Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Farsangi karneválok a világ körül - Téged is kalandra hívnak!

Karnevál

Karnevál Shutterstock

A február egyet jelent a tél lassú búcsúztatásával és a farsangi időszak megkezdésével. Ilyenkor a Világ számos pontján különböző jellegű felvonulásokon adhatjuk át magunkat a színes-szagos forgatagnak. Szerencsére a mohácsi busójárásnak köszönhetően nekünk is van híres karneválunk, de ha a klasszikusokra vágysz, ideje nyakadba venned a világot!

Klasszikus karnevál Velencében

Olaszország, Velence

Olaszország, Velence Shutterstock

Az “Adria királynője”-ként oly gyakran emlegetett Velence Olaszország valódi gyöngyszeme, mely évszaktól függetlenül varázslatos úticél. Ugyanakkor az kétségtelen tény, hogy a farsangi időszakban a város különleges atmoszférája még egyedibbé változik. Az emberekkel együtt Velence is felölti maskaráját, hogy méltó búcsút vegyen a téltől és várja a tavasz beköszöntét. A karnevál hagyománya szinte egyidős a településsel, bár voltak időszakok, mikor jelentőségét vesztette, de szerencsére a 20. századtól ismét meghatározó szerepet tölt be. Az utcákat képező csatornákon gondolával végighaladni páratlan élmény, különösen úgy, hogy közben mindenütt színes, ünneplő forgatag vesz körül. A tollal díszített, jellegzetes maskarákba bújt helyiek, a reneszánsz épületek látványa, a város semmihez sem hasonlítható illata garantáltan leveszi az embert a lábáról. A Velencei karnevál időpontja sohasem fix dátumhoz kötött, mindig a Húsvéthoz igazodik. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál hamvazószerda előtt két héttel egy úgynevezett galambröptetéssel veszi kezdetét és húshagyókedden, vagyis a hamvazószerdát megelőző napon zárul. Tehát, a 2020-as évben február 8-án kezdődött és 25-én fog véget érni a Karnevál Hercegét szimbolizáló szalmabábu jelképes elégetésével.

Olasz mulatság – A velencei karnevál

Ez is érdekelhet:

Olasz mulatság – A velencei karnevál

A legnagyobb: Riói karnevál - Brazília perzselő ritmusa

Brazília, Rio de Janeiro

Brazília, Rio de Janeiro Shutterstock

Habár a fesztiválok őshazája Olaszország, mégis a Riói karnevál a leghíresebb és legnagyszabásúbb a világon. Brazília jellegzetes ünnepét a 18. században portugál bevándorlók alapozták meg, mely az eltelt évszázadok alatt nyerte el napjainkban ismert formáját. Ahogy az idők során fokozatosan formálódott, úgy vált egyre meghatározóbbá, kiforrottabbá és csábítóvá. Ma a többnapos ünnepségsorozat központjában a szamba és a helyi szambaiskolák versenye áll. Így nem meglepő a tánccal és színes jelmezekkel átszőtt forró hangulat. A nagyszabású vizuális megjelenéssel, a zene és a tánc fergeteges lüktetésével a Riói karnevál minden évben több százezer turistát vonz. A karnevál február 21. és 25. között kerül megrendezésre, de a legjobbnak választott szambaiskolák újra felvonulnak 29-én egy tűzijáték közepette, immáron versengés nélkül, fesztelen ünneplés keretében.

Szuper brazil ajánlatok közül válogathatsz!

Kanári-szigetek karneváli hangulatban

Kanári-szigetek, Tenerife

Kanári-szigetek, Tenerife Shutterstock

A Kanári-szigeteken a 15. század vége óta megrendezésre kerülő karnevál hazánkban talán kevésbé ismert, azonban világszinten rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Érdekes tény, hogy a lényegében egységes karnevált minden szigeten valamelyest eltérő módon ünneplik.

Kanári - szigetek

Ez is érdekelhet:

Kanári - szigetek

A legnagyszabásúbb Santa Cruz de Tenerife városában, Tenerife szigetén kerül megrendezésre minden év február végén. A Riói karnevál után ezt tartják a világ második legjelentősebb és legnépszerűbb ilyen jellegű eseményének. A hatalmas felvonulás, a zene, a tánc és a színek forgatagába könnyű belefeledkezni, de ki akarna ellenállni e lenyűgöző mulatságnak?! A különleges hangulat fő eseménye a királynő megválasztása, kinek egyedi tollal, strasszokkal díszített, akár több tíz kilogrammot is nyomó ruhája gyakran egy teljes éven át készül. Legyen akármilyen szabad a légkör, a királynő kihirdetése kötelező, tradicionális elem, akárcsak a rendezvénysorozat lezárása, mely a szardíniaégetés hagyományában ölt testet. Az óriási papírból készült szardíniát körbeviszik Santa Cruz városán, majd jelképes módon elégetik, mely tulajdonképpen a karnevál lezárását jelenti.

Nézd meg legjobb, egész évben elérhető Kanári-szigeteki ajánlatainkat is!

2020.02.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.