülnek fantasztikus égboltja miatt. Ezen felül a park minden korosztály számára, látnivalók széles spektrumát kínálja. Ez magában foglalja a múzeumokat, a festői gazdaságokat, a természet által kialakított barlangokat, és a főleg a váraknak és régi ipari területeknek köszönhetően lenyűgöző tájakat- mindez a walesi kulturális örökséget annak legteljesebb szépségében mutatja be.

Fedezd fel az Egyesült Királyság kincseit: Varázslatos utazások Angliába!

2. A Smaragd-sziget csillagokkal és különleges pónikkal csábít

A fenséges természet, annak drámai tájképével és romantikus tavaival messziről sem az egyetlen, amivel az ír Connemara Nemzeti Park elkápráztatja az idelátogatókat. Itt, távol a városi szmogtól, nyugodt órákat tölthetsz el csupán a fényes csillagok vizslatásával. Még egy nap elteltével sem válnak unalmassá ezek a felejthetetlen kilátások. A turistákat vonzzák a hegyvonulatok, a terjedelmes mocsarak, a megalit sírok és a kolostorok maradványai. A nyugodt vidéki hangulatot a hegyek lábánál, a buja növényzetben legelésző Connemara pónik látványa fokozza.

A Trónok Harca ikonikus helyszíneit is itt találod

3. Nézelődj Rhönben, ahol számtalan csillag kápráztat el!

Éjszakai égbolt

Éjszakai égbolt shutterstock

Talán Friedrich Schiller elnézne nekünk egy aprócska változtatást a híres Örömóda című versében. Szülőhazája, Németország ad otthont az UNESCO bioszféra rezervátumának Rhönben, amihez az említett vers nagyon is passzol. Az ország szívében – Bajorország, Hessen, Türingia határán – fekszik a Közép-hegység, amely nemcsak káprázatos tájat és széleskörű sportolási lehetőségeket kínál, hanem egy varázslatos csillagparkot is, ahol belenézhetsz az égbolt mélységébe.

4. Egy lépésre az égtől a Pic du Midi tetején

Pic du Midi, Franciaország

Pic du Midi, Franciaország shutterstock

A francia Pic du Midi rezervátumban találjátok a Mont Perda hegyet és a Pireneusok Nemzeti Parkot, amelyek az UNESCO világörökség részei. Az érdeklődők ezen az egyedülálló panorámaképpel rendelkező alpesi területen gyűlnek össze, hogy aztán élvezzék annak mennyei varázsát. Ki tudja, talán a titokzatos távolban találsz választ a kérdéseidre és a végén kiderül, hogy a csillagok még erre is képesek. A Pic du Midi a sílécekkel leereszkedő sportolók közkedvelt paradicsoma. A népszerű kirándulóhely kellemes túrákat és érdekes látogatást kínál az obszervatóriumban és a múzeumban.

Hagyd magad elvarázsolni Franciaországban: Válassz legkedvezőbb utazásaink közül!

5. Csillagok, bor és ének a portugál tó körül

Alqueva rezervátum a portugáliai Alentejoban

Alqueva rezervátum a portugáliai Alentejoban shutterstock

A portugáliai Alentejoban, egy tó körül fekszik az Alqueva rezervátum egy 3000 km2 -es területen, és annál a látványnál, mikor mindezt egy csillagfátyol borítja be, aligha találnál szebbet. Az utcai világítás itt a normál fényerősséghez képest 10%-on világít, így az emberek anélkül csodálhatják meg a Tejutat, hogy a környező utak és terek teljes sötétségbe fulladnának. Így figyelnek a biztonságra is. A Reguengos de Monsaraz közelében található obszervatórium a legmodernebb eszközökkel van felszerelve, amelyek segítségével a látogatók megfigyelhetik a bolygókat vagy a Hold krátereit. Alqueva környéke sok szórakozási lehetőséggel kecsegtet, ezek közé tartozik az éjszakai kenuzás, hajókirándulás, hőlégballonozás, borkóstolás a csillagok alatt vagy a csillagfotózási workshopok.

További 11, izgalmas portugál úticél

+1: A zselici csillagpark

A Zselici Csillagpark felejthetetlen élményeket kínál minden látogató számára, aki fogékony a természet és a minket körülvevő Univerzum megismerésére. A Zselici Tájvédelmi Körzet, amelynek szívében létesült a Csillagpark, 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A mesterséges fények hiánya, az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Mindemellett, a somogyi erdő is számtalan felfedeznivaló értéket rejt. A látogatók - családok, baráti és iskolai csoportok - nem csak nappal, de éjszaka is különböző programokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek természeti kincseinkkel: a tájjal, az erdővel és az égbolt csodáival. Forrás és további információ: http://zselicicsillagpark.hu/

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.